25 / 04 / 2024

Gebze'de 2B arazileri sorun oldu!

Gebze'de 2B arazileri sorun oldu!

Gebze Hürriyet ve Yavuz Selim Mahallesi sakinleri ayağa kalktı. Mahalle sakinleri, çoğu 2B olan arazilerinin Gebze Belediyesi tarafından zenginlere peşkeş çekileceğini düşünüyor



Gebze Hürriyet ve Yavuz Selim Mahallesi'nde çoğu 2B olan araziler yaklaşık 2 yıl önce TOKİ'ye devredilmişti. Gebze Belediyesi de bu arazileri TOKl'den aldı ve bu mahallelerde planlama yaparak kat maliklerine tapularını verecek. Ancak Gebze Belediyesi'nin planlama yaptıktan sonra yaklaşık 60 bin insanın yaşadığı bu mahalleleri zenginlere peşkeş çekeceği iddia ediliyor. 

Yaşanan olayların ardından Gebze Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu, Yeşilırmak Düğün Salonu'nda bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya; Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu dönem sözcüsü Sebahattin Günel, Gebze Mimarlar Odası eski Başkanı ve Gebze Belediyesi Meclisi'nin CHP'li üyesi Salih Işık, MMO Kocaeli Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Yoğungan, ÇHD üyesi Avukat Recep Dursun ile mahalle sakinleri katıldı. 


BAŞKAN SÖZ VERMİŞTİ

Mahallenin durumunun masaya yatırıldığı toplantıda ilk olarak Hürriyet Mahallesi Dernek Başkanı Yusuf Örnek söz aldı. 

Yusuf Örnek yaptığı konuşmada, "Bizler bu toplantıları yaparken belediye başkanı mahallelerdeki kahveleri gezerek derneklerin yalan söylediğini söylüyor. 

Ulus Mahallesi'nde tapular için vatandaşlardan para alındı. Ancak tapular verilmedi. Belediye başkanı tapuların verileceğini söylüyor. Ancak tapular bir türlü verilmiyor. Tapularımızın verilmesini istiyoruz. Belediye başkanının elini tutan mı var? Bizleri sürgün etmek istiyorlar. Bir santim yerimizi kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz" dedi. 


SİZLERİN GÖRÜŞÜ ALINMIYOR

Gebze Mimarlar Odası eski Başkanı ve Gebze Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Salih Işık, "Buranın bir proje alanı ilan edildiğini biliyoruz. Gebze Belediyesi buranın imar uygulaması için bir firmayla anlaştı. Ardından şuulandırma yapılacak.

Burada 600 dönümlük bir proje alanı var. Şuanda burada veri bankası oluşturuluyor. Buranın bilgileri depolanıyor. 

Bunun açığa çıkmasını istemiyorlar. Planlamada burada yaşayan insanların görüşToplantıya çok sayıda mahalle sakini katılarak konuşmaları dikkatle dinledi. 

Vatandaşlar mağdur edilmek istemiyor. 

leri alınır. Şimdi planlama yapılıyor. 

Ancak sizlerden bir görüş alınmıyor. 

Yangından mal kaçırırcasına planlama yapılmaz" diye konuştu. 


GÖÇE ZORLANACAKSINIZ

ÇHDYönetim Kurulu Üyesi Avukat Recep Dursun da olayın hukuki boyutunu anlattı. Dursun, "Gebze Belediyesi burada bir çalışma yapıyor. Bu bölgede yüzde 70'e yakın maliye ve belediyeye ait arazi var. Belediye buraları emlak değerinin üzerinde alacak, sizlere ise 'metrekaresini 350 TL'ye alacaksınız' diyecek. Bunun süresi var. Bu yerleri ya 350 TL ile alacaksınız ya da alma hakkını kaybederek enkaz bedeli üzerinde göçe zorlanacaksınız. 20 TL'ye bu yeri belediye alarak sizlere 350 TL'ye satılacak. Alamayacağınız bu yerler müteahhit verilecek. Siz artık burada yapılacak olan binalarda potansiyel müşteri olacaksınız. 

Burada oturan herkes komşusuna sahip çıkmak zorunda" ifadelerini kullandı. 

HAKKIMIZI ARIYORUZ Gebze Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu dönem sözcüsü Sebahattin Günel de "Bu bölgeler iştah kabartan yerler. İnsanca yaşamak gibi bir derdimiz var. Bu kadar çileyi çocuklarımız daha iyi bir kentte yaşasın diye çekiyoruz. Ancak bu projeler bizler için yapılmıyor. Ataşehir gibi bir yer yapılmak isteniliyor. Haklarımız gasp ediliyor. Bizler de buna karşı çıkarak hakkımızı arıyoruz. Seçimlerden önce söz verdiler. Ancak evler yıkıldı. Bundan sonra yapılacak tek şey komşularımıza giderek yaşananları anlatarak hakkımızı aramak olacak" dedi. ¦ 


Bizim Kocaeli


Geri Dön