23 / 04 / 2024

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu yapımında 50 bin kişi iş bulacak!

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu yapımında 50 bin kişi iş bulacak!

Türkiye’nin en büyük otoyolu projesi olan ve İzmit Körfez Geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda imzalar atıldı



2 ay içerisinde temellerinin atılması planlanan projenin işletme süresi ise 22 yıl 4 ay olacak. Projenin kamulaştırma bedeli ile 11 milyar lirayı bulması bekleniyor. Proje 10-11 yıl içinde kendi kendini amorti edebileceğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yap-işlet-devret modeliyle en büyük projedir” dedi. Köprünün toplam uzunluğu 3 bin metre. Ayaklararası uzunluk 1700 metre olarak öngörülüyor.
3-3.5 saate inecek
Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldı, Yüksel ve Gökçay firmalarının temsilcileri katıldığı törende konuşan Bakan Yıldırım, proje hakkında şunları söyledi: “20 ayda 7 şantiye kurulacak. 10 bin kişi doğrudan istihdam edilecek ve dolaylı istihdam sayısı da 50 bini bulacak. Proje tamamlandığında Türkiye’nin 2. büyük kenti İzmir’le en büyük kenti İstanbul arası 3-3.5 saat sürecek. Ayrıca projenin ilklerinden birisi de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün toplam açıklığıyla birlikte dünyada 2. büyük köprü olma özelliğini de taşıyacak. Böylesine büyük bir projenin, özellikle küresel krizin tüm şiddetiyle yaşandığı dönemde, Yap-İşlet-Devret modeliyle başarılı şekilde ihale edilmesiyle, Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği güven ve istikrarla uzun vadede yatırım yapılabilecek ülkeler arasında en ön sıralarda olduğunu bir kez daha dünyaya göstereceğiz Projenin başlamasının önünde artık hukuken bir engel bulunmuyor. Bu imzayla birlikte, en kısa sürede temelleri atacağız. Proje sadece bir noktadan başlamayacak, ilerleyen tarihlerde  İzmir  tarafından, hatta birkaç yerde birden başlayarak çalışmalar eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.”

870 milyon liralık tasarruf

BİNALİ Yıldırım, otoyolun geçtiği güzergah üzerinde yer alan İstanbul-Yalova-Bursa-Balıkesir-Manisa ve çevre illerin ekonomisinin hızla gelişeceğini bildirdi. Körfez geçişinin bugün 45 dakika- 1 saate yakın sürdüğünü dile getiren Yıldırım, köprünün yapılmasıyla 6 dakikaya düşeceğini bunun da yıllık yakıtta 870 milyon liralık tasarruf sağlayacağını belirtti.

Erken biterse işletme süresine eklenecek

BİNALİ Yıldırım, projenin öngörülen azami yapım süresinin 7 yıl olduğunu ve kesinlikle 7 yılın üstüne çıkmayacağını kaydetti. Yıldırım, şunları söyledi: “Yapım süresini kısaltabilmek bakımından zaman tasarrufunun işletmeye dahil edilmesi prensibini benimsedik ve sözleşmeye koyduk. 7 yıldan aşağı her tür işletme süresiz yüklenicilerin lehine olacak ve 7 yıl değil belki 5 yılda tamamlanacak.”
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yüzyılın otoyol inşaatı iki ay içinde başlıyor

Yap, işlet devret modeliyle İzmir-İstanbul arasındaki ulaşımı 3.5 saate indirecek olan 11 milyar liralık otoyolun sözleşmesi Karayolları Genel Müdürlüğü'nde imzalandı

Türkiye'de bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük otoyol projesi olan ve İstanbul ile İzmir arasındaki seyahat süresini 3.5 saate indirecek olan İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir otoyoluna ilişkin sözleşme dün Ankara'da imzalandı.
Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilecek dev projenin temeli en geç 2 ay içinde atılacak. İzmir proje inşaatının öncelikli olarak başlatılacağı iller arasında olacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, imza töreninde, "Proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projedir. Projenin, milletimize, devletimize ve geçtiği güzergahtaki illerimize hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.
İzmir ve Ege ekonomisine büyük biri canlılık ve hareket getirecek dev otoyola ilişkin sözleşme, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ve konsorsiyuma üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Törene, sözleşmeye imza atan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile ihaleyi kazanan konsorsiyum içinde yer alan Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay firmalarının temsilcileri katıldı.

50 BİN KİŞİYE İŞ
Projenin Türkiye'nin Avrupa Birliği altyapısına entegrasyonunu sağlayacağını, istihdamı artıracağını ve iç pazarda hareketlenmeye vesile olacağını ifade eden Yıldırım, 20 ayda 7 şantiye kurulacağını, 10 bin kişinin doğrudan istihdam edileceğini ve dolaylı istihdam sayısının da 50 bini bulacağını bildirdi. Projenin, yaklaşık olarak maliyetinin kamulaştırmalarla birlikte 11 milyar lirayı bulduğunu belirten Yıldırım, proje tamamlandığında Türkiye'nin 3. büyük kenti İzmir ile en büyük kenti İstanbul arasının 3-3.5 saat süreceğini söyledi. Yıldırım, projenin ilklerinden birisinin de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün toplam açıklığıyla birlikte "dünyada 2. büyük köprü olma özelliğini de taşıdığını" bildirdi.
Konuşmasında İzmir iş dünyasının projenin İstanbul ile birlikte İzmir'den de başlaması yönündeki talebine de değinen Yıldırım, projenin sadece bir noktadan başlamayacağını, ilerleyen tarihlerde İzmir tarafından, hatta birkaç yerde birden başlayarak çalışmaların eş zamanlı olarak gerçekleştirileceğini bildirdi. Otoyolun geçeceği güzergahtaki Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin sanayisinde ve ekonomisinde önemli gelişmeler olacağını dikkate çeken Yıldırım, projenin Edirne-İstanbul-Ankara otoyolu ve İzmir-Aydın otoyoluyla da birleşeceğini ifade etti. Yıldırım, "Marmara ve Ege bölgeleri de böylece otoyol ağlarıyla birbirine tamamen bağlanmış olacak" dedi.

TASARRUFLU
İzmit Körfezi ve özellikle Yalova Körfez ve İzmit üzerinden Gebze'ye uzanan 90 kilometrelik devlet yolunun, bugün trafik yükünün çok üzerinde çalıştığını belirten Yıldırım, bunun zaman kaybına ve fazla yakıt tüketilmesine yol açtığını söyledi. Körfez geçişinin bugün 45 dakika-1 saate yakın sürdüğünü dile getiren Yıldırım, köprünün yapılmasıyla birlikte bu saatin 6 dakikaya düşeceğini bildirdi. Yıldırım, bunun yakıt tasarrufu anlamına da geleceğini belirterek, "Yıllık bazda yapılan hesaplamaya göre, zaman ve yakıtta yapılan tasarruf 870 milyon TL olarak ortaya çıkmıştır. Sadece, bu iki kalemdeki tasarrufla 10-11 yıl içindeki bu projenin geri dönüşü mümkün gözükmektedir" diye konuştu.

Toplam 421 kilometre
-377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere 421 km uzunluk
-1700 metre uzunluğunda asma köprü
-18 bin 212 km uzunluğunda 30 adet viyadük
-7395 metre uzunluğunda 4 adet tünel
-209 adet köprü
-18 gişe alanı
-5 otoyol bakım merkezi
-7 servis alanı
-7 park alanı
ZAFER ŞAHİN/Yeni Asır

'Süper Proje' için imzalar atıldı İstanbul-İzmir 3.5 saate inecek

İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin sözleşme imzalandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük proje bittiğinde, İstanbul'dan Bursa'ya 1, İzmir'e 3-3,5 saatte ulaşılabilecek'' dedi

Türkiye'nin en büyük otoyolu projesi olan ve İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere Yap-İşlet Devret modeliyle ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin sözleşme, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde tarafların katılımıyla gerçekleşti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin kamu, özel sektör ortaklığıyla yapıldığını belirterek, 'Proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projedir. Projenin, milletimize, devletimize ve geçtiği güzergahtaki illerimize hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi. 

'DÜNYANIN 2. ASMA KÖPRÜSÜ'

Yıldırım, projenin ilklerinden birisinin de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün toplam açıklığıyla birlikte 'Dünyada 2. büyük köprü olma özelliğini de taşıdığına' dikkat çekti. Projenin bitiminde köprü ile seyahat sürelerinin de önemli ölçüde kısalacağını kaydeden Yıldırım, 'Bursa'ya azami 1 saatte, İzmir'e 3-3.5, Eskişehir'e 2.5 saatte hız kurallarına uyulduğunda ulaşılabilecek'' diye konuştu.

7 YILDA BİTİRİLMESİ PLANLANDI

Projenin, yaklaşık olarak maliyetinin kamulaştırmalarla birlikte 11 milyar TL'yi bulduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, öngörülen azami yapım süresinin              7 yıl olduğunu ve işletme süresinin yapım dahil 22 yıl 4 ay olduğunu söyledi. Proje ile aynı zamanda hem Türkiye'nin Avrupa Birliği altyapısına entegrasyonunu sağlayacağını hem de yapım süresince çok ciddi bir istihdam ve iç pazarda hareketlenmeye de vesile olacağını belirten Bakan Yıldırım, 20 ayda 7 adet şantiye kurulacağını, 10 bin kişinin doğrudan istihdam edileceğini ve dolaylı istihdam sayısının da 50 bini bulacağını söyledi.

KÖRFEZDEKİ TRAFİK YÜKÜ YENİ YOLLA AZALACAK

BAKAN Yıldırım, yeni yolun devreye girmesiyle birlikte körfezdeki trafik yükünün en az yüzde 30'unun bu yola kayacağını belirtti.  Edirne-İstanbul-Ankara otoyolunun, İzmir-Aydın otoyoluyla da birleşeceğini ifade eden Yıldırım, ''Marmara ve Ege bölgeleri de böylece otoyol ağlarıyla birbirine tamamen bağlanmış olacak'' dedi.
Akşam

--

Ekrem Demirtaş: Gebze - Orhangazi - İzmir otoyolu sözleşmesinin imzalanması, İzmir için büyük bir an olduğunu belirtti

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir - İstanbul arasını 3,5 saate indirecek Gebze - Orhangazi - İzmir otoyoluna ilişkin sözleşmenin imzalanmasının, İzmir için büyük bir an olduğunu belirterek, "En büyük hayallerimizden biri gerçek oldu. Bu otoyol sadece İzmir’i İstanbul’a değil, bağlantılarıyla birlikte Avrupa’ya bağlayacak bir yoldur. Şimdi Ulaştırma Bakanımızın söz verdiği gibi yolun yapımının İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı başlamasını bekliyoruz" görüşünü bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en büyük otoyolu projesi olan ve İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere "yap-işlet devret" modeliyle ihale edilen, kamuoyunda İzmir-İstanbul Otoyol Projesi olarak da bilinen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin sözleşmenin dün törenle imzalandığını hatırlattı.

Yaklaşık 11 milyar liraya mal olması beklenen ve İzmir ile İstanbul arasını karayoluyla 3,5 saate indireceğini belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"İzmir’in tüm ekonomik, sosyal gelişimini etkileyecek bir proje. Projenin imzalanması İzmir için tarihi bir andır. İZTO olarak yıllardır bu projeyi ısrarla gündeme getirdik. 2008 yılında İzmir’in oda ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlediğimiz 10 projeden birisi de İzmir - İstanbul Otoyolu’nun yapılmasıydı. En sonunda EXPO 2015 adaylığımız sırasında İzmir için yapılması gereken projelerden birisi olarak belirlendi. Bu proje en büyük hayallerimizden birisiydi, gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz."

-İZMİR’İ AVRUPA’YA BAĞLAYACAK-

Projenin güzergahı üzerinde bulunan tüm kentlere büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Demirtaş, İzmir’in de ekonomik, sosyal hayatına çok olumlu katkıları olacağını ifade etti.

Demirtaş, "İzmir yıllarca çıkmaz sokaktı. İlk önce Adnan Menderes Havalimanımız yenilendi, Türkiye içinde ve dışında 50’ye yakın noktaya uçuş var. Kruvaziyer Limanı’nın yapılması için karar alındı. Şimdi bu otoyolun yapılmasıyla ulaşımda kara - hava - deniz üçgeni tamamlanmış olacak. Bu yol sayesinde İzmir’e çok daha kolay ulaşılacak. Turizm ve ticaretimize çok büyük katkıları olacak. Bu yol sayesinde İzmir sadece İstanbul’a değil, bu yolun bağlantıları ve uzantılarıyla Avrupa’ya da bağlanmış olacak" ifadesini kullandı.

-"İNŞAAT EŞ ZAMANLI BAŞLASIN"-

Projenin çok uzun yıllara dayanan bir geçmişi olduğunu hatırlatan Demirtaş, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere emeği geçen herkese şükran duyduklarını bildirdi. Demirtaş, şu görüşlere yer verdi:
"Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım, geçtiğimiz Ekim ayında İzmir’de yaptığımız toplantıda otoyolun inşaatının yapımına İzmir ile İstanbul’dan aynı anda başlanacağı sözünü vermişti. Dün yapılan imza töreninde projenin sadece bir noktadan başlamayacağını, ilerleyen tarihlerde İzmir tarafından, hatta birkaç yerde birden başlayarak çalışmaların eş zamanlı olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Bizim için bu nokta çok önemli. Biz kazmanın aynı anda hem İzmir hem İstanbul tarafından vurulmasını istiyoruz. İlk önce İstanbul’dan başlanırsa İzmir’in yine sona kalmasından endişe ediyoruz. Bu yol eğer önce İzmir’den başlarsa Manisa’ya oradan Balıkesir’e kadar uzanacak olan bölüm zaten çok işleyecek ve ciddi finansman yaratacaktır. Sayın Bakanımızın sözünü yerine getireceğine inanıyoruz."
AA 


Geri Dön