24 / 04 / 2024

Gelişme potansiyeli olan bölgeler belirlendi

Gelişme potansiyeli olan bölgeler belirlendi

Lal Değerleme'nin '2010 Raporu' en çok gelişme potansiyeli olan bölgeleri belirledi



Lal Gayrimenkul Değerleme ve Müşavirlik AŞ, "Ekonomi ve Gayrimenkul Raporu 2010" raporunda, 2009'da kredilere olan talebin önceki yıla göre üçte bir oranında düştüğüne dikkat çekilerek 2010 için daha iyimser bir tablo çizildi.

Raporda İstanbul konut piyasasında şehir içi bölgelerdeki rezidans projelerine olan talebin krize rağmen hâlâ yüksek olduğuna dikkat çekildi, "İstanbul'da Beykoz-Tarabya arası yapılacak üçüncü köprünün çevresindeki birçok bölgeye talep artacak, bununla da birlikte fiyatlarda da ciddi artışlar görülecektir" değerlendirmesi yer alan raporda özetle aşağıdaki bölgelerin avantajları öne çıkıyor.

Marmaray değer katacak
"Üçüncü köprünün bağlantı yollarının Çatalca-Silivri bölgesinden geçmesi planı, bu bölgeleri hareketlendirdi. Toplu konutlarının yer aldığı Silivri, arsa yatırımcılarının arazi stoku yaptığı bir bölgeydi. Şu anda ise yeni projelerin beklendiği ilçeler arasındadır. Lüks konut ve villa projelerinin yer aldığı Çatalca'da da TEM-7 yolunun geçeceği beklentisi arsa fiyatlarını epey yükseltti.

Kartal, Pendik, Tuzla lokasyonunda, stüdyo dairelerin yapımı ve bu dairelere olan müşteri talebi de bu bölgeyi değerli kılmakta.

Metro hattının Üsküdar, Altunizade, Ümraniye, Dudullu yönünde ilerlemesiyle bu hatta kalan semtlerin değer kazanması bekleniyor..  Marmaray  projesi de Üsküdar'dan geçeceği için bu nokta oldukça değerlenecek.

Küçükçekmece ise TOKİ'nin Kayabaşı Konutları'yla yepyeni bir çehreye kavuşacak. TOKÎ, 60 bin konutun yanı sıra Halkalı'da Tema Park inşa edecek. Başakşehir de İstanbul'un yükselen değerleri arasında. Kurtköy, Sabiha Gökçen Havaalanı'na yapılan yatarımlar, Kurtköy'ün değerini giderek arttırıyor..

Ankara ve İzmir'de durum
2009 yılında Ankara'da kiralar ortalama değerinde kaldı.  Ankara  için de tahminler 2010 yılında durgunluğun biteceği ve piyasanın hareketleneceği yönünde. Ankara'da yerleşim dışarıya doğru kaydı. Son yıllarda Bilkent, Beysukent, Çayyolu, Ümitköy planlı bir şekilde gelişti. Bunun yanı sıra Ümitköy'den sonra Yaşamkent gibi yerleşkelerin oluşması batıya doğru şehrin büyüdüğünü gösteriyor. Bu bağlamda Ankara'nın batısındaki arsa ve arazilerin de değeri gün geçtikçe artıyor. Bu bölgelerdeki arsalar ileride cazip bir yatırım olabilir.

Ayrıca şehrin Eryaman, Temelli, Oran, Incek, Dodurga Köyü gibi yerleri de hızla büyüyor. Altındağ, Mamak semtleri de TOKİ'nin yaptığı toplu konutlarla şehrin modem yapısına ayak uyduruyor.

İzmir'in geçmişte merkezi bölgeleri olan Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Buca, Gaziemir ve Konak'ta gayrimenkul için talep görüyor. Şimdi bu bölgelerin daha iç bölgeleri Alsancak, Bostanlı, Mavişehir, Narlıdere de rağbet görmeye başladı. Arsa yatırımı için Menemen-Çiğli, Gaziemir-Torbalı arasındaki bölge, bunun yanı sıra da Urla, Güzelbahçe ve Zeytinalanı gittikçe değerleniyor.
Cumhuriyet/Fatma Koşar


Geri Dön