26 / 04 / 2024

Gecekondu emlak vergisi 2015!

Gecekondu emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi bina, mesken, arsa ve araziler için senede belli dönemlerde ödeniyor. İki taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin bedeli taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Peki, gecekondu emlak vergisi 2015 nasıl hesaplanır?



Gecekondu emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi, tüm bina, mesken, arsa ve araziler için senede belli dönemlerde ödeniyor. İki taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin bedeli taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor.


Hesaplamada taşınmaz türüne göre belirlenen oranlar kullanılıyor. Bu oranlar büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Normal yörede meskenlerde binde 1, işyerlerinde binde 2, arazilerde binde 1 ve arsalarda binde 3 oranında hesaplama yapılıyor.


Peki, tapuda mesken olarak kayıtlı olmayan daireler için emlak vergisi nasıl ödenir? Gecekondu emlak vergisi 2015 oranı hangi orandır?


Daire olarak kullanılan gecekondular için de mesken oranları kullanılarak emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Örneğin değeri 100 bin TL olan gecekondunun büyükşehirde olması halinde 200 TL; aynı gecekondunun normal yöre sınırları içerisinde olması halinde ise 100 TL emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi ödemeyenler kimlerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön