23 / 04 / 2024

Gazprom: Gelecek yıl doğalgazda yüzde 20 artış olabilir

Gazprom: Gelecek yıl doğalgazda yüzde 20 artış olabilir

AKP hükümetinin Rusya ile yaptığı doğalgaz sözleşmeleri, Türkiye'nin ödeyeceği faturanın giderek kabarmasına neden oluyor



Rusya'nın ulusal doğalgaz şirketi Gazprom, gelecek yıl Türkiye'nin ödeyeceği doğalgaz faturasında yüzde 20 civarında bir artış olacağı hesabını yaptı.

Rusya'da yayımlanan The Moscow Times gazetesinde, küresel ekonomik kriz nedeniyle talebin düşmesine karşın, Gazprom'un doğalgaz sattığı ülkelerle anlaşmaları yeniden gözden geçirmeyi kategorik olarak reddettiği ve Avrupalı müşterilerden "al ya da öde" anlaşmalarının koşullarını yerine getirmelerini istediği bilgisi yer aldı. Ekonomik kriz yüzünden Avrupa'da gaz tüketiminin düşmesi karşısında zemin kaybetmesine karşın Gazprom'un mevcut kontratlarda esnememekte kararlı olduğu belirtilirken. 2010 yılı için ortalama fiyat tahmini de yapıldı. Buna göre Gazprom seneye ihracatta yüzde 10 civannda bir düşüş bekliyor. Ancak, petrol fiyatlarına bağlı olarak hesaplanan gaz fiyatının seneye yüzde 20 civarında artması bekleniyor. Türkiye'nin de bulunduğu Avrupalı alıcılar, seneye bin metreküp gaz için or- ı talama 325 dolar ödeyecek.
Cumhuriyet


Geri Dön