23 / 04 / 2024

Gaziemir'deki yeni fuar alanı çalışmaları Eylül 2014'e sarkacak!

 Gaziemir'deki yeni fuar alanı çalışmaları Eylül 2014'e sarkacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu' nun ilk göreve geldiği 2004 yılından bu yana üzerinde büyük titizlikle durduğu yeni fuar alanı inşaatı beklenen sürede tamamlanamıyor...



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ilk göreve geldiği 2004 yılından bu yana üzerinde büyük titizlikle durduğu yeni fuar alanı inşaatı beklenen sürede tamamlanamayacak. Gaziemir'deki yeni fuar alanıyla ilgili çalışmaların Mart 2014'te yapılacak olan, sektöründe dünyanın ikinci büyük fuarı MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na yetişme hayalleri suya düştü. Geçtiğimiz Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı temel atma töreninde konuşan Kocaoğlu, "Bu proje, belediyenin tek kalemde çıktığı en büyük ihaledir. Bu proje dünyada bir yerel yöneticinin tamamının kendisi karşılayarak gerçekleştirdiği tek ve ilk projedir" demişti. 


YİNE KÜLTÜRPARK'TA 

Gaziemir'de, Ege Serbest Bölge yanında inşaatı devam eden fuar alanını 2014 yılı Eylül ayında gerçekleşecek açılması öngörüldü. Geçtiğimiz günlerde Kocaoğlu başkanlığında toplanan İZFAŞ Yönetim Kurulu, önümüzdeki yıl 26-29 Mart günleri arasında 20.'si gerçekleştirilecek MARBLE 2014 Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın geçmişte olduğu gibi yine Kültürpark içindeki uluslararası ihtisas fuar alanında yapılması yönünde karar aldı. Karara gerekçe olarak da yeni fuar alanı inşaatının öngörülen tarihe yetişmeyecek olması gösterildi. Alınan kararla birlikte yeni fuar alanının Mart 2014'te yapılacak olan mermer fuarına yetiştirilmesine ilişkin öngörüler de boşa çıkmış oldu. Edinilen bilgiye göre yine aynı yönetim kurulu toplantısında yeni fuar alanının Ağustos ayı sonunda gerçekleşecek olan 83. İEF'nin hemen sonrasında gerçekleştirilecek olan 10. Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı'nda açılması öngörüldü. Yönetim kurulunda alınan karar, yavaş yavaş mermer sektörünün temsilcilerine de duyurulmaya başlandı. Yeni fuar alanı, Gaziemir ESBAŞ'ın yanında 337 bin metrekare alan üzerine inşa ediliyor. Kararın alınmasında, MARBLE için sektör temsilcileri ile yapılacak görüşmeler de etkili oldu. İZFAŞ yetkilileri fuara katılacak firmaların özel stantlar hazırlattığı bu stant çalışmalarının da en geç ocak ayında başladığı belirtildi. Firmalara yer tahsisi yapılırken metrajların da kesinleşmesi gerektiğini belirten yetkililer inşaatın yetişmemesi durumunda büyük sıkıntı yaşanacağını belirtti. Bu bilgiler ışığında toplantıya başkanlık eden  İzmir  Kocaoğlu, 20. Mermer Fuarı'nın geçmişte olduğu gibi bu sefer de Kültürpark'taki Uluslararası İhtisas Fuar Alanı'nda yapılması gerektiğini belirtti. Yönetim kurulunda karar oy birliği ile alındı. 


TARIM Fuarı'yla AÇILACAK 

İlk ihtisas fuarıyla yani 10.Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı'nda açılması öngörüldü. Yönetim kurulu kararı yavaş yavaş sektör temsilcilerine tebliğ edilmeye başlandı. Fuar alanının MARBLE'a yetişmeyecek olması mermer sektöründe büyük hayal kırıklığı yarattı. Her yıl fuarda yer kapabilmek için birbiri ile yarışan fakat yer darlığı nedeniyle birçoğu dışarında kalan firmalar kötü haberle birlikte kelimenin tam anlamıyla soğuk duş etkisi ile karşı karşıya kaldı. 


400 milyon liralık yatırım

Gaziemir'deki yeni fuar merkezi, toplam 337 bin metrekarelik alanda kurulacak. İlk etapta 110 bin metrekare alan üzerinde 7 tane sergi holü yapılacak. Fuarda 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı yapılarak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda da kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis, sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanacak meydan ise fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, ikinci etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alan haricinde ayrıca, 42 bin metrekarelik bir alan da otel ve kongre merkezi için ayrıldı. Kente kazandırılacak bu dev yatırımın maliyeti, kamulaştırma dahil yaklaşık 400 milyon liraya ulaşacak.




Sabah


Geri Dön