26 / 04 / 2024

Gebze Aşıroğlu ve Topçular'da iki yeni kavşak yapılacak!

Gebze Aşıroğlu ve Topçular'da iki yeni kavşak yapılacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, D-100 Karayolu’nun Gebze geçişinde Aşıroğlu ve Topçular mevkilerinde iki yeni kavşağın yatırım planına alındığını açıkladı....




Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli’nin 2023 vizyonu çerçevesinde hazırlanan Ulaşım Ana Planı kararlarının Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerini içine alan Gebze bölgesine yönelik paylaşımları düzenlenen bir toplantıyla açıkladı. Büyükşehir yöneticileri, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, OSB yöneticileri ve ulaşım sektörünün temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde düzenlendi.


ŞEHRİN GELECEĞİNİ PLANLAMA


Düzenlenen bir sunum eşliğinde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Karaosmanoğlu, Büyükşehir yasasının Kocaeli’ye kazandırdığı en önemli imkanın devletin diğer kurumları ile birlikte şehrin bugününü ve geleceğini planlama, ortak projeler geliştirme fırsatı olduğunu dile getirdi. Başkan Karaosmanoğlu, 2 yıldan fazla çalışarak Kocaeli’nin Çevre Düzen Planı ve Nazım İmar Planı’nı çıkardıklarını, bunun da Ulaşım Ana Planı’nın altlığını oluşturduğunu söyledi.




ESER VE HİZMET ÜRETİLDİ


Kocaeli Lojistik Ana Planı’nın da hazırlandığını, önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşılacağını dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, tüm bu planlarla kentin adeta DNA’sının çıkarıldığını da sözlerine ekledi. Başkan Karaosmanoğlu, planların hazırlık safhasında ise boş durmadıklarını, eser ve hizmet üretmeye devam ettiklerini vurguladı. Başkan Karaosmanoğlu, bu süreçte toplu taşıma kooperatiflerini bütünleştirme yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini, elektronik bilet sistemini(Kent Kart), sinyalizasyon komuta merkezini ve toplu taşıma kontrol sistemini kurduklarını, hava ulaşımını ve deniz ulaşımını başlattıklarını da hatırlattı.




ALTERNATİF KORNİŞ YOLU


Ulaşım Ana Planı’nın bütün Kocaeli’yi kapsadığını, ancak ağırlık noktalarından birinin de Gebze bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, bu bölgenin Kocaeli’ndeki lojistik hareketlerin en yoğun olduğu yer olduğunu ifade etti. Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Ulaşım Ana Planımız, 2023 yılını dikkate alarak Çayırova kavşağından Gebze Doğu Kavşağı’na kadar olan kesimde gerekli kavşak noktalarını belirledi. Ayrıca, D-100’e alternatif Korniş Yolu’nu da bu kapsamda ele aldık. Korniş yolu, doğu-batı aksında D-100 'ün trafik yükünü hafifletecektir. Planlanan bu kavşaklar bölgenin 10 yıllık ulaşım ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır’’ ifadesini kullandı.


AŞIROĞLU VE TOPÇULAR’A KAVŞAK


D-100 Karayolu’nun Gebze geçişinde Aşıroğlu ve Topçular kavşak düzenlemelerinin Büyükşehir’in 2013 yatırım planına alındığını duyuran Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Gebze Aşıroğlu Caddesi’nde yapacağımız kavşakta, D-100’ ü alta alarak üst kesimde döner kavşak ile Darıca-Gebze bağlantısını ve yan yolların kolayIıkla D-100’e giriş-çıkışlarını sağlıyoruz. İkinci olarak Topçular Caddesi’ni bağlayan kavşakta ise D-100 üste alınarak 2x3 şeklinde transit devam ederken, D-100’ün altında Gebze-Darıca bağlantısı ve yan yollara erişim sağlanacaktır. Böylelikle gelecekte oluşması beklenen bölgedeki trafik yükü çözülmüş olacaktır’’ bilgisini verdi.




BAŞKAN SORULARI YANITLADI


Yaklaşık iki saat süren programda son olarak soru-cevap bölümüne geçildi. Burada salondaki basın mensupları ve sektör temsilcilerinden gelen soruları Başkan Karaosmanoğlu’nun yanı sıra Genel Sekreter Ersin Yazıcı ile Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın yanıtladı. Planlamaların şehirciliğin anayasası olduğuna değinen Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Büyükşehir olunca olmazsa olmazımız planlamaydı. Türkiye’de ilk defa bir ilin tamamı planlandı. Kocaeli’nin nüfusu her yıl göçlerle birlikte 50 bin artıyor. Küçük düşünmüyoruz, ileriye bakarak, büyük düşünüyoruz. Halkımız da bu planın hazırlanmasında doğrudan söz sahibi oldu. İnsanımızın daha güvenli, daha konforlu ve daha hızlı ulaşımı için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz’’ açıklamalarını yaptı.


PLAN NE GETİRİYOR?


Ortak akılla ve katılımcı bir şekilde, modern bilimsel yöntemlerle hazırlanan Kocaeli Ulaşım Ana Planı, Türkiye’ye örnek bir çalışma olarak gösteriliyor. Plan sadece Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin değil, tüm Kocaeli’nin 2023 Ulaşım Vizyonu, Kocaeli’nin ‘yol’ haritası olarak ele alındı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılı Ulaşım Ana Planı stratejilerini Kocaeli’nde yaşayan insanların menfaatleri doğrultusunda belirledi. Kocaeli’yi Gebze, İzmit ve Gölcük olarak üç bölgeye ayıran Ulaşım Ana Planı, ‘’Toplu Taşıma Sistemleri, Ulusal Projeler ile Entegrasyon, Karayolu İyileştirme Projeleri, Bölgesel Yol Ağı ve Kavşak Projeleri, Kent Merkezi Yayalaştırma ve Otopark Düzenlemeleri’’ni içine alan 5 ana başlıktan oluşuyor.




PLAN NASIL HAZIRLANDI?


Planın hazırlanmasında başta ulaşım ve imar daireleri olmak üzere Büyükşehir’in ilgili daireleri, müşavir firma, akademisyenler, yurt dışı ulaşım uzmanları, ilçe belediyeleri, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler ve işadamları katkı sağladı. Halk ise doğrudan söz sahibi oldu. Ulaşım alışkanlıklarının tespiti amacıyla 10 bin hanede anket, toplam 29 bin kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Kent genelindeki 65 kavşakta trafik sayımları gerçekleştirildi. TEM otoyolu, D-100 ve D-130 yolları başta olmak üzere şehrin bütün giriş çıkışlarında, 24 saatlik gözlem ve sayımlar yapıldı.




NÜFUS VE ARAÇ SAYISI NE OLACAK?


Türkiye’nin sanayi başkenti olan, doğal körfezi ve limanlarıyla ülkenin ticaret üssü konumundaki Kocaeli’nin halen 1 milyon 634 bin olan nüfusunun 2023 yılında 2 milyon 500 bini bulacağı tahmin ediliyor. Bugün 156 bin olan araç sayısının ise 2023 yılında 525 bine ulaşacağı öngörülüyor. Bu şartlarda günlük 2 milyon 200 bin olan yolculuk sayısı da, 2023 yılında 4 milyon 800 bine çıkacak. Bu yolculukların yarısı Gebze bölgesinde gerçekleşecek.


PLANDAKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NEDİR?


Ulaşım Ana Planı’nın birinci ana başlığı Toplu Taşıma Sistemleri Kararları’dır. Kentimizi ve Gebze bölgesini etkileyecek en önemli karar, sınırlarımızdan geçecek Yüksek Hızlı Tren hattıdır. Proje kapsamında İzmit’te bir istasyon planlanmıştı. Ulaşım Ana Planı’nda Gebze’ye de bir istasyon yapılması planlandı. TCDD ile bu konuda görüşmeler başladı. Diğer bir plan kararı Sabiha Gökçen’e ulaşacak İstanbul Metrosu’nun önce Gebze’ye oradan da Dilovası’na kadar uzatılmasıdır. Bu konuda da Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile müzakerelere başlandı.


MARMARAY, RAYLI SİSTEM, HIZLI TREN


Gebze’ye kadar uzanan  Marmaray  hattının yanı sıra Gebze-Köseköy arasındaki Devlet Demiryolları hattında iyileştirmeler devam ediyor. Bu planlamalar için Devlet Demiryolları ile görüşmeler ve altyapı çalışmaları sürüyor. Plan dahilinde Marmaray, Sabiha Gökçen Raylı Sistem Hattı ve Hızlı Trenin entegrasyonu için Gebze bölgesinde Kuzey-Güney istikametinde toplu taşıma hattı öngörülüyor. Bu bağlantının aynı zamanda şehir içi toplu taşıma sistemi olarak kullanılması planlanıyor. Yüksek kapasiteli otobüs hatlarıyla bölgedeki ilçeleri birbirine bağlayacak ikinci derece toplu taşıma hatları planda yer alıyor. Aynı şekilde planda raylı sistem, havayolu, denizyolu ve karayolu toplu taşıma hatlarını birbirine entegrasyonu için 7 noktada aktarma merkezleri yapılması hedefleniyor.


KUZEY MARMARA OTOYOLU


Planın ikinci ana başlığı olan Ulusal Karayolu Projeleri ile Entegrasyonun sağlanmasında ise ilk olarak, projelendirme çalışmaları devam eden Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kocaeli bağlantısı yer alıyor. Bu bağlantı yollarının en önemlisi Gebze ve Dilovası OSB bağlantıları. Plan kararlarının diğer temel başlığı mevcut Karayolu Ağıyla İlgili İyileştirme ve Kapasite Artırma Projeleri. Bu projelerle, Gebze bölgesinde şehir içi trafik yükünü, TEM Otoyolu, D-100, yan yol ve kavşaklarına yaymak amaçlanıyor. Planın Bölgesel Yol Ağı ve Kavşak Projeleri bölümünde ise Gebze Bölgesi’nde 5’i yeni olmak üzere 22 kavşak, 155 kilometre yol planlaması yapıldı.


YAYALAŞTIRMA VE OTOPARK


Ana Plan Kararlarının son başlığı Kent Merkezi Yayalaştırma ve Otopark Düzenlemeleri’dir. Kent merkezlerinde yayalaştırma ve sirkülasyon planları hazırlandı. Kocaeli genelinde trafik yüküne uygun otopark sistemlerinin kurulması için çalışma yapıldı. Ulaşım Ana Planı’na göre Gebze bölgesinde toplam 14 noktada otopark alanı yapılmasına karar verildi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön