27 / 04 / 2024

Gecekondu imar yönetmeliği!

Gecekondu imar yönetmeliği!

Gecekondu imar ile ilgili esaslar, Gecekondu Kanun Uygulama Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Yönetmelikte bulunan hükümler, Gecekondu Kanununun kapsamına giren tasfiye, ıslah, dönüşüm ve önleme bölgelerinde uygulanıyor...



Gecekondu imar yönetmeliği!

Gecekondu imar ile ilgili esaslar, Gecekondu Kanun Uygulama Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Yönetmeliğe göre, Gecekondu Kanunu’nun uygulanacağı sahaların imar ve ıslah planları ile parselasyon planları belediyesince veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca nasıl yaptırılırsa yaptırılsın bunların belediye organlarınca tetkik ve karara bağlanmasına gerek duyulmuyor.


Genel esaslar..

MADDE 57 – (Değişik:RG-12/11/2008-27052)

Bu bölümdeki hükümler Gecekondu Kanununun kapsamına giren tasfiye, ıslah, dönüşüm ve önleme bölgelerinde uygulanır.


Madde 58- (Değişik birinci fıkra:RG-12/11/2008-27052) Bu Yönetmelikte belirtilmeyen hususlarda ilgili belediyesi için yürürlükte olan İmar Yönetmeliği, 2/11/1985 tarihli ve 18916 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 19/12/2007 tarihli ve 26735 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 9/10/2008 tarihli ve 27019 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği, 6/2/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik, 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği hükümleri uygulanır.


Ancak, özürlülerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü Standardına uyulması zorunludur.


MADDE 59 – (Değişik:RG-12/11/2008-27052)

Gecekondu Kanunu’nun 19 uncu maddesi uyarınca hazırlanacak olan imar ve ıslah planları ile parselasyon planları aşağıdaki esaslara uygun olarak düzenlenir.


a- İmar planlarının tanzimi

1- Şehrin üst ölçekli planı varsa seçilecek bölgelerin ana yollara bağlanması genel ihtiyaçlarla ilgili özel tesisler (sinema, han, v.s.) için ayrılacak yerlerle genel hizmetler (yol, park, meydan v.s.) için ayrılacak yerler bu üst ölçekli planına intibak ettirilerek tanzim edilir.


2- Şehrin üst ölçekli planı yoksa yukarıdaki işlemler imar planının tanzim ve tasdikinden sonra yürütülür.

İmar planlarının tanzimi Başkanlığın dışında yaptırılıyorsa 1 ve 2 numaralı bentlerdeki işlemler birer gerekçeli raporla beraber hazırlanarak Başkanlığın onayına sunulur. İmar planlarının Toplu Konut İdaresi Başkanlığı onayından sonra 1/1000 veya gerektiğinde daha büyük ölçekli parselasyon planları hazırlanır ve bunlarda Başkanlığın onayına sunulur.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, lüzum gördüğü hallerde imar ve parselasyon planlarını kendisi yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.


b- Islah planlarının tanzimi

Islah planları 69 uncu maddede de belirtildiği gibi üst ölçekli planına, imar planı ile imar planlarına uyulmaksızın, hali hazır duruma uyan ve imar planlarından önce yapılan geçici mahiyetteki planlar olduğundan, bunların tanzimi sırasında bölgeye sadece amme hizmetlerinin götürülmesini sağlamak amacı ile lüzumlu görülecek hususlar dikkate alınır.

Islah planlarından parselasyon planları tanzim edilmez.

Islah planları Başkanlığın dışında yapılıyorsa bu planlar, planların yapıldığı şartları belirten birer gerekçeli raporla birlikte Başkanlığın onayına sunulur. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı uygun gördüğü takdirde bunları onaylar.


Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca lüzum görüldüğü takdirde veya gecekondu bölgelerinde amme hizmetlerinin acilen yapılması icap eden hallerde, halihazır durum yeni bir ıslah projesi yapılmasını icap ettirmeyecek şekilde ise, halihazır kadastro haritaları veya yaklaşık ölçekli krokilerde ıslah planı olarak kullanılabilir. Bu planların hazırlanmasında teknik şartnamelere uyulmayabilir.


Zaruri hallerde amme tesis projeleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onaylanmadan belediyelerin veya ilgili kuruluşların sorumlulukları altında bölgelere amme hizmetleri götürülebilir.


c- Tapu tatbikatına ilişkin parselasyon planlarının tanzimi

1- Parselasyon planları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce kabul edilebilecek hassasiyette tanzim edilir.

2- Parselasyon planlarının tapu idarelerine verilişinden önce bütün imar ada köşeleriyle karakteristik noktaları beton tesislerle ve parsel köşeleri de uygun tesislerle arazide belirtilir.

3- Tapu idarelerine verilecek parselasyon planları ebat değiştirmesi minimum olan (alüminyum, astralon ve benzeri) paftalar üzerine tersim edilir.


4- Tapuya tescil için, 1 adet parselasyon planı ile bu haritaya ait nirengi ve poligon koordinat değerleri ve kanavaları, röper krokileri, ölçü krokileri, dağıtım ve yüzölçümü hesapları ile cetvellerinden birer kopya tapu idarelerine verilir.


Gecekondu Kanunu’nun uygulanacağı sahaların imar ve ıslah planları ile parselasyon planları belediyesince veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca nasıl yaptırılırsa yaptırılsın bunların belediye organlarınca tetkik ve karara bağlanmasına lüzum yoktur. Ancak Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onaylanan imar ve ıslah planları ile parselasyon planları bir ay müddetle uygulamayı yapacak belediyece ilan edilerek halka duyurulur.


İmar ve Islah Planları ile Parselasyon Planlarının yapımında 2/11/1985 tarihli ve 18916 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik” ve “İmar Kanununun 18 inci Maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlenmesi ile İlgili Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulur.

Madde 60- Gecekondu Kanunu tatbikatı dolayısıyla hazırlanacak haritalar "Şehir ve kasaba haritalarının yapılmasına ait teknik şartname" esaslarına göre düzenlenir. Bazı hususi hallerde hususi şartlarla haritalar yaptırılabilir.


Madde 61- (Değişik:RG-02/09/1999-23804) Bu Yönetmelikte yazılı hükümler önleme ve ıslah bölgeleri için hazırlanmış ve Bayındırlık ve İskan (Değişik ibare:RG-12/11/2008-27052) Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onanmış imar planlarında aksine bir açıklama bulunmadığı takdirde uygulanır. Ancak imar planlarında, parselasyon durumları ve bina kitleleri bilhassa bu maksatla etüt edilerek ölçüleri verilmediği takdirde sadece ayrık ve bitişik bina yapılacağını, ön bahçeli veya ön bahçesiz nizamın kabul olunacağını, binaların tertip şeklini ve yüz alacakları cepheyi tespit maksadıyla şematik olarak gösterildiğinden bunlar planların kayıtlarından sayılmazlar.

Madde 62- (Mülga:RG-02/09/1999-23804)

Madde 63- Bu Yönetmeliğin (Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik) hükümlerine aykırı hükümleri uygulanmaz.


Madde 64- Resmi ve umumi binalardan yalnız ayrık nizamda olanları bu Yönetmeliğin bina derinlik ve yükseklikleri hakkındaki kayıtlarına tabi değildir.


Madde 65- (Değişik:RG-05/03/2006-26099)

(1) (Değişik birinci fıkra:RG-12/11/2008-27052) Bu Yönetmelik hükümleri gereğince yapılacak konutların inşaat alanı 150 metrekareyi  geçemez.


(2) Birinci fıkrada belirlenen inşaat alanına, bir ailenin oturmasına mahsus müstakil bir evin veya bir apartman dairesinin içinde kalan bütün odalar, holler, antre, mutfak, banyo, hela, lavabo, kiler, depo, baca ve iç geçitler ile bunları bölen veya çevreleyen iç ve dış duvarların kat plânlarındaki alanlarının tamamı, müşterek duvarların alanlarının ise yarısı dâhildir. Bu Yönetmelikteki asgarî ölçüler içinde kalmak kaydıyla balkon, umumî merpen ve konutla ilişkili sair müştemilât bu inşaat alanına dâhil değildir.


MADDE 66 – (Değişik:RG-12/11/2008-27052)

Yukarıdaki madde gereğince tespit edilen konut inşaat sahası içersindeki mahallerin, ebat ve ölçüleri, bu Yönetmeliğin  58 inci maddesi nazara alınarak düzenlenecektir.


Madde 67- Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak konutların nüve kısmı ve ölçüleri konut projesi üzerinde gösterilir.

Madde 68- (Mülga:RG-02/09/1999-23804)


Tarifler

Madde 69- Bu Yönetmelikte sözü geçen ve açıklanması faydalı görülen bazı tabirler aşağıda tarif olunmuştur.

a- Mevzii gelişme planı: Nazım imar planı olmayan şehir ve kasabalarda tespit edilen ıslah ve önleme bölgelerini şehrin genel düzenine bağlıyan plandır.


b- Uygulama imar planı: (Değişik:RG-02/09/1999-23804) 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında kalan alanlarda, onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları, uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren 1/1000 ölçekte düzenlenen, raporu ile bir bütün olan plandır.


c- Islah planları: (Değişik:RG-02/09/1999-23804) 7116 sayılı (Değişik ibare:RG-12/11/2008-27052) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı kuruluş Kanununun 10. Maddesinin (c) fıkrasında belirtilen ıslaha muhtaç mesken topluluklarında çevrenin fiziki şartlarını yükseltmek maksadıyla ve 775 numaralı Gecekondu Kanununun 19. Maddesi uyarınca nazım imar planları ile mevzii gelişme planlarına uyulmaksızın geçici mahiyette yapılan planlardır.


d- (Değişik ibare:RG-12/11/2008-27052) Önleme bölgesi, ıslah bölgesi, dönüşüm bölgesi: İfadeleriyle imar planlarında Gecekondu Kanununa istinaden bu maksatla ayrıldıkları açıkça belirtilmiş olan bölgeler kastedilmektedir.


e- Nüve konut: Konutun bir ailenin asgari şartlarla barınmasını temin eden bir yaşama ve yatma bölümü ile iş gruplarından meydana gelen kısmıdır.


f- Misafir konut: Yaşama ve iş grupları müşterek olan, kullanış şart ve şekillerine göre yatak grubu da müşterek veya müstakil olarak tertiplenebilen ve muvakkat ikamete tahsis edilen veya muvakkat olarak yapılmış olan kiralık konutlardır.


g- Azami bina sahası: Parsel içersinde bina yapılması mümkün olan sahadır.


h- Bina sahası: Işıklık ve çıkmalar hariç olmak üzere, binanın arsa zemininde işgal ettiği sahadır.


i- Son kat: Çatı veya çatı katları altında bulunan normal katların en üstte olanıdır.


j- Bina derinliği: Bina arsa cephesi ile ön cephesi arasındaki en uzak dik mesafedir.


k- Saçak seviyesi: Binaların son kat tavan döşemesi üst kotudur.


l- Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafesidir. Yüzde 33 meyilli çatı gabarisi dahilinde kalan; çatılar, yüksekliği 1 metreyi geçmeyen korkuluklar, bacalar, merpen fenerleri, asansör kuleleri, lüzumlu su depoları gibi elemanlar bina yüksekliğine dahil değildir.


m- Zemin kat: Binanın kot aldığı seviyenin üstündeki ilk kattır.


n- Resmi bina: Devlet teşkilatı nizamında yer alan ve Devletin yapmakla vazifeli olduğu hizmet ve faaliyetleri ifa eden müesseselere ait veya bu müesseselerce sermayesinin yarısından fazlasına iştirak olunan teşekküllere ait olup bir kamu hizmeti için kullanılan binadır.


o- Umumi bina: Resmi binalarla, köy, özel idare veya belediyelere ait olan ve bir kamu hizmeti için kullanılan binalar, ibadet yerleri, eğitim, sağlık ve spor tesisleri, sinema, tiyatro ve benzeri binalardır.

Arsa ve yapılarla ilgili hususlar


Madde 70- Parsel boyutları:

a) Parsel genişlikleri:

Bitişik nizamda en az 6.00 m.dir. Ayrık ve blok başı parsellerde yan komşu mesafeleri bu genişliğe ilave edilir.

b) Yan komşu mesafeler:

1) 5 kata kadar 5 kat dahil asgari 3 metre.

2) 10 kata kadar 10 kat dahil asgari 4 metre.

3) 10 kattan sonra her kat için asgari 0.50 metre ilave edilir.

c) Arka komşu mesafeler

1) 5 kata kadar 5 kat dahil asgari 3 metre.

2) 10 kata kadar 10 kat dahil asgari 4 metre.

3) 10 kattan sonra her kat için asgari 0.50 metre ilave edilir.

d) Ön bahçe mesafeleri

1) 10 kata kadar (10 kat dahil) asgari 5 metredir.

2) 10 kattan sonra her kat için asgari 0.50 metre ilave edilir.


Madde 71- (Mülga:RG-02/09/1999-23804)

Madde 72- Üzerinde gecekondu bulunan ıslah bölgelerinin parsellenmesinde mecburiyet halinde parsel genişlikleri 5 m.ye ve parsel alanları 60 m2 ye kadar indirilebilir. Parsel içerisinde kalmayan gecekondular  tasfiyeye tabi gecekondu sayılırlar. Bunların tayininde gecekondunun evsafı göz önünde bulundurulur.


Madde 73- Islah bölgelerinde parsel içersindeki müstakil kalan tasfiye edilmeyecek gecekondular tamir ve ıslah edilebilirler. Ancak ilave inşaat veya yıkıp yeniden yapmak halinde boş parseller için tatbik edilen hükümler uygulanır.


İmar ve ıslah planları yapılmamış bölgelerdeki gecekondulara ilave inşaat yapmamak şartıyla zaruri hallerde tehlike giderici tedbirler alınmasına izin verilebilir.


Ayrıca bu bölgelerdeki özel mülkiyetteki arazi ve arsalar üzerine konut yapmak isteyenlere, belediyece muvakkat inşaat ruhsatı verilebilir ve bu husus tapu kayıtlarının beyanlar hanesinde belirtilir.

Madde 74- Program uygulanmasına alınmamış tasfiyeye tabi gecekondularda ilave inşaat yapılamaz. Ancak, zaruri hallerde arsa tahsisi yapılıncaya kadar tehlike giderici tedbir alınmasına izin verilebilir.


Madde 75- (Mülga:RG-02/09/1999-23804)

Madde 76- Seylap bölgesinde bulunması, sıhhi veya jeolojik mahzurları olması veya bunlar gibi tehlikeli durumlar arz etmesi yüzünden, imar planlarına ve yetkili mercilerce hazırlanmış veya onanmış raporlara göre yapı yapılması yasak edilen sahalar ifraz edilemez. Bu gibi yerlerde arazinin takviyesine matuf tesislerden başka inşaat yapılamaz.


Madde 77- Ayrık yapı nizamına tabi olan yerlerde, belediye mahzurlu bulunmadığı takdirde, yönetmelik hükümlerine dayanılarak tayin edilen azami bina sahasını aşmamak ve asgari bahçe mesafelerini muhafaza etmek şartıyla yapı yerinin tespiti serbesttir.


Binalara kot verilmesi

Madde 78- (Mülga:RG-12/11/2008-27052)

Madde 79- (Mülga:RG-12/11/2008-27052)

Madde 80- (Mülga:RG-12/11/2008-27052)

Yapı Cinsleri (Kagir inşaat dışında)

Madde 81- (Mülga:RG-12/11/2008-27052)

Projelerin çizimi ile ilgili kurallar

Madde 82- (Mülga:RG-12/11/2008-27052)

Projelerin hazırlanmasında gerekli görülen hususlar

Madde 83- (Mülga:RG-12/11/2008-27052)

Projelerin hazırlanmasında faydalı görülen hususlar

Madde 84- (Değişik:RG-02/09/1999-23804) Yerleşme ünitelerinin, kendi sınırları içinde yerleşme yoğunluğu 400 kişi/hektardan daha düşük olmayacak şekilde düzenlenmesi esastır. İmar planları, 16/1/1985 tarihli ve 18637 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelikte belirlenen standartlara uygun teknik ve sosyal altyapı alanları ayrılarak düzenlenir.

Madde 85- (Mülga:RG-02/09/1999-23804)


Tasfiye bölgelerinin tespiti

Madde 86- Gecekondu Kanununun 16. Maddesi gereğince tespiti gereken ıslah ve tasfiye bölgelerinin tespitinde aşağıdaki esaslar göz önünde tutulacaktır.

1- Afete maruz sahalar,

2- Gayri sıhhi ve iskana müsait olmayan sahalar,

3- Tarihi ve turistik sahalar,

4- Amme hizmetlerinin götürülmesine imkan olmayan veya çok gayri iktisadi olan sahalar,

5- Normal şehircilik prensipleri içerisinde tahsisi mümkün olmayan sahalar,

6- Gecekondu ıslah bölgesi olarak ayrılması arsa kıymeti bakımından gayri iktisadi olan sahalar,

Belediyeler tarafından yapılacak ıslah ve tasfiye bölgelerinin (Değişik ibare:RG-12/11/2008-27052) Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onaylanması için mahallen yapılacak tetkikler (Değişik ibare:RG-12/11/2008-27052) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından teşkil edilecek en az üç kişilik komisyonlar eliyle yapılır.


Tasfiyeye tabi tutulacak gecekondular

Madde 87- Gecekondu bölgelerinde tasfiyeye tabi tutulacak gecekondular :

1- Yukarıda zikredilen tasfiye bölgelerindeki gecekondular,

2- Plan ve mevzuat icaplarına göre tamir veya değiştirilmesi mümkün olmayan gecekondular,

3- Gecekondu Kanunu ve bu Kanuna ait Yönetmeliğe uydurulamayan gecekondular,

4- Islah bölgelerinde imar ve ıslah planı tatbikatı dolayısıyla kaldırılması icap eden gecekondulardır.



Gecekondu Kanunu!


Geri Dön