18 / 04 / 2024

Gaziantep'te Ulaşım Master Planı ele alındı!

Gaziantep'te Ulaşım Master Planı ele alındı!

Gaziantep’in en önemli sorunlarından biri olan kent trafiği Ulaşım Master Planı’nda ele alında. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kent trafiğinin rahatlatılması için tüm sivil toplum örgütleri ile fikir birliği yaparak trafikte önemli kararlar aldı



Gaziantep’in en  önemli sorunlarından biri olan kent trafiği Ulaşım Master Planı’nda ele alında. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kent trafiğinin rahatlatılması için tüm sivil toplum örgütleri ile fikir birliği yaparak trafikte önemli kararlar aldı. 


Kısa, orta ve uzun vadede trafik sorununa çözümler aranan Ulaşım Master Planı toplantısında kenti ilgilendiren önemli kararlar alındı. Alınan kararlar kapsamında şehir içerisinde 5 kavşakta sola dönüşler yasaklı hale gelirken 7 bulvarda da tek yön uygulamasına gidildi. Büyükşehir Ulaşım Master toplantısında alınan bu kararlar kapsamında esnafın da görüşleri de değerlendirilecek.


Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ardından “Gaziantep Ulaşım Ana Planı 2030” gündemiyle devam eden oturuma, kentin tüm dinamikleri kollektif bir katılım sağladı. Oturuma; Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, Şoföler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Hasan Basri  Dündar, KÜSGET Sanayi Sitesi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan, Kent Konseyi ve Elektrik Mühendisleri Odası temsilcilerinin yanı sıra birçok oda, dernek, kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.


İDDİALI PROJE


Toplantıda konuşan Başkan Şahin: “Tüm temsilcilerimiz burada olsun ve bize fikirlerini belirtinler istedik, bu konuyu önemsiyoruz” dedi. Sunumu yapan yetkililer ise; “Gaziantep’te kent ulaşımı ele alınacak ve çalışmalar 2030 odaklı olacak. Bizim amacımız kentin trafik ve ulaşım sorununu ele alarak süreklilik planlarını devreye sokmak. Bu anlamda çalışmalarımız neticesinde Gaziantep’te trafiğin yüzde 70 azalacağını öngörüyoruz” dediler.


KAVŞAK DÖNÜŞLERİ DEĞİŞİYOR


Şehir içerisinde trafiğin akışına engel teşkil eden 5 kavşakta sola dönüşler yasaklanıyor. Kent trafik sorununun ele alındığı Ulaşım Master Planı’nı kapsamında Çetinkaya, Kalyon, 25 Aralık Devlet Hastanesi, Grand Otel ve Değirmiçem Kavşaklarında araçların sola dönüşü yasaklı hale getirilerek kent içi trafik rahatlatılmaya çalışılacak.


GEÇİŞLER TEK YÖNE İNDİRGENECEK


Gaziantep’in en önemli sorunlarından bir olan ulaşım sorunu için ele alınan diğer bir konu ise bazı bulvarların tek yöne indirgenmesi oldu. Ordu Caddesi, Atatürk Bulvarı, Köker Caddesi, Kamil Ocak Caddesi, Nail Bilen Caddesi, Ali Nadi Ünler Bulvarı, Kavaklık Caddesi tek yönlü hale getirilecek bulvarlar arasında.


TRAFİĞE ÇARE OLACAK


Kent içinde trafikte büyük aksamalara neden olan etkenler araştırılarak sorunun çözümü için ilk adım kararı Büyükşehir Meclisi’nden çıktı. Sorunların çözümü için kenti içinde 7 bulvarda tek yön uygulamasına gidilerek 5 kavşakta da sola dönüşler yasaklı hale getirilecek. Trafiğin rahatlaması için alınan diğer karar ise özellikle Karagöz ve Suburcu Caddelerinde özel araçların trafiğe kapatılarak yalnızca toplu taşıma araçlarının kullanımına izin verilecek.


OTOPARKLAR BOŞ!


Otopark konusuna da değinen Başkan Şahin; “Otoparklarımız az diyoruz ama otoparklarımız aynı zamanda boş. Biz bu durumda fiyatların aşağıya çekilmesini sağladık” dedi. 


DİKKAT, SOLA DÖNÜŞ YASAK!


“Askeriyenin önündeki çalışmalar bitiyor bir aya kadar, burası bize nefes aldıracak”  diyen Şahin, kent merkezinde sola dönüşlerin yasaklanması ve tek yön yollara ağırlık verilmesi gerektiği de belirtti.


“YENİ OTOPARKA GEREK YOK”


Toplantıda söz alan İnşaat Mühensileri Odası Başkanı  Melih Meriç; “Öncelikle böyle bir toplantı tertip ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sormak istediğimi bir şeyler var, şehir merkezindeki otoparkların çoğaltılmasını doğru bulmuyorum. Bizim şehrin içine elimizden geldiği kadar daha az araç sokmamız lazım ki trafik rahatlasın ve yığılmalar azalsın. Geniş yolların çözüm olmadığını hepimiz biliyoruz. Sola dönüş ve tek yol planlaması tamamıyla doğru, Gaziantep’in en büyük sorunlarından bir tanesi de sola dönüş ve tek yönlü yolların olmaması. Ayrıca Gaziantep’te yer bildirim levhaları konusunda büyük eksiklikler var, yabancılar kayboluyor” dedi.


YENİLERİ GELİYOR


Meriç’e yanıt veren  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan ise; “Levha eksikliklerini biliyoruz, tespit ettik ve hepsinin projesini yaptık. Şu anda yönlendirme levhalarının imalatı yapılıyor, yarısı bitti. 2 ay içinde şehrin tamamında yeni levhalarımız olacak, bu proje için bir yıldan beri çalışılıyor” ifadelerini kullandı. 


PLAN TEKRARLANMALI


Meriç daha sonra:” Kavaklık bölgesinin kentsel dönüşüm içinde olması gerekiyor. Bu anlamda Ulaşım Master Planının tekrar planlanması gerektiğine inanıyorum. Son dönemlerde özellikle orada 1+1 konutlar yapıldı. Bu bölgenin çok acilen kentsel dönüşüme çekilmesi gerekiyor” dedi. 


YAYA ODAKLI ÇALIŞILIYOR


Elektrik Mühendisleri Odası temsilcileri planın sinyalizasyon ayağına dikkat çekti, proje yetkilileri ise sinyalizasyon için detaylı bir şekilde çalışılacağını kaydettiler. Proje yetkilileri ayrıca yaya odaklı çalışıldığını da aktardılar. 


“ŞAHİN’E GÜVENİYORUZ”


Meriç daha sonra böylesi kararların risk barındırdığını ancak Şahin’in bu işin üstesinden geleceğine inandıklarını dile getirdi. Şahin: “Merkezde alacağımız en önemli kararlardan bir tanesi sola dönüş ve tek yön. Bu konuda görüşleriniz bizim için çok önemli çünkü ilk almamız gereken karar bu.” 


“O YOLLAR SIKIŞIYOR”


Şoförler Odası Başkanı Ünal Akdoğan; “Gaziantep’te iki üç tane yol sıkışıyor o da merkezde. Gaziantep’te Şahin’in geldiği belli oluyor. Köprülerle kavşaklarla bu sorunu çözmek için var gücünüzle çalıştınız” dedi. Başkan  Şahin ise yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek bu sorunlar köprüyle kavşakla çözülmüyor, acilen kararlar almamız lazım” dedi. 


KARARLAR YERİNDE


Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan ise; “Alınan kararları yerinde buluyorum. Ben kavaklık ve ordu caddesinin dönüşlerde çift şeritin akşam ve sabah farklı olmasını savurunuyorum. Sabah çift şerit, akşam tek şerit omalı” dedi Şahin ise; “Bunu değerlendirelim”  yanıtını verdi. 


“NASIL ÇÖZECEĞİZ?”


Kent Konseyi adına söz alan bir temsilci ise; “Biz tek yönlü trafik uygulamasıyla diğer yöndeki trafiği nasıl çözeceğiz?” diye sorarak Karagöz Caddesine dikkat çekti, Şahin ise o konuda da çalışma yapıldığını kaydetti. 


ÇOLAK: “BİZ HANGİ YOLLARI KULLANACAĞIZ?”


Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ise; “Bizim toplu taşımalarda düzenleme nasıl olacak, biz hangi yolları kullanacağız” dedi. Başkan ise toplu taşıma konusunda ayrı bir çalışmayla sunum yapılacağını belirtti. 


EN BÜYÜK SORUNUMUZ BELLİ OLDU


Emniyet görevlisi olan bir temsilci ise; “Bu şehirde en büyük problemimiz park. Biz son altı ay içerisinde 4752 tane otobüs durağında, 844 tane özürlü park yerinde,1592 tane de kaldırım üstü parklardan araçları otoparka çektirmişiz. Sıkıntılarımızın en büyüğü park diyebiliriz”ifadelerini kullandı. 


ZARAR EDERİM DEMİŞ!


En önemli yerlerden bir tanesi hastane ve oteller bölgesi diyen Şahin, Teymur’un kapalı otopark için aldığı yerde otopark yapması gerektiğini belirtti. “Kişi zarar edeceğini söylüyor”diyen Şahin, bölgede çok sıkıntı olduğunu savundu ve “Orada yeniden görüşmeler yapacağız” dedi.


“TÜNEL REHABİLİTE EDİLECEK”


Karşıyaka’ya geçişe dikkat çeken Şahin; “Benim çocukluğumdan beri burada bir alt geçişleulaşım sağlanıyor. Biz bu kadar para harcayacaksak tüm geçişlerin sağlanması lazım. Burada bir şey yapacaksak Korutürk’e çıkmalıyız. Tüneli, tamamen rahabilite edeceğiz” dedi. 


GÜNEŞ: “DENETİM ÇOK ÖNEMLİ”


KÜSGET Sanayi Sitesi Başkanı Mustafa Kemal Güneş; “Sola dönüşlerde müdahale gerekecek. Denetim çok önemli olacak bu kararların uygulanmasında. Gelişigüzel park yapılamamalı, trafiğin akışının bir bütün olarak değerlendirilemesi lazım. Yeşilvadi projesini de destekliyorum ancak Erdem Kkoleji’nin orada sıkışıklık yaşanacağını düşünüyorum. Şahinbey bu konuda çalışacak ama bizler de görüşlerimizi söylemek isteriz” dedi. 


SEVEROĞLU: “İNCELEMEMİZ LAZIM”


Mimarlar Odası  Başkanı  Sıtkı Severoğlu ise; “Ulaşım Master Planı ile ilgili değerlendirme yapmadan bunlarla ilgili yorum yapmak doğru gelmiyor. Değerlendirmeleri yapmak için Şahinbey’in çok çalışamları var. Sizlerin de bu konuda tüm temsilcilerle bir araya gelmeniz çok yerinde. Ama bilimsel yaklaşımlarla değerlendime yapılması için bizim Ulaşım Master Planı değerlendirmemiz lazım. Bizim bu kentte geçmişte yanlış yaptığımız işler var, bu kentte sorunu çözmek yerine sorunu arttırdığımız yatırımlarımız var.  Bilimsel bir çalışmanın yapılmasını önemsiyoruz. Plan bütününde konuyla ilgili fikir sahibi olmadan sola dönüşlerde yaptığımız yorumlar sıkıntılı olabilir. Çalışmayı inceledikten sonra yorum yapmayı önemsiyorum” dedi. 


CİHAN: “ANKETLER YAPILDI”


Severoğlu’na yanıt veren  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan ise; “Bilimsel veriler alınarak bu çalışmalar yapıldı, anketker yapıldı. Ulaşım alışkanlıkarı ve hangi yolların kullanıldığı belirlendi ve bu çalışma ortaya çıktı” dedi. 


OTOPARKLAR UCUZLAYACAK


Kent merkezindeki otopark işletmeleri esnaflarıyla görüştüklerini anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, otopark fiyatlarında indirime gidileceğini belirtti. 


Gaziantep Güneş


Geri Dön