24 / 04 / 2024

Gaziantep'teki 1+1 dairelerde denetim yok mu?

Gaziantep'teki 1+1 dairelerde denetim yok mu?

Yaşanan terör olaylarının ardından denetlenmesi gündeme gelen 1+1 daireler ile ilgili kendilerine hiçbir bildirimin yapılmadığını belirten emlakçılar, hala bu dairelerde belirsizliğin devam ettiğini belirttiler.



Yaşanan terör olaylarının ardından denetlenmesi gündeme gelen 1+1 daireler ile ilgili kendilerine hiçbir bildirimin yapılmadığını belirten emlakçılar, hala bu dairelerde belirsizliğin devam ettiğini belirttiler. Şehir genelinde çok sayıda 1+1 dairenin günlük veya haftalık olarak kiralandığını belirten emlakçılar, bu dairelerin genelde sahipleri tarafından günlük kiralandığını, emlakçılarda günlük kiralama olmadığını belirttiler.


Artan terör olaylarının ardından sıkı denetime tabi tutulması gündeme gelen 1+1 dairelerde, pek değişen bir şey yok. Daire kiralarken, ilk danışılan sektör olan emlakçılar, bu dairelerle ilgili henüz kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadığını dile getirirken, “ Bu dairelerle ilgili bir denetim var mı açıkçası biz bilmiyoruz. Bizlere bir bildirim yapılmamışsa demek ki, yapılan bir şey de yok diye düşünüyoruz. Açıkçası günlük kiralamalarda bize göre henüz bir düzen oturtulamadı. Günlük kiralanan daireler de genelde sahipleri tarafından kiralanıyor.”dediler. 


Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mehmet Aytaç ise, 1+1 dairlerin genellikle öğrenciler ve bekar memurlar tarafından kiralandığını belirterek, odaya kayıtlı emlakçıların amacı dışında kullanılan 1+1 daireleri kiralamadıklarını bildirdi

EN ÇOK ONLAR EZİLDİ

Gaziantep'te günü birlik kiralanan dairelerin kayıt dışı kiralandığını bildiren emlakçılar, bu dairelerin amacı dışında kullanılmasının öğrencilere ve bekar memurlara zarar verdiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Aytaç, Karataş'ta, Yeditepe'de, Üniversite Bulvarında, Kavaklık'ta ve Gaziantep Lisesi civarında 1+1 evlerin yaygınlaştığını kaydetti.

Kamuoyunda stüdyo tipi daire olarak bilinen 1+1 dairelerin Türkiye'nin her ilinde oluğu gibi Gaziantep'te de emniyet birimlerince mercek altına alındığını aktaran Aytaç, terörün hedefi haline gelen Gaziantep'te günü birlik kiralanan dairlerin denetime tabi tutulmasının güvenlik açısından önemli olduğunun altını çizdi.

ŞÜPHELENDİKLERİNİ BİLDİRİN

Başkan Mehmet Aytaç, günlük ev kiralamanın toplumun değer yargılarına zara verdiğine parmak basarak, şunları belirtti: "Türk gelenek ve göreneklerine ters bir durum doğuran stüdyo tipi daireleri kiralayanlar, genellikle daire sahipleridir, bu konuda daha dikkatli davranılmalıdır. İnsanların ne olduğu alnında yazmıyor. İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgeyi valiliklere gönderdi. Konuya bakanlığın el koyması iyi oldu. Öğrencilerin kalacak yeri yoksa ev bulana kadar bu tip evlerde kalması bir noktada iyiydi. Ancak evlerin amacı dışında kullanılmaya başlanması sıkıntıyı derinleştirdi. Dışarıdan gelen art niyetli insanlar  var. Kiraya veren ev sahipleri şüphelendiği kişiyi emniyete mutlaka bildirsin."

KAZANÇLI OLUNCA...

Günlük kiraların 100 lira olduğuna işaret eden Aytaç, "1 artı 0 daireler 500 liraya, 1 artı 1 daireler ise 700 liradan kiraya verildiğini biliyorum. Ev sahipleri  günlük 100 liraya kiraya verirse, hesabı belli. Bu iş, daire sahipleri için karlı oluyor. Gaziantep'te bu durum son yıllarda yaygınlaştı, önceleri yoktu. Bu durumdan en çok bekar memurlar ve öğrenciler zarar gördü" diye konuştu.

AĞIR PARA CEZASI VAR

Hükümetin çıkardığı kararnamede günübirlik evlerin kiralanmasına yeni düzenleme getirildiğini aktaran başkan Aytaç, "Kararnamede. 'bekar odaları' ibarelerinden sonra gelmek üzere 'günübirlik kiralanan evler' ibaresi eklendi, düzenlemeye aykırı olarak konaklayanın bilgilerini polise bildirmeyen işletmecilere ağır para cezaları öngörülecek. Özel veya resmi her türü konaklama tesisleri tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtlarını genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorundadır.  Genel kolluk kuvvetlerinin temellerine bağlanmayanlara 10 bin Türk Lirası, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara ise 5 bin Türk Lirası idari para cezası, mülki idare amirlerince verilir. Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir.

EMLAKÇILAR GÜNLÜK EV KİRALAMAZ

Odamıza üye olan emlakçılar, bu tür işlere girmez. Genelde ev sahipleri günü birlik kiralama işine girer. Ancak ev sahipleri kiraladıkları kişilerin, kimlik bilgilerini alsın, durumundan şüphe duyduğu kişileri hemen emniyete bildirsin. Günlük kiralık dairelerin olduğu sitelerde oturan aileler büyük rahatsızlık yaşıyor. Apart daire, stüdyo daire, residance adıyla açılmış daireler, artan terör olaylarına bağlı olarak terör örgütü mensuplarının konaklayabileceği veya buralarda örgütsel faaliyet yürütülmesi için kiralanmaya başlandı. Genel güvenlik ve fuhuş gibi genel sağlık açısından risk teşkil eden yasa dışı fiiller de bu yerlerde işlenebiliyor. Emlakçıların günlük ev kiralamadığını biliyorum” dedi.


Gaziantep Ekspres


Geri Dön