16 / 04 / 2024

Gebze'de Fikirtepe'deki gibi dönüşüm yapılmalı!

Gebze'de Fikirtepe'deki gibi dönüşüm yapılmalı!

Yavuzselim ve Hürriyet Mahallesi’ndeki STK’lar, dün ortak bir açıklama yaparak, “Kentsel dönüşüme karşı değiliz, haklarımızın gasp edilmesine karşıyız. Hakkımızı kimseye yedirmeyiz” dediler.




Yavuzselim ve Hürriyet Mahallesi’ndeki STK’lar, dün ortak bir açıklama yaparak, “Kentsel dönüşüme karşı değiliz, haklarımızın gasp edilmesine karşıyız. Hakkımızı kimseye yedirmeyiz” dediler.


Yavuzselim ve Hürriyet Mahallesi’ndeki STK temsilcileri, dün bir kez daha basın toplantısı düzenleyerek, Gebze Belediyesinin kamuoyunu yanılttığına dikkat çektiler. Gebze Belediyesine yapılan son ziyarette isteklerini madde madde belediye başkanı Adnan Köşker’e verdiklerini söyleyen STK temsilcileri; “Bir gün sonra gazetelere kendi yazdıkları haberleri göndermişler ama bizim isteklerimize hiç yer verilmemiş, biz kentsel dönüşüme karşı değiliz, adil bir şekilde yapılsın. Sulukule ve Kirazpınar gibi mağdur olmak istemiyoruz. Fikirtepe’de yapılan gibi yapılsın, biz de destek verelim” dediler. Y.Selim Dernek başkanı Osman Karaman, seçim öncesi Bakan Fikri Işık’ın da; “Hak kaybı olmayacak” dediğini ifade ederek, “AK Parti ilçe yönetimi ve belediyeye isteklerimizi yazdık verdik ama iki aydır arayan soran olmadı” dedi. Hürriyet Mahallesi Dernek Başkanı Adnna Civil de “Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız, gerekirse Ankar’ya ve Cumhurbaşkanına kadar gidecEğiz” dedi. 


Kentsel dönüşümcüler Ankara’ya yürüyecek!  

 

Yavuzselim ve Hürriyet Mahallesi sakinleri, Gebze Belediyesi’nin kentsel dönüşüm konusunda halkı yanılttığına dikkat çekerek, özümsüzlük halinde eylemlere başlayacaklarını, gerekirse Ankara’ya yürüyeceklerini ifade ettiler.

 

Gebze Hürriyet ve Yavuzselim Mahallesi Kentsel dönüşüm dernek yöneticileri düzenledikleri basın toplantısıyla Gebze Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulamasını sert bir dille eleştirdiler ve ‘Bizi Sulukule çingeneleri gibi görüyorlar” diye konuştular.


Dün Antikkafe’de her iki mahalledeki STK’lar ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Gebze Belediyesi’nin kamuoyunu yanılttığına dikkat çektiler. Toplantıya Yavuz Selim Dernek Başkanı Osman Karaman, Hürriyet Mahallesi Dernek Başkanı Adnan Civil ve Basın Sözcüsü Kasım Yağcıoğlu, Gebze Soğukpınar Dernek Başkanı Halil Portakal, Hürriyet Mahallesi eski dernek başkanı Yusuf Örnek, Hürriyet Mahallesi cami dernek başkanı A .Kadir Toksoy, Beylikbağı Sarıcami Dernek Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan ve bazı mahalle sakinleri katıldı. Dernek başkanları ve yöneticiler, son olarak 9 Ocak’ta Gebze belediyesinde yapılan toplantının basına tek taraflı aktarıldığını belirterek, “Sanki ortada bir anlaşma varmış gibi lanse ettirdiler. Kesinlikle öyle bir şey yok. Biz 10 maddelik talebimizi verdik ve toplantıdan ayrıldık. Başkana, ‘Biz sizin söylediklerinizi’ kabul etmiyoruz dedik. Ancak ne hikmetse yerel gazetelerde anlaşma varmış gibi yer aldı. Bu da bizi üzdü” şeklinde konuştular.


Konuşmalarında Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’ı da eleştiren Yavuzselim Dernek Başkanı Osman Karaman, “Seçimden önce verilen sözler tutulmadı. Bakan Fikri Işık bile seçimlerden önce hak kaybı olmayacak dedi. Daha iki ay önce Ak Parti ilçe başkanlığına taleplerimizi sunduk, bize ‘Çalışalım’ dediler hala haber bekliyoruz, ama bizi iki aydır arayan soran yok” dedi.

Hürriyet Mahallesi Derneği Başkanı Adnan Civil de Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in “Tapularınız bizde, vereceğiz” sözüne inanmadıklarını kaydederek,  “Başkan bize diyor ki, ‘Milli Emlak’tan alabilmemiz için proje alanı göstermemiz lazım, sonra çıkaracağız” diye. Ama böyle olmadığı görülüyor. Tapuları unutun deniliyor” dedi.


BÜYÜKŞEHİR YASASINA GÖRE DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Hürriyet Mahallesi Basın Sözcüsü Kasım Yağcıoğlu da, Gebze’nin Büyükşehir’e bağlı olduğunu ve büyükşehir kanunlarına göre dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ifade eden Yağcıoğlu, “Bizi Sulukule çingeneleri gibi görüyorlar ve borçlandırmak istiyorlar. Biz Fikirtepe’de yapılan gibi kentsel dönüşüm istiyoruz. Bu mahallelerde oturan insanları ya çok saf görüyorlar, ya da geri zekalı sanıyorlar. Kendi yerlerimize şuyulandırma yapılsın ve imar versinler biz kooperatif kurarak inşaatımızı yaparız. Bu işin altında çok büyük rant ve oyun var, Kirazpınar’da mağdur olanların hepsini biliyoruz ve görüşüyoruz, biz de o insanlar gibi mağdur olmak istemiyoruz” dedi.


CUMHURİYET MAHALLESİ GİBİ YAPACAĞIZ

Hürriyet Mahallesi Dernek Yöneticisi Mustafa Cebeci ise; bölgeden alınan oyların projelerin onaylandığı şeklinde algılandığı ve suiistimal edildiğini söyleyerek; Köşker Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşadıklarını çok iyi biliyor. Haklarımız gasp edildiği taktirde Cumhuriyet Mahallesinde yaşadıklarının fazlasını yaşatacağız” dedi.

 

İKİ MAHALENİN TALEPLERİ NELER?

 

Dernek yöneticileri, Gebze belediyesinden talep şunları talep ediyor:

 

Hürriyet ve Yavuz Selim mahallelerinin proje alanından çıkarılması, tapuların ada-parsel şeklinde (1/1000) mevcut fiili duruma göre parsellenerek verilmesi, hak sahiplerine iade edilen 2 bin lira hak mahrumiyetine sebep olup olmayacağı, tapu tahsis yerlerin akıbetinin ne olacağı ve mahallelerin şuyulandırılması yapılırken derneklerin planlama sürecine katılarak beraber yapılması.


Gebze Yeni Haber


Geri Dön