27 / 04 / 2024

Gaziantep'teki arazi toplulaştırma çalışmaları TBMM'de!

Gaziantep'teki arazi toplulaştırma çalışmaları TBMM'de!

Gaziantep'te yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları TBMM'de konu oldu. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP'li Ekici sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sordu..



Gaziantep teki arazi toplulaştırma çalışmaları TBMM de!


CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Gaziantep'te yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Ekici sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sordu.


Ekici önergesinde "Parçalı arazileri birleştirmek, üretim girdilerini azaltıp üretici gelirlerini artırmak gibi amaçlarla 2011 yılında arazi toplulaştırması çalışmaları uygulamaya konulmuştur. Bir yandan bu çalışmaların yıllardır neticelendirilmemesi diğer yandan da uygulamada yaşanan sorunlar arazi toplulaştırmasının bazı çiftçilerimiz ve arazi sahipleri açısından yarardan çok zarar getirmesine neden olmaktadır." dedi.


"Seçim bölgem Gaziantep’te de arazi toplulaştırmasının mahallinde, sahada yapılması yerine masa başında, harita üzerinde yapılmasından kaynaklanan haksızlık ve adaletsizlikler yaşanmaktadır. Örneğin masa başında, harita üzerinde sadece büyüklüğü görülebilen arazilerin verim durumu gözetilmediği için vatandaşın elinden alınan verimli arazisine karşılık tarımsal açıdan hiçbir değeri olmayan bir arazi verilebilmektedir. Aynca toplulaştırma işlemlerinin yıllardır tamamlanmaması da çiftçinin arazisi üzerinde uzun vadeli planlar, yatırımlar yapamamasına, sondaj kuyusu dahi açamamasına neden olmaktadır. Bu durum iki yıldır kuraklığın vurduğu çiftçinin mağduriyetini katlamaktadır." şeklinde açıklamalarda bulunan Ekici konuya ilişkin olarak 5 soru sordu.


Ekici'nin soruları

1. Gaziantep’te arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanan toplam arazi büyüklüğü ne kadardır? Arazi toplulaştırma çalışmalannın tamamlanmadığı arazi büyüklüğü ne kadardır?


2. Gaziantep’te, arazi toplulaştırma uygulamasının gerçekleştirildiği ilçeler ve köyler bazında uygulamaya giren kadastro parsel sayıları ile uygulama sonucu elde edilen parsel sayısı nedir?


3. Gaziantep’teki arazi toplulaştırma çalışmalarına bugüne kadar kaç hak sahibi itiraz etmiştir? Bu itirazlardan kaçı düzeltilmiştir?


4. Gaziantep’teki arazi toplulaştırma çalışmalarında yaşanan ihtilaflar nedeniyle yargıya intikal eden vaka sayısı nedir? Bunlardan kaçı toprak sahibi lehine sonuçlanmıştır?


5. Arazi toplulaştırması çalışmalannın gerek uygulamada yarattığı adaletsizliklerin gerekse tamamlanamaması nedeniyle oluşan mağduriyetlerin önlenmesi için planlanan/yürütülen çalışmalar nelerdir?




Geri Dön