28 / 03 / 2024

Gazze'ye giren inşaat malzemeleri yeterli değil!

Gazze'ye giren inşaat malzemeleri yeterli değil!

Gazze Ekonomi Bakan Yardımcısı ez-Zerii, binaların yeniden imarı için 6 milyon ton çimento, mıcır ve demire ihtiyaç duyulduğunu, Gazze'ye giren inşaat malzemelerinin yeterli olmadığını belirti.



Gazze'deki Ekonomi Bakanlığı, imar için bölgeye inşaat malzemesi sokulması amacıyla İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında kurulan "üçlü mekanizmanın", ihtiyaç duyulan 6 milyon ton inşaat malzemesini karşılayamayacağını belirtti.


Ekonomi Bakanı Yardımcısı Abdulfettah ez-Zerii Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "Filistinli gruplarla İsrail arasında yapılan ateşkes anlaşmasının üzerinden 100 gün geçmesine rağmen ticari sınır kapılarının faaliyetlerinde bir gelişme kaydedilmedi. Bu süre içerisinde Gazze'ye 2 bin 220 ton çimento girdi. Geçen sene Eylül ve Ekim aylarında 15 bin 266 ton çimento girişi olmuştu, buna oranla bu sene yüzde 14'ü sağlanmış oldu" dedi.


Ateşkes ilanından bu yana Gazze'nin tek ticari sınır kapısı olan Kerm Ebu Salim'in 32 gün kapalı kaldığını ifade eden Zerii, "Mekanizmaya göre,  İsrail'in son saldırılarında yıkılan binaların imarı için yaklaşık 6 milyon ton çimento, mıcır ve demire ihtiyaç duyan Gazze'ye giren inşaat malzemeleri yeterli değil" diye konuştu. 


İsrail geçen günlerde de Gazze'nin yeniden imarı için gerekli inşaat malzemelerinin girişine izin vermişti.


Gazze'nin yeniden inşası amacıyla Eylül'de varılan anlaşmada, bölgeye BM denetiminde inşaat malzemesi sokulması için İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında "üçlü mekanizma" kurulmuştu. Kurulan mekanizmayla Gazze'de hem özel hem de kamu sektörünün inşaat malzemesi alabilmesi hedefleniyor.


İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da saldırıya başlamış, 26 Ağustos'ta varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda binlerce yapı tamamen yıkılırken, on binlerce bina da zarar görmüştü.


AA


Geri Dön