19 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa imar planına 239 dilekçeyle itirazda bulunuldu!

Gaziosmanpaşa imar planına 239 dilekçeyle itirazda bulunuldu!

Gaziosmanpaşa'da acele kamulaştırma kararı verilen 5 mahalle için oluşturulan imar planına Mevlana Mahallesi sakinleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne tam 239 dilekçe ile itirazda bulundu.



İSTANBUL Gaziosmanpaşa'da önce riskli alan ilan edilen, ardından da acele kamulaştırma kararı verilen 5 mahalle için oluşturulan imar planına Mevlana Mahallesi sakinleri tam 239 dilekçe ile itirazda bulundu. İmar planı içerisinde ver alan mahallelerden Mevlana Mahallesi'ndeki 6.85 hektarlık alan için geçtiğimiz ay 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı askıya çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne gelerek, mahallelerinde iki sokak arasında kalan 6.85 hektarlık alan için askıya çıkarılan plana itiraz eden mahalleliler, verdikleri dilekçelerde planın şehircilik ilke ve esaslarına aykırı ve hukuki dayanaklardan yoksun olduğunu belirtti. 


'BİZE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYORLAR'

Gazetemize konuşan mahalle sakinlerinden Füsun Göven, "Daha önce mahallemiz riskli alan ilan edilmişti, biz davamızı açtık kazandık. Bu kararın hemen ardından İçişleri Bakanlığı tarafından mahalleleri için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Resmi Gazete'de 10 Nisan'da yer alan bu karar için de dava açtık. Yani buradaki planları, uygulamaları, bize yapılan dayatmaları, kanunla bize aba altından sopa gösterilmesini biz anlamış değiliz. Bizim mahallemize neden göz dikildiğini, bize bunların neden yaşatıldığını sorguluyoruz. Bu yapılan işler gayriahlakidir. Hangi vicdanla, hangi düşünceyle bu işler yapılıyor anlamış değiliz. Haklarımızı, evlerimizi koruyacak, bizi borçlandırmayacak bir sözleşme ile geldiler de biz mi kabul etmedik" diye konuştu. 


'BÖLGE DEĞERLENDİ DİYORLAR' 

Yaşam şartlarının bir hayli zor olduğu İstanbul'da sahip oldukları tapuların ellerinden alınmak istenmesine tepkili olan Göven "Onlar 'Bölge değerlendi' diyor, bölge değerlendiyse o değerler bana ait. Değere göre oraya göz dikip, orada da rantsal projeleri yapıp, buna uygun kanunları çıkararak vatandaşa da bunun dayatılması hangi mantığa sığar" şeklinde konuştu. Gaziosmanpaşa ilçesi için geçtiğimiz günlerde alınan acele kamulaştırma kararını da hatırlatan Göven, "Acele kamulaştırma kararı savaş ve ya olağanüstü hal durumunda alınan bir karar. Bu durumda Gaziosmanpaşa ilçesinde bunlardan birinin olması gerekiyor ki; bu karar alınsın. Bu karar, kanun marifetiyle yetkililerin görevlerini kö t üye kullanmalarından başka bir şey değildir" dedi. 


Mahallelerinde uygulanmak istenen imar planını kabul etmeyen mahalleliler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 239 dilekçeyle itirazda bulundu. 


Evrensel


Geri Dön