28 / 03 / 2024

Gaziosmanpaşa dönüşümünde imar planı süreci!

Gaziosmanpaşa dönüşümünde imar planı süreci!

Avukat Mehmet Ali Keser Gaziosmanpaşa da yapılması planlanan Kentsel dönüşüme ilişkin olarak; Gaziosmapaşa'da 13 bölgede Bakanlar Kurulunun 24.12.2012 tarih ve 2012/4099 Sayılı kararıyla Riskli Alan ilan edilmiştir.



Son günlerde Gaziosmanpaşa ilçesinde Riskli Alan ilan edilen ve akabinde 1/5000 'lik planların yapıldığı açıklanan bölge sakinleri yapılan uygulamaların birçok soru işareti taşıdığını belirtmekteydi


Ekiz Avukatlık Bürosu Partnerlarından  Av. Mehmet Ali Keser'e konuya ilişkin görüşlerini sorduk


Av. Mehmet Ali Keser Gaziosmanpaşa da yapılması planlanan Kentsel dönüşüme ilişkin olarak ;

Gaziosmapaşa'da 13 bölgede Bakanlar Kurulunun 24.12.2012 tarih ve  2012/4099 Sayılı kararıyla Riskli Alan ilan edilmiştir


Riskli Alan; zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İDARE (belediye, il özel idare) tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alandır.


Gaziosmanpaşa bölgesinde 3.930.603 m2 alan Riskli Alan ilan edilmesinden sonra söz konusu alana ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1/5000'lik planlar yapılmış ve 13.04.2015-12.05.2015 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştır.


Gaziosmapaşa  ilçesi ilan edilen riskli alanlar içerisinde olan Yenidoğan ve Sarıgöl Mahalle sakinleri tarafından yapılan itirazlar ve açılan davalar neticesinde ; mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.


Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm projesi tanıtım filmi!




1/5000'lik plan ; Uygulama imar planının hazırlanmasında göz önüne alınması gereken temel hedeflerin ilkelerin ve arazi parçalarının kullanılış biçimlerini gösteren, 1/5000 ölçeğinde hazırlanan ve üst ölçekli plan kararlarıyla uyumlu planlar olup, 3194 sayılı Yasanın 5.maddesinde; varsa bölge ve çevre düzeni planına uygun olarak hali hazır haritalar üzerine yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme, yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları gösteren ve uygulama imar planının hazırlanmasında esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile beraber bir bütün olan plandır.


Söz Konusu Planlara İlişkin Olarak Ekiz Hukuk Bürosu Olarak Bölgede Söz Sahibi Olan Sanayici Ve Ticaret Erbabı Müvekkillerimiz Adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na İtirazlar Yapılmış Ve Akabinde Plan İptali İçin İstanbul İdare Mahkemesinde Davalar Açılmıştır.


Tam bu aşamada yapılan itirazların bir kısmı dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; 1/5000 ölçekli Nazım imar planında değişiklik yapıldığı ilan edilmiştir.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bu değişikliğe ilişkin olarak da Ekiz Hukuk Bürosu olarak ilan süresi içinde 10 Eylül 2015 tarihinde gerekli itirazlar yapılmıştır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; 1/5000 ölçekli Nazım imar planında yapılan değişiklikle bölgenin Ticari, Sosyal, Ekonomik, Eğitim ve Kültürel yapısında dönüşümünün sağlanması ve gelişiminin artırılması hedeflenmektedir. Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.


Ancak Gaziosmanpaşa Kentsel dönüşüm alanlarındaki Bölge Halkı imar planıyla ilgili itiraz noktalarını ve endişelerini şöyle  ifade ediyor. 1/5000 ölçekli imar planı ile yüksek yoğunluklu yapılaşma öngörüldüğü, Nüfus artışına neden olacağı,Nüfusun ihtiyaç duyduğu yeterli yeşil alana yer verilmediği, Emsal ve kat adedinin yoğunluğunun artırıldığı ancak sosyal ve teknik alt yapının aynı oranda artırılmadığını düşünmektedir. Bir yandan Riskli alandaki binaların büyük bir çoğunluğu yıkılması karşılığında Toprak sahiplerinin yeni yapılacak binalarda ne kadar haklarının olacağını bilmemeleri onları endişeye sevk etmekte.


Bu süreçte Hayatımıza ilk defa bu kanun ile giren Kentsel Dönüşüm  uygulamalarının; Kanunun yeni olması ve daha önemlisi daha önce düzenlenmemiş, uygulama alanı bulmamış bazı hususların gündeme gelmesiyle gerek hak sahipleri, gerekse yüklenici adayı firmalar hatta devlet kurumları bile uygulamada yeterli bilgi ve donanıma maalesef ki sahip olamamıştır. Ekiz Avukatlık Bürosu olarak Yeterli bilgilendirme, açıklama yapılmadan Gaziosmanpaşa bölgesinde  yürütülen bu sürecin; kanunun esas amacının dışına çıkarak hak mağduriyetlerine sebep olabileceğini düşünmekteyiz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı yasa uyarınca 11 Eylül 2015 tarihinde askıdan indirilmiş olan Nazım İmar Planı'na ilişkin olarak ; hak sahiplerinin mağdur olmamaları için 10.10.2015 tarihine kadar kendi parselleri ile ilgili dava açmaları gerektiği aksi halde hak kaybına uğrayabilecekleri kanaatindeyiz.





Geri Dön