23 / 04 / 2024

Gazze'nin en büyük hastanesini yapan Aker inşaatı durdurdu!

Gazze'nin en büyük hastanesini yapan Aker inşaatı durdurdu!

İsrail' in, Gazze' ye yönelik 650'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirmesine yol açan saldırılarına yönelik Türkiye'deki tepkiler artıyor. Aker AŞ'nin Filistin- Türkiye Dostluk Hastanesi inşaatı durduruldu...



İsrail'in, Gazze'ye yönelik 650'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirmesine yol açan saldırılarına yönelik Türkiye'deki tepkiler artıyor. 


Sosyal medya üzerinden yapılan İsrail ürünlerine yönelik boykot çağrıları çeşitli yönleriyle tartışılırken, Aker AŞ'nin Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi inşaatı durduruldu. 


İnşaatın tamamen durduğunu açıklayan DEİK Türk - İsrail İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Güvendiren, "İlişkilerin tekrar düzelmesi zaman alacak" dedi. 


Yapımına 2011 yılında başlanan TİKA tarafından finanse edüen Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi Gazze'nin güneyinde 33 bin 800 metrekarelik bir alana yapüıyordu. 


34 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak ve 10 bloktan oluşacak hastane 170 Gazzeliye iş imkânı sağlıyordu. Tamamlandığında ise burası Gazze'nin en büyük hastanesi olacaktı. Güvendiren, "Hastane inşaatı güvenlik gerekçesiyle tamamen durdu. İlişkilerin eski seviyeye gelmesi zaman alacak" ifadelerini kullandı. 


Basında yer alan ticari ilişkilerin çok etkilenmediği haberlerine katılmadığını söyleyen Güvendiren, "5 milyar dolar ticaret hacmi varken bu rakamı daha da artırmayı düşünüyorduk. Otomotiv sektöründe önemli yatırımlar planlanıyordu" ifadelerini kullandı. Türkiye'de yatırım yapan sadece bir İsrail şirketi olduğuna dikkat çeken Güvendiren, Türkiye'nin ise İsrail'de ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faliyet gösterdiğine dikkat çekti. Güvendiren, demir-çelik ürünleri ve otomotiv parçaları sattığını kaydetti. Türkiye'nin İsraü'e ihracatı 2012 yüının ilk çeyreğinde 555 milyon dolar iken iken, bu yılın ilk çeyreğinde bu rakam 612 milyona ulaştı. İsrail'in Türkiye'ye ihracatı ise 2012 yılının ilk çeyreğinde 448 milyon dolar iken, bu yü bu rakam 475 milyon dolara yükseldi. 


İsrail'e yönelik tepkiler Türkiye'nin önemli bir gündem maddesi haline geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Bendevi Palandöken de yaptığı açıklamada, "2 milyona yakın Türk esnaf ve sanatkarı temsil eden ve ülkemizin dört bir yanından gelen yönetim kurulu üyeleri olarak bu saldırıları kınıyor, Filistinli kardeşlerimizin acısına yürekten ortak oluyoruz" dedi. 


İsrail'e tepkiler ayarlı olmalı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATS'O) Başkanı Çetin Osman Budak ise Gazze'ye yönelik saldırılara karşı duyarsız kalınamayacağını ancak, İsrail'e yönelik haklı tepkilerin de bir ayarı olması gerektiğini söyledi.  Ankara  Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM'de düzenlenen Gazze temalı iftar yemeğinde, İslam coğrafyasında acılar yaşandığını ifade ederek, "Öncelikle kabahati kendimizde aramamız lazım" dedi. 



Dünya 


Geri Dön