23 / 04 / 2024

Gebze Kirazpınar'daki TOKİ uygulamaları TBMM gündeminde!

Gebze Kirazpınar'daki TOKİ uygulamaları TBMM gündeminde!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze Kirazpınar Mahallesi'ndeki TOKİ uygulamalarına yönelik şikayetlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.



Gebze Kirazpınar daki TOKİ uygulamaları TBMM gündeminde!


CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze Kirazpınar Mahallesi'ndeki  TOKİ  uygulamalarına yönelik şikayetlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Tarhan önergesinde "Tarafıma iletilen bilgilere göre; Kocaeli, Gebze Kirazpınar Mahallesi tapu malikleri TOKİ’nin haksız uygulamaları nedeni ile mağdur olmaktadır.


Söz konusu bölgede, 2009 yılında TOKİ tarafından imar plan ve uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamanın iptali için açılan davanın sonuçlanması beklenmemiş, TOKİ tarafından, bu süreçte sosyal amaçlı konutların yanında, ticari amaçlı konutlar inşaa etmiştir. Dava her ne kadar arsa malikleri lehine sonuçlanmışsa da, sosyal amaçlı konutlarda yurttaşların oturması nedeni ile yeni mağduriyetler oluşmuştur." dedi.


"Dava sonucu doğrultusunda yapılan yeni imar planı ve uygulaması ile bu sefer de arsa maliklerine, uzak mesafede ve donatı alanı olarak görünen, dere yatağına yakın mesafede yerler tahsis edilmiştir. Bu süreçte TOKİ’nin yeni plan çalışmaları da maliklerin duyumları arasındadır. Arsa maliklerinin uzak mesafe ve sosyal donatı alanı içinden tahsislere ilişkin de açtıkları davalar bulunmaktadır. Ancak TOKİ’nin bu dava sürecini de beklemeyeceği ve yeni plan ile yeni mağduriyetler yaratacağı kaygısı çok yüksektir.


Toplu Konut idaresi Başkanlığı’nın oluşturulma amacı alt gelir seviyesinde olan yurttaşlarımızın konut ihtiyacının karşılanmasıdır. Ancak süreç içinde TOKİ’nin kar amacının, kuruluş amacının önüne geçtiği ortadadır. Arsa sahipleri açısından baştan itibaren yaratılan mağduriyet yıllar içinde artmış, sürece TOKİ’nin hukuk tanımaz tavrı nedeni ile yeni mağdurlar eklenmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Tarhan 5 soru sordu.


Tarhan'ın soruları


1) Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi konusunda son hukuki durum nedir?


2) Kirazpınar Mahallesi’nde yaşanan sorun ile ilgili olarak şimdiye kadar iletilmiş bir şikayet var mıdır? Varsa bu konuda ne işlem yapılmıştır?


3) TOKİ’nin mağduriyet yaratan tavrı konusunda hükümetinizin yapacağı çalışmalar nelerdir?


4) Kirazpınar Mahallesi’nde şimdiye kadar TOKİ tarafından kaç kere imar plan ve uygulaması yapılmıştır? Bu bölgede kaç imar planın değişikliği, hangi gerekçe ile yapılmıştır?


5) Bu uygulamalar sonucunda mağdur oldukları gerekçesi ile TOKİ’ye kaç dava açılmıştır? Bu davaların sonucu ne olmuştur?




Geri Dön