25 / 04 / 2024

Geliri olmayan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Geliri olmayan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi hükümlerine göre,bazı ev sahipleri vergiden muaf olabiliyor. Vergiden muafiyet uygulamasında sıfır oranlı emlak vergisi kullanılıyor. Peki, geliri olmayan ev hanımı Emlak Vergisi öder mi?



Geliri olmayan ev hanımı Emlak Vergisi öder mi?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi ve binalar için ödenen vergiye emlak vergisi deniyor. Emlak vergisinin 1319 sayılı Emlak Kanunu gereğince taşınmaz sahiplerinin zorunlu olarak ödemesi gerekiyor.


Emlak vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Kanun gereğince bazı ev sahipleri vergiden muaf olabiliyor. Yalnız 200 metrekare büyüklüğünü geçmeyen tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Muafiyetten bu koşulu yerine getiren geliri olmayan kimseler faydalanabiliyor. Peki, geliri olmayan ev hanımı Emlak Vergisi öder mi?


Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan, emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, hiçbir geliri olmayanlar,engelliler, şehit dul ve yetimleri ile gazilerin Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu’nca sıfıra indirildiğinden, Emlak Vergisinden muaf tutuluyor.  


İsteğe bağlı sigortalı olan kadın aktif sigortalı olmadığınan geliri yoksa, sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanıyor. Sorun, dilekçenizin kayıtlara girmemesinden kaynaklanıyor. Hiçbir memurun, vatandaşın dilekçesini almama gibi bir hak ve yetkisi bulunmuyor. Dilekçe alınıyor, yersiz bir talep var ise, vatandaşın talebi reddediliyor.


Dilekçenizi almıyorlarsa, iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla göndermeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca düzeltme talebinde bulunarak geriye doğru 5 yıl içinde ödediğiniz Emlak vergilerinin iadesini talep etmeniz de mümkün. Talebiniz reddedildiğinde, bulunduğunuz yerdeki vergi mahkemesine dava açma yetkiniz bulunuyor.


İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön