29 / 03 / 2024

Gecekondu emlak vergisi ödenir mi?

Gecekondu emlak vergisi ödenir mi?

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm binalar emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki, kanunda bina tabirine gecekondular da dahil midir? Gecekondu emlak vergisi ödenir mi?



Gecekondu emlak vergisi ödenir mi?

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm binalar emlak vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsıyor.


Bu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınıyor. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmıyor.


Peki, ruhsat izni olmadan yapılan gecekondu için emlak vergisi ödenir mi? Gecekonduların emlak vergisi hangi oranlarda ödenir?


Mülkiyeti başkasına ait arsa üzerine gecekondu inşa edip oturanların da konut olarak emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. 


Bune göre gecekondunun büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olması halinde binde 2 oranında; normal yöre sınırları içerisinde olması halinde ise binde 1 oranında emlak vergisi ödeniyor.


Örnek..

Rayiç bedeli 100 bin TL olan gecekondunun büyükşehirde olması halinde 200 TL; aynı gecekondunun normal yöre sınırları içerisinde olması halinde ise 100 TL emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.



Emlak vergisi vergi dairesine ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön