20 / 04 / 2024

Geçtiğimiz yıla oranla mobilya ihracatı yüzde 12 artış gösterdi!

Geçtiğimiz yıla oranla mobilya ihracatı yüzde 12 artış gösterdi!

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından açıklanan 2013 ilk çeyrek ihracat ve de ithalat verilerine göre, geçtiğimiz yıla oranla mobilya ihracatı yüzde 12 artış gösterdi...



Günden güne ihracatı büyüyen Türkiye, mobilya sektöründe dünyada iddialı bir noktaya ulaşmanın eşiğinde. Son 2 yıldır yüzde 20 büyüyen mobilya ihracatının önümüzdeki dönemde de bu yükselişe devam edeceği öngörülerek gelecek 5 yıl içinde dünyada ilk 10 ihracatçı ülke içinde olacağı vurgulanıyor. Türk mobilya sanayisi 2023 yılında ise 10 milyar dolar ihracat hedefi ile Kanada’nın ardından 5. sıraya çıkmayı öngörüyor.

Bir mobilya üretim ülkesi olan Türkiye’nin, dünyada marka olmuş mobilya ülkeleri ile kalite, fiyat, teknoloji ve tasarım alanlarında rekabeti her geçen gün artıyor. Türk Mobilya Sektörü, günden güne gelişen sanayisi ve artan ar-ge çalışmaları sonucu, dış ülkelere de açılarak Türk mobilyasını hız kesmeden en iyi şekliyle tanıtmayı misyon edinmiş durumda. Bu amaçla çalışmalarını sürdüren Türk Mobilya Sanayicileri, emeklerinin karşılığını artan ihracat rakamları ile alıyor. 2013 yılının ilk 3 ayında Türk mobilya ihracatı 478.794.067 dolara ulaşarak 2012 yılının ilk 3 ayına göre yüzde 12’lik bir artış gerçekleştirdi.


Türkiye 2013’ün ilk üç ayında en çok Irak’a ihracat yaptı!

Ortadoğu ve Arap ülkerinde yaşanan iç karışıklıklara rağmen Türkiye, 2013 yılının ilk üç ayında Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Irak, Libya, Almanya ve Azerbaycan’ın da aralarında olduğu birçok ülkeye ihracat yaptı. İlk çeyrekte, Türkiye’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk üç sırayı, Irak, Libya ve Almanya alıyor.


Navlun Desteğimiz Artarsa İhracatımız daha da artacak

Öte yandan, mobilyanın hacimli bir ürün olması, birden çok ülkeye gönderim, konteynera yüklenen ürün maliyeti ve konteyner başına düşen navlun maliyetlerinin nerdeyse başa baş gelmesiyle ihracat sırasında yaşanan sıkıntılar sebebiyle, ihracatı hedefler doğrultusunda daha da arttırmak adına, devletten navlun ücretleri konusunda destek bekleyen Mobilya Sanayicileri, desteğin gerçekleşmesi halinde istihdamda ve ihracatta büyük artış olacağını öngörüyor. 


“2023 Yılı Hedefimiz Dünyada İlk 5 Ülke İçerisinde Olmak”

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç konu hakkında şu açıklamalarda bulunuyor: “Türk mobilyasının uygun fiyat politikası, konsept bütünlüğü sağlaması ve kalitesi ile diğer ülke üreticilerinden ayrılarak öne çıkması, tanıtım faaliyetlerimizle de birleşerek Türk mobilya stilinin gücünü ortaya koyuyor. Teknolojiyi dünya ile aynı anda kullanıyoruz. Artık imalatçı teknolojinin peşine düşüyor. Son 15 yıldır mobilyacılar dünyadaki tüm fuarları takip ediyor. Türk Mobilya Sektörü; 2012 yılında 1.849.467.042 dolar ihracat yaparken bu rakamın 2013 yılında yüzde 10 oranında artması bekleniyor. Hedeflerinin 2023 yılına kadar dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke içinde olmak olduğunu belirten MOSDER, 5 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat beklentisi ile hedefine ulaşmayı amaçlıyor. MOSDER, Türk mobilya sektörünün ülkemize olan katkısını göz önüne alarak yatırımcıları yatırım yapmaya davet ediyor. Sanayicilerle güç birliği yaparak, ülkemiz adına güzel işler yapılabileceğinin altını çizen MOSDER, sektörün gelişmesi ve Türk mobilya stilinin en iyi şekilde oluşturulması adına yapacakları projelerin hız kesmeden devam etmesi için tüm gücüyle çalışmalarını sürdürecek.”



Geri Dön