23 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa Mevlana'da kentsel dönüşümde yaşanan ilginç olaylar!

Gaziosmanpaşa Mevlana'da kentsel dönüşümde yaşanan ilginç olaylar!

Gaziosmanpaşa Mevlana Mahallesi'nde kentsel dönüşümde yaşanan ilginç olaylar yaşanıyor. Gaziosmanpaşa, Mevlana ile ilgili olarak verilmiş olan "Riskli Alan" kararı ve "Acele Kamulaştırmaya" ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarının iptali istemiyle Danıştay'da davalar açıldı...



Gaziosmanpaşa, Mevlana Mahallesi ile ilgili olarak verilmiş olan "Riskli Alan" kararı ve "Acele Kamulaştırmaya" ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarının iptali istemiyle Danıştay'da davalar açılmıştır. Mevlana Mahallesi yönünden riskli alan kararının iptaline karar verilmiştir. İmar planlarının iptali için de açılmış çok sayıda derdest dava bulunmaktadır.  1/5000'lik imar planlarının iptali için açılan davalarda da önce yürütmenin durdurulmasına karar verilerek  bazı davaların kabulüne karar verilmiştir. İmar planlarının iptaline karar verilmesine rağmen yeniden imar planları yapılarak askıya çıkarılmaktadır. Halen beş ayrı imar planının iptali için açılmış dava bulunmaktadır. 

 

İmar planlarının iptali talebiyle açılan davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilmesi ve bazı davalarda ise iptal kararı verilmesine rağmen İbrahim Hayırlıoğlu Caddesi üzerinde, Dostluk Sitesi ile Göçmen Konutları arasında kalan, Avrupa Tem 2 Konutları karşısındaki arazide inşaata başlandı. İnşaata başlanan bu yer için daha önce yapılan müracaatlarda, riskli alan kararının iptal edilmesi nedeniyle inşaata başlanamadığının belirtilmesine rağmen kısa süre sonra inşaata başlanması anlaşılır gibi değildir.

 

İnşaata başlanmasından itibaren iki ay geçmesine rağmen "inşaat levhası" asılmadı. Defalarca yazılı ve sözlü olarak müracaat edilmesine rağmen inşaata levha asılmadığı gibi hangi firma tarafından yapıldığı konusunda bilgi de verilmemektedir. Bilindiği üzere inşaatlara, inşaatın hangi firma tarafından yapıldığı, iş sahibi, sorumlu kişileri gösteren inşaat levhası asılması zorunludur. Sözün özü, inşaatı yapan firma (yüklenici), sır gibi saklanmaktadır. Bu durum ise bizlende kuşku uyandırmaktadır. Yüklenici, neden saklanmaktadır ??? 

 

     

Öte yandan, Gaziosmanpaşa Belediyesinin internet sayfasında; "Tarih : 28.10.2016    Ref No :  111172606  E: 5047  Kentsel Tasarım Müdürlüğü” konulu meclis gündemi üzerine 

 

 “Mevlana Mh. 1. Kısım (11A Bölgesi)  Riskli Alanı” ve “Karayolları Mh. 1.Kısım (10C Bölgesi) Riskli Alanı” Kentsel Dönüşüm İşleri hakkında  07 Kasım 2016 Pazartesi günü saat 11:00’de Belediye Başkanlığı Meclis Toplantı yapıldığı" yolunda bilgi paylaşımları bulunmaktadır.

  

Mevlana Mahallesi ile ilgili Kasım ayındaki toplantıda "Riskli Alan" ve "Kentsel Dönüşüm İşleri" hakkında alınan kararların içeriği hakkında bilgi edinmek için yine yazılı ve sözlü olarak müracaat edilmesine rağmen bu toplantı hakkında da bilgi verilmemektedir. 


Dava süreçleri tamamlanmadan, işlem yapılıp yapılmayacağı, yasal sürecin nasıl işletileceği hususlarında belediyeye müracaat edilmesine rağmen Gaziosmanpaşa Belediyesi, tüm ısrarlarımıza rağmen bu sorularımıza cevap vermekten imtina etmektedir. Dört yıldan beri belirsiz bir süreç içinde evlerimizin yıkılıp yıkılmayacağı endişesi içindeyiz. Mevlana Mahallesinde halen yüzlerce hak sahibi açmış olduğu davaların sonucunu beklemekte, adliye koridorlarında hukuk mücadelesi vermektedir. 

 

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin yukarıda açıklanan ve mahalle sakinlerini tedirgin eden bu tutum ve eylemleri hakkında kamuoyunu da bilgilendirme amacıyla haber yapılmasında yarar olduğu kanaatindeyiz. 


Geri Dön