28 / 03 / 2024

Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun bilirkişi raporu yeni çıktı!

Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun bilirkişi raporu yeni çıktı!

Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun yerine inşa edilen otele yapılan itiraz için tayin edilen bilirkişi heyeti, raporunu 2 yıl sonra sundu



Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun yerine inşa edilen otele yapılan itiraz için tayin edilen bilirkişi heyeti, raporunu 2 yıl sonra sundu. Ancak bu arada işadamı Mehmet Çeker'in inşaatının kabası tamamlandı.
 
İstanbul'da eğitime kaynak sağlamak için satılan Beyazıt'taki Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun bulunduğu ve planlarda "semt konağı" olarak geçen 2 bin 535 metrekarelik arazi üzerine yapılan inşaat, 'kişiye özel plan tadilatı yapıldı' diyen şehir plancılarının inatla direnmesi karşısında durdurulmak zorunda kaldı.

Bina 2006 yılının kasım ayında Îl Özel Idaresi'nce yapılan ihale sonucunda 21 milyon 440 bin TL bedelle, Malatyalı işadamı Mehmet Çeker'e ait Erpet Turizm İnşaat Sanayi A.Ş'ye satıldı.

TAMAMI İMARA AÇILDI
Satışın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuran şirket, okulun bulunduğu arazinin ticaret alanına alınması ve arazinin tamamında üç katlı ticaret merkezi yapılmasını istedi. Belediye Meclisi, 15 Mayıs 2007 tarihinde bu talebi oy birliği ile karara bağladı. Ayrıca daha önce var olduğu öne sürülen Papazoğlu Külliyesi, mescit medrese gibi tarihi yapılar da yeteri kadar bilgi ve belge olmadığı gerekçesiyle tescilden düşüldü.
 
Arazinin tamamına imar verildi. Bunun üzerine Şehir Plancıları Odası plana 'amacına uygun olmayan yapılaşma ve kişiye özel tadilat' yapılıyor gerekçesiyle itiraz etti. Ardından 2008'de İstanbul 9. İdare Mahkemesi'ne planın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.
Bu sırada şirket, ruhsat alıp altı otopark, bir bölümü alışveriş merkezi, bir bölümü de otel olarak inşaata başladı. İnşaat devam ederken, mahkeme, bilirkişi olarak belirledi. Heyet, 2008 yıhnda inşaat alanında inceleme yaptı. Ancak rapor bir türlü mahkemeye sunulmadı. Odanın itirazları üzerine bilirkişi heyeti, raporunu tam 2 yıl sonra 2010 yılının Ocak ayında mahkemeye sundu.
 
Bu arada mahkeme bilirkişi raporunu beklerken, ticaret merkezinin kaba inşaatı da tamamlandı. Mahkeme, bilirkişiden gelen rapor doğrultusunda planın, yapı yoğunluğunu arttırdığını ve kamuya ait bir yerin satışının etkileyici bir nitelik taşıdığını belirtti, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

İPTAL EDİLİRSE YIKILACAK
Ancak inşaata devam edildi. Şehir Plancıları Odası, mahkeme kararma uyularak inşaat çalışmalarının durması gerektiğini belirtti. Mahkeme kararı doğrultusunda plan tadilatının iptal edilmesi halinde inşaat kaçak duruma düşecek ve inşaatın yıkılması gerekecek.
Ercan Sarıkaya/Habertürk


Geri Dön