20 / 04 / 2024

Gaziantep'te UNESCO kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi 3. toplantısı düzenlendi!

Gaziantep'te UNESCO kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi 3. toplantısı düzenlendi!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin Suriye'de kaçırılan tarihi eserler konusunda INTERPOL ile işbirliği yaptığını bildirdi.



Fatma Şahin, Gaziantep Belediyesi finansmanıyla düzenlenen, Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü'nde (UNESCO) Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler III. Toplantısı'nda konuşma yaptı.


Başkan Şahin, Gaziantep'in hem bölgesindeki tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele ettiğini hem de Suriyeli sığınmacılara barınma olanakları sağladığını anlattı. 


Uluslararası toplumun, DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta kültürel mirası yok etmesine sessiz kaldığına dikkati çeken Şahin, bir terör örgütü olan DAEŞ'in en çok Türkiye ve sınır şehri Gaziantep'e zarar verdiğini kaydetti. 


Şahin, uluslararası toplumun dünyada kültürel mirasın korunması konusunda yeterince ders almadığını ve savaş kendinden uzak olduğu için hassas davranmadığını söyledi.  


- "Eser kaçakçılığında INTERPOL ile çalışıyoruz"


Türkiye'nin hem Anadolu'nun hem de Suriye'nin tarihi eserlerine sahip çıkmaya çalıştığını vurgulayan Şahin, "Suriye'de kaçırılan eserlerin mücadelesini Türkiye olarak veriyoruz, bu konuda INTERPOL ile çalışıyoruz. Terör örgütlerinin hepsini lanetliyoruz ve o bölgede istikrar olsun diye büyük bir gayret gösteriyoruz" dedi. 


Gaziantep'in tek başına 300 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve Türkiye'nin bir gecede Kobani'den 200 bin kişiyi kabul ettiğini hatırlatan Şahin, "Büyük bir insanlık dersi verdik dünyaya, bunun yapılabileceğini göstermiş olduk. Bir tarafta kendi şehrimizde 5 antik kenti restore ederken, maalesef 18. yüzyıldan itibaren kaçırılan eserlerin dünyanın en önemli müzelerine Gaziantep'in Kargamış’ından gittiğini gördük" diye konuştu. 


- "Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kurulacak"


Anadolu'nun tamamını "bir açık hava müzesi" olarak tanımlamanın mümkün olduğunu belirten Şahin, Türkiye'de halihazırda 153 kazı çalışması yapıldığına işaret etti.


Gaziantep'in kültürel mirası savunma konusunda yeni atılımlar başlattığını ifade eden Şahin, yakın zamanda "Anadolu Arkeoloji Enstitüsü" kurulacağını kaydetti. Şahin, şöyle devam etti:


 "Türk arkeolojisinin verilerini ve tüm kazıları bir araya toplamak mümkün olacak. Proje kapsamında bir de 'dinler kütüphanesi' kurularak hizmete açılacak. Türkiye’de sürdürülen tüm kazıların aynı çatı altında toplanarak kayıt altına alınmasının kültürel varlıklarımızı korumak yolunda önemli bir etken olacağına da yürekten inanıyorum."  


Yüzden çok ülkenin temsilcisinin katıldığı toplantıda davetlilere Gaziantep'i tanıtan fotoğraf albümü ve kentin kültürel mirasını anlatan kitap hediye edildi. 


Toplantıda ayrıca, Türkiye'nin girişimi sonucu Filistin ilk kez UNESCO'da bir oturumda başkanlık yaptı.



AA


Geri Dön