25 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm 2013!

Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm 2013!

165 dönüm alanın kentsel dönüşüm kapsamında boşaltıldığı Gaziosmanpaşa’da 1 yılda 15 bin yeni konut yapılması hedefleniyor. İlçede dönüşümün 2023 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. İşte tüm detayları ile Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm…



İstanbul’da hızlı dönüşümün yaşandığı ilçeler arasında yer alan Gaziosmanpaşa, hızla yenileniyor. 2023 yılına kadar dönüşümün tamamlanması planlanan ilçenin yeni binalarıyla, parklarıyla, yeşil alanları ile yepyeni bir kent görünümüne kavuşması planlanıyor. İşte tüm detayları ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’un ağzından  Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm çalışmaları…


7 mahallede bin 127 binanın yıkımı tamamlandı

Gaziosmanpaşa’da şu ana kadar 6 binin üzerinde hak sahibi ile görüşmeler yaptıklarının altını çizen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, kentsel dönüşüm kapsamında 7 mahallede bin 127 binanın yıkımının tamamlandığını söyledi. 


Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm 2013!


Vatandaşa kira yardımı

Yıkımı yapılan bina sahiplerinden bin 50 tanesinin kiraya çıktıklarını belirten Erol, kiraların da Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından ödendiğini belirtti. 


Gaziosmanpaşa “yerinde” dönüşüyor

Gaziosmanpaşa’da yerinde dönüşüm yapılacağının altını çizen Erol, “ Türkiye’nin en büyük ilçelerinden olan ve nüfusuyla 39 ili geride bırakan Gaziosmanpaşa’da, 2005 yılından bu yana sürdürdüğümüz “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında, ilçenin 1/3’lük alanında, 393 hektarlık alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları proje alanlarında oturan tüm ilçe sakinleriyle varılan karşılıklı anlaşma esasına göre devam ediyor. “Alıştığın yerde yeni bir hayat” hedefiyle yola çıktık. Belediyemiz, anlaşma yapılan vatandaşların taşınma masraflarını ve yeni evleri tamamlanana kadar kira masraflarını da karşılıyor. Yerinde Kentsel Dönüşüm süreci, ilçenin altyapı ve sosyal donatılarıyla modern bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Yeni binalar, bir sosyal sorumluluk projesi duyarlılığıyla yapılmakla birlikte, sosyal konut mantığından uzakta, yürüyüş yollarından kapalı otoparka, yüzme havuzundan yeşil alanlara her yaştan ilçe sakininin ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenecek” dedi.


Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm 2013!


Gaziosmanpaşa tarihinde bir milat

Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm çalışmalarının ilçe tarihinde bir milat olacağının altını çizen Erol, “Dönüşüm projelerimizi Gaziosmanpaşa’nın geleceği ve Gaziosmanpaşalıların mutluluğu için gerçekleştiriyoruz. Kentsel Dönüşüm çalışmalarımızda, sadece yapıları yenilemiyoruz. Bir yandan Gaziosmanpaşalıları yeni yapılar içinde oluşacak kent kültürüne hazırlarken bir yandan da bu yeni kent yaşamı içerisinde var olmalarını sağlayacak imkânlar sağlıyoruz. İlçemiz tarihinde bir milat olacak olan bu dönüşüm ve yenilenme dönemiyle çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek, yeşil alanlarımız artacak ve vatandaşlarımız için daha fazla sosyal alan oluşturulacaktır. Mutlaka vatandaşlarımızla oturup anlaşacağız ve bu işi birlikte çözeceğiz. Vatandaşlarımızı tatmin etmeyen bir proje çalışması, belediyeden bile önerilse imzalamamaları konusunda uyarıyoruz. Bu, yerinde dönüşüme ne kadar hakkaniyetle yaklaştığımızın göstergesidir. İlçemizdeki dönüşüm, söz verdiğimiz gibi yerinde, hakkaniyetli ve adil bir dönüşüm olacaktır. Vatandaşlarımıza alıştıkları yerde yepyeni bir hayat sunacağız. Zaten sloganımız da “Alıştığın yerde yeni bir hayat” diye konuştu.


Vatandaşa zemin, bodrum ve çatı katı verilmeyecek

Dönüşüm kapsamında yapılan konutların sağlamlık açısından en yüksek standartta inşa edileceğinin altını çizen Erol, “Yeni üretilecek konutlar ve işyerlerinin özellikleri hakkında inşaat firmalarıyla görüşüp en yüksek standartta anlaşıyoruz. Vatandaşımıza, zemin, bodrum ve çatı katı vermeyeceğiz. Dairelerin içerisindeki ankastrelere kadar pazarlık yapacağız. Yeni binalar, sağlamlık açısından en yüksek standartta inşa edilecek. Sosyal donatı alanları, eğitim kurumları gibi olması gereken tüm alanlar en geniş şekilde yer alacak. Yeni bina yönetmeliğine göre merkezi ısıtma sistemi olacak ama vatandaş kullandığı kadarını ödeyebilecek. Yüzme havuzuna varıncaya kadar her şeyi planlıyoruz ve uyguluyoruz. Vatandaşımızın hak ettiği en yüksek standartları oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü Gaziosmanpaşalı bunu hak ediyor” ifadesinde bulundu.


Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm 2013!


165 dönüm alan boşaltıldı

Kentsel dönüşüm kapsamında hali hazırda 165 dönüm alanın boşaltıldığını belirten Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, hedeflerinin ilk etapta 3 bin 500 binanın yıkımı ve 15 bin yeni konut inşa etmek olduğunu söyledi. 


Zorla değil rızayla

İnsanları asla zorla kentsel dönüşüme sokmaya zorlamayacaklarını belirten Erol, “Onlara belediyenin sahibi olacağı dairelerden uzun vadeli olarak satın alma hakkını tanıyoruz. Kesinlikle insanları zorla kentsel dönüşüme sokmuyoruz. Şu ana kadar çok büyük alanlarda, çok fazla insanımızla anlaşma yaptık ve dönüşüm, kabul edenlerle sürüyor. Biz bu işte başarı sağladıkça kentsel dönüşüme dâhil olmayanlar, yanları başında çok güzel, güvenli binaların yapıldığını görünce bizimle anlaşmak isteyecekler. O kadar güzel bir dönüşüm gerçekleştireceğiz ki, çarkı tersine çevireceğiz ve vatandaş bize başvurup kentsel dönüşüme dâhil olmak isteyecek. Zaten bu durum da oluşmaya başladı ve bazı vatandaşlarımız ‘bizim evimizi de kentsel dönüşüme alın’ diyerek bize başvurmaya başladı” şeklinde konuştu.


Küçük esnafın kaybolmasına izin vermeyeceğiz

Yerinde Kentsel Dönüşüm alanlarında bulunan esnafı da ihmal etmediklerini vurgulayan Erol, “Konutlara uyguladığımız yöntemi onlara da uygulayacağız. Konutsa konut, dükkansa dükkan, aynı metrekareyi onlara da vereceğiz. Küçük esnafımızın kaybolmasına da izin vermeyeceğiz.  Kentsel dönüşüm alanlarında küçük mahalle çarşıları da yapıp onları da koruyacağız” dedi.


Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm 2013!


Yılsonuna kadar 3 bin 500 bina yıkılacak

14 mahallede 393 hektarlık alanda yerinde kentsel dönüşüm yapacaklarının altını çizen Erol, Gaziosmanpaşa’nın 3’te birinin yenileneceğini söyledi. 2013 yılının sonuna kadar 3 bin 500 binanın boşaltılıp yıkılarak 15 bin yeni konut inşa edeceklerini ifade eden Erol, 105 bin Gaziosmanpaşalının yüzünü güldüreceğiz şeklinde konuştu. 


Hedef 1 yılda 15 bin yeni konut

Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak hedeflerinin 1 yılda 15 bin yeni konut inşa etmek olduğunu belirten Erol, “Gaziosmanpaşa’da toplamda kentsel dönüşümde ilk etapta 5 bin civarında bina, 15 bin bağımsız bölüm var. Bu hedefte ilk 1 yılda bizim hedefimiz 5 bin bağımsız bölüm, bin 500 bina. 1 yıllık süreçte 15 bin yeni konut yapmak istiyoruz. Şu anda Gaziosmanpaşa’da başlayan kentsel dönüşümle ilgili daire sayısında 2 bin 500, 3 binlere yaklaştı. Şu anda devam eden projeler var. Büyük projelerin çoğu 2014 Ocak ayında başlayacak” dedi.


Dönüşüm 2023’te tamamlanacak

Kentsel dönüşümün yaşayan bir organizma gibi olduğuna dikkat çeken Erol, hedeflerinin 2023 yılın kadar dönüşümü tamamlamak olduğunu söyledi. 


Kimsenin hakkını kimseye yedirmeyiz

Gaziosmanpaşalılara hak ettikleri gibi parklarıyla, otoparklarıyla ve okullarıyla yepyeni binalar yapacaklarını vurgulayan Erol, “Anlaşmalarda hassasiyetimiz var. Kimsenin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Oturup anlaşacağız ve bu işi birlikte çözeceğiz. Parklarımız, yeşil alanlarımız, sosyal, kültürel alanlarımız olacak. İnsanlar yanları başında çok güzel, güvenli binaların yapıldığını görünce bizimle anlaşmak isteyecekler ve onlarla da anlaşıp ilçemizdeki dönüşüme devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.


Meslek edindirme kursları açılacak

 “Alıştığın yerde yeni bir hayat” hedefiyle sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında sosyal ve kültürel yaşamı geliştirecek hamleleri de beraberinde gerçekleştireceklerinin altını çizen Erol, “Tüm bunlarla birlikte bölgede kurulacak yeni eğitim kurumlarında mahalleliye meslek edindirme kursları açılacak. Elektrikçilik, sıvacılık, tesisatçılık, kalıp ustalığı ve bahçıvanlık gibi kurslar verilecek. Gerekli eğitimi gören vatandaşlar, kendi evlerinin dönüşümünde çalışabilecekler” dedi. 


Binlerce insana iş imkanı doğacak

Kentsel dönüşümün nitelikli insanlarla olacağını vurgulayan Erol, “Yeni bir kent inşa etmenin yanı sıra bölgede yaşayan binlerce Gaziosmanpaşalıyı da yeni yapılanmanın içine dahil ediyoruz. Kentsel dönüşüm sırasında açılacak okul ve kurslarda verilecek eğitimle nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bölgede çalışan firmalara da yetişmiş insan kaynağı sağlayacağız. Bu sosyal program çerçevesinde Gaziosmanpaşalılara iş imkanı sağlarken bir yandan da onları 2023 yılında yeni bir hayata hazırlamış olacağız” diye konuştu.


Kurslar dönüşüme elaman yetiştirecek

Kentsel dönüşümün yaratacağı ekonomiye Gaziosmanpaşalıları da katmayı planladıklarını belirten Erol, “Dönüşüme katılacak inşaat firmalarından bu kurslarda yetişmiş elemanları istihdam etmelerini isteyerek ilçemizdeki işsizlik oranını minimum seviyeye indireceğiz. Kursların yanı sıra mahallelinin apartman yaşantısına adapte olabilmeleri için de seminerler düzenliyoruz. Bazı bölgelerde okul bile olmadığı için, projenin inşaat aşamasında çocuklara yönelik okuma yazma kursları da açacağız. Kadınların iş yaşamına katılımı için ise el işi ve yemek kursları düzenliyoruz. Bu kurslarda yemek yapmayı öğrenen kadınlar, şantiye işçilerinin yemeklerini hazırlayacak. Böylece, 2023’e hazırlamaya başladığımız Gaziosmanpaşalılar, sosyal programlarımız sayesinde 21. yüzyıl kentine ekonomik ve sosyal açıdan şimdiden adapte olacak” ifadesinde bulundu. 


Rakamlarla Gaziosmanpaşa’da “Yerinde Kentsel Dönüşüm”

Gaziosmanpaşa nüfusu: 488 bin

Toplam bina sayısı: 32 bin 350

Kentsel dönüşüm için görüşülen aile sayısı: 6 bin 500

Kentsel dönüşüm alanında yaşayan kişi sayısı: 105 bin

Şu ana kadar kiraları Gaziosmanpaşa Belediyesince ödenen aile sayısı: 1.050

Kentsel dönüşüm yapılan mahalle sayısı: 14

İlk etapta dentsel dönüşüm başlatılan mahalle sayısı: 7

Kentsel dönüşüm alanı: 393 hektar

Gecekondu dönüşüm alanı: 28 hektar

Toplam kentsel dönüşüm alanı: 421 hektar

Şu ana kadar yıkılan bina sayısı: 1.179

2013 yılında kentsel dönüşüm için yıkılması hedeflenen bina sayısı: 3 bin 500

2013 yılında inşaatı başlatılması öngörülen yeni konut sayısı: 15 bin


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön