24 / 04 / 2024

Gebze, 'bilim ve teknoloji' merkezi olacak!

Gebze, 'bilim ve teknoloji' merkezi olacak!

Türkiye sanayisinin yaklaşık yüzde 10'unun faaliyet gösterdiği Gebze, ekonomik başarıların yanı sıra bilim ve teknoloji alanında önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Gebze, ülkeye sağladığı katma değeri de artırıyor...



Türkiye sanayisinin yaklaşık yüzde 10'unun faaliyet gösterdiği Gebze, ekonomik başarıların yanı sıra bilim ve teknoloji alanında önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. ABD'deki Silikon Vadisi'nin bir benzerinin Muallimköy'de kurulması planlanırken, tesisle birlikte teknoloji ve sanayinin bütünleşmesi hedefleniyor. Gebze Bölge Temsilcisi Geçimini 1960'lı yıllara kadar tarıma dayalı ekonomiyle karşılayan Gebze, günümüzde önemli bir sanayi bölgesi haline gelmiş durumda. 700 bine ulasan nüfusu, coğrafi konumu, sınırlan içinde yer alan organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren 500 firması, serbest bölgeleri, teknoparklan ve limanlan ile Gebze, her geçen yıl artan ivme ile ülkeye sağladığı katma değeri de artırıyor.
Türkiye sanayisinin yaklaşık yüzde 10'unun faaliyet gösterdiği Gebze, bünyesinde barındırdığı 10'dan fazla OSB'si ve 2 bin 300 adet orta ve büyük ölçekli sanayi kuruluşuyla üretimin ve sanayinin kalbi haline gelmiş durumda. Yapılan son araştırmalara göre, sadece Gebze gümrüklerinden yapılan ihracat oranının genel ihracatın yüzde 3'üne, dış ticaret oranının ise yüzde 6.83'üne ulaştığı görülüyor. Bölgede yer alan işletmelerde sigortalı çalışan sayısı 195 bine ulaşırken, gündüz nüfusunun milyon civarında olabüeceği tahmin ediliyor. Nüfus bakımından Türkiye'nin en büyük ilçelerinin başında gelen Gebze'nin ortalama nüfus artış hızı yüzde 50 civarında.
Yeni projelerle bölgenin öneminin yakın bir gelecekte daha da artacağı öngörülüyor. Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bilişim Vadisi), TÜBİTAK, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), Türk Standardan Enstitüsü (TSE) gibi seçkin bilim ve araştırma kurumlarının yanı sıra Körfez Geçiş Projesi, Haydarpaşa'nın Gebze'ye taşınması, üniversite kurma arayışlan, kentsel dönüşüm çalışmalan ve OSB'lerdeki doluluk oranının hızla artıyor olması ile bölge tam anlamıyla sanayinin başkenti olacağının sinyallerini veriyor. İstanbul'a yakınlığı ve Türkiye'nin en büyük ulaşım ağlarının merkezinde olması dolayısıyla bir lojistik merkezi haline de gelen Gebze, Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlannın yanı sıra yabancı sermaye tarafından da tercih ediliyor. Günümüzde sahip olduğu değerlerin yanı sıra gelecek günlerde yapılacak yeni yatınmlar ile birlikte ilçe olamayacak kadar büyük bir merkez olacağı gerçeğini de ortaya koyan Gebze, ekonomik basanların yanı sıra bilim ve teknoloji alanında çok daha önemli bir merkez olabilme yolunda hızla ilerliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki Süikon Vadisi ziyareti sırasında "Benzerini İstanbul'a da kuracağız" dediği Silikon Vadisi'nin benzerlerinden biri de Gebze Muallimköy'de kurulacak. TÜBİTAK'ın Gebze'deki tesisleri ile ortak çalışma yapılmasına imkan sağlanacak olan yeni tesisle birlikte teknoloji ile sanayinin bütünleşmesi hedefleniyor. İçinden hızlı tren ve şehir içi tren hattı geçecek vadide yüksek kadı binalar yerine ofis ve Ar-Ge bölümlerinin yer aldığı birkaç kadı binalar inşa edilecek. Sanayi merkezleri de bulunacak olan vadide 5 milyon metrekarelik alan, firmalara tahsis edilecek ve özel teşvikler verilecek. Türkiye'deki bilişim şirkederinin Ar-Ge, eğitim ve teknoloji merkezlerini bir çatı altında toplayacak olan Silikon Vadisi'nin planlama çalışmalarının, yıl sonu itibanyla yapılacağı belirtiliyor. Yapımına gelecek yıl başlanılması beklenen teknoloji merkezini, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yanı sıra özel sektörün de yapabileceği formül üzerinde duruluyor.
Tesiste dünyanın önde gelen teknoloji şirkederinin yanı sıra Türk şirkederi de yer alabilecek.
Gebze-Yalova arası altı dakikaya düşecek Temelleri 2010 yılında atılan Gebze-Orhangazi-Izmir Otoyol Projesi'nin en önemli bölümünü Dilovası'ndaki Dilbumu ile Karamürsel'deki Hersek burunlan arasında yapılacak olan Körfez Geçiş Köprüsü oluşturuyor. Toplam 4 bin 540 metre uzunluğunda olması planlanan ve bu anlamda dünyanın en büyük ikinci asma köprüsü unvanını alacak olan Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde karayoluyla 1 saat 20 dakika, feriboüa 1 saat süren Gebze-Yalova arası, Körfez'den geçişle alo daNüfus bakımından Türkiye'nin en büyük ilçelerinin başında gelen Gebze'nin ortalama nüfus artış hızı yüzde 50 civarında. Bölgede yer alan işletmelerde sigortalı çalışan sayısı 195 bine ulaşırken, gündüz nüfusunun milyon civarında olabileceği tahmin ediliyor.
kikaya düşecek. Projenin İstanbul'u İzmir'e ve Bursa'ya, Balıkesir'e, Manisa'ya bağlayarak, özellikle buradaki nüfus artışını, ticareti, sanayiyi tetikleyeceği ve ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağı öngörülüyor.
'Asnn Projesi' olarak nitelendirilen ve inşaatı yüzde 95 civarında tamamlanan  Marmaray  Projesi'nin önemli bir ayağını da Gebze oluşturuyor.
Haydarpaşa'nın da tahliye edilmesiyle Gebze'nin konumunda önemli bir değişim olacak ve Anadolu'nun yükünü Gebze karşılayacak. Asya yakasında bulunan Gebze ile Avrupa yakasındaki Halkalı kesintisiz olarak banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlanacak. 29 Ekim'de faaliyete geçmesi planlanan projeyle 137 kilometrelik Gebze-Halkalı arasında ulaşım ve nakliyedeki harekedilik birçok sektörü de canlandıracak. Hatlann yapımının tamamlanmasıyla Halkalı'dan Gebze'ye yolculuk süresi istasyonlardaki duruş süresiyle birlikte 103 dakika olacak.
39 Gebze firması İSO 500'de İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) üretimden satışlara göre oluşturduğu Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2012 yılı araştırma sonuçlarına göre Gebze bölgesinde faaliyederini sürdüren 39 firma büyükler sıralamasında yer aldı. Demir çelik, makine, boya, kimya, otomotiv, orman ürünleri, ilaç, gıda, yalıtım, ambalaj ve klima sektörlerinde faaliyederini sürdüren Gebze'deki firmaların altısı ilk 50 firma içinde yer alırken, dördü ilk 100'de, 12'si ilk 200'de, dördü ilk 300'de, 13'ü ise ilk 500 içinde yer almayı başardı.

Dünya Bölge

Geri Dön