20 / 04 / 2024

Geçici vergi dönemleri!

Geçici vergi dönemleri!

Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri ödemek ile yükümlü oldukları geçici vergilerini ne zaman öder? İşte geçici vergi dönemleri 2013...



Geçici vergi dönemleri!

Gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi, geçici vergi olarak ifade ediliyor.


Geçici vergi mükellefleri:

Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar. 


Ayrıca, adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna giriyor. Peki geçici vergi hangi dönemlerde ödeniyor?


Geçici vergi dönemleri:

Dönem: 1.dönem (Ocak ,Şubat,Mart)

Beyan: 14 Mayıs akşamına kadar

Ödeme: 17 Mayıs akşamına kadar


Dönem: 2.dönem (Nisan,Mayıs,Haz.)

Beyan: 14 Ağustos akşamına kadar

Ödeme: 17 Ağustos akşamına kadar


Dönem: 3.dönem (Temmuz,Ağus.Eylül)

Beyan: 14 Kasım akşamına kadar

Ödeme: 17 Kasım akşamına kadar


Dönem: 4.dönem (Ekim,Kasım,Aralık)

Beyan: 14 Şubat akşamına kadar

Ödeme: 17 Şubat akşamına kadar


Buna göre geçici vergi ödeyecek kurumlar için 2013 yılı 4.dönem içerisindeyiz.


Tahakkuk eden ancak ödenmeyen geçici vergi için ne yapılır?

Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin ediliyor. 


Terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe  (gelir vergisi mükellefleri için 1 Mart, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan) kadar gecikme zammı uygulanıyor.



Geçici vergi nedir?
Geçici vergi nasıl hesaplanır?



Geri Dön