24 / 04 / 2024

Geçmiş tapu kayıtları geçerli midir?

Geçmiş tapu kayıtları geçerli midir?

Geçmiş tapu kayıtları, Cumhuriyet öncesi kayıtlara giden tapulamaya esas olan tapu ve temessük kayıtları oluyor. Peki, geçmiş tapu kayıtları nasıl ve nereden aranmalıdır? Geçmiş tapu kayıtları geçerli midir?



Geçmiş tapu kayıtları geçerli midir?

Geçmiş tapu kayıtları, Cumhuriyet öncesi kayıtlara giden tapulamaya esas olan tapu ve temessük kayıtları oluyor.


Geçmiş tapu kayıtları, genellikle kayıp olan ve sahipleri tarafından yerleri hatta bazen mevcudiyetleri dahi bilinemeyen gayrimenkuller olarak karşımıza çıkıyor.


Peki, geçmiş tapu kayıtları nasıl ve nereden aranmalıdır? Geçmiş tapu kayıtları geçerli midir?


Taşınmaz sahibinin ismine göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) her hangi bir tapu dairesine başvurarak Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. 


Taşınmaz sahibinin adına halen kayıtlı (yani henüz kimseye devredilmemiş) bir yer varsa hemen bilgisayarda çıkacaktır. Ancak taşınmaz sahibinin taşınmazı kadastro öncesi bir tapu kaydına dayanıyorsa, kadastro sonucu o taşınmaz dedeniz adına değil de bir başkasına veya Hazineye yazılmışsa bu taşınmaz böyle bir aramayla bulunamaz.

 

Kadastro geçtikten sonra on yıl da üstüne geçmiş ve hiç kimse bu konuda itiraz etmemiş veya dava açmamış ise dedenizin tapusu geçersiz hale gelir. Biz kadastro geçtiğini duymadık, bilmiyorduk, yeni öğrendik demeniz de size bir hak doğurmaz. 


Taşınmaz sahibinin kadastro öncesi tapusu var ve kadastro sonucu bu yer hiç kimse adına yazılmamış boş bırakılmış yani kadastro harici kalmış ise kadastro müdürlüğüne başvurarak bu yeri dedeniz veya mirasçıları adına yazdırabilirsiniz. 


Taşınmaz sahibinin olabileceğini düşündüğünüz taşınmazın hangisi olduğunu biliyorsanız, o taşınmazın parsel numarasını kadastro müdürlüğündeki paftaya (haritaya) bakarak belirler ve onun tapudaki kök kayıtlarına inilerek, bir zamanlar dedenize mi ait olduğu tespit edilebilir. 


Taşınmazın yerini bilmiyorsanız eski tapunun cilt sayfa sırasını bilmeniz ve ilgili tapu müdürlüğüne başvurmanız gerekir.


Taşınmaz sahibinin kadastro sonrası oluşmuş tapusunun satılmış olabileceğini düşünüyorsanız, herhangi bir tapu müdürlüğünden dedenizin pasif tapu kayıtlarını bilgisayar yardımı ile görebilirsiniz. 


Bunların hiçbirini bilmiyorsanız böyle bir araştırma samanlıkta iğne aramak olur. Ancak bunların tümü için öncelikle dedenizle aranızdaki soy bağını mirasçılık belgesi veya nüfus kayıtları ile tapu dairesine kanıtlamanız gerekir. 


Temessük kaydı ne demek?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön