29 / 03 / 2024

Gelişmekte olan bölgelerdeki daireler icralık!

Gelişmekte olan bölgelerdeki daireler icralık!

 İcralık.com aracılığıyla 2008´den bu yana 650 fabrika satıldı



İcra ihalelerinin listesini yayımlamanın yanı sıra, icradan mal edinmelere danışmanlık desteği veren, 87 bin üyesi bulunan İcralık.com aracılığıyla 2008´den bu yana 650 fabrika satıldı.
        
İcralık.com´un kurucusu Can Emrah Özoral, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, müşterileri adına haftada yaklaşık 80-100 arası ihaleye iştirak ettiklerini, icra ihalelerinden mal edinmelerde danışmanlık hizmeti verdiklerini, gayrimenkulün ekspertizi, imar durumu, piyasada orta, uzun vadedeki fiyatlamasına kadar araştırma yapan bir danışmanlık firması olduklarını anlattı.
        
Girdikleri ihalelerden yüzde 60 oranında olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Özoral, "Doğru fiyatı yakaladığımız zaman, doğru kar marjını hesaplayabildiğimiz zaman onu gerçekleştirmek gayrimenkulde çok kolay. Menkulde biraz daha kar marjı düşük yüzde 20´lerde kalıyor. Ama bir arsayı beşte bir fiyatına almak işten bile değil icra ihalelerinde" diye konuştu.
        
Özoral, Türkiye genelinde aynı gün 1,200 tane ihale yapıldığı zamanlar olduğunu dile getirerek, taşıt, gayrimenkul gibi ihtiyaçlarını icra ihalelerinden rahatlıkla karşılayabileceğini ancak genelde, ev alıp, ucuza aldığını görünce satıyor, tekrar almak istediğini söyledi. Özoral, "Son kullanıcıya ulaşamıyor gayrimenkuller ya da menkuller. Yatırım aracı olarak kullanılıyor" dedi.
        
Yabancı bankaların icra ihalelerini takip ettiğine değinen Özoral, ihaleye girmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya Türkiye´de aktif faaliyet gösteren şirket olması gerektiğini hatırlatarak, "Yabancı yatırımcılar Türkiyede şirket kurarak bu engeli aşıyorlar" dedi.
        
-GELİŞMEKTE OLAN BÖLGELERDEKİ DAİRELER İCRALIK...-
        
Özoral, ihaleye giren yabancıların ağırlıklı olarak yatırım şirketleri ve bankalardan oluştuğunu kaydederek, İngilizler´in Türkiye´de mal edinirken icralık olmasına, "Bodrum´da bir inşaat şirketi müşterim var 3 bin konut yapıyorlar, İngilizler´e krediyle satıyorlar. Kredisini ödeyemeyenlerin yazlıkları da icradan satılıyor. Sahibi yazın döndüğünde evi bulamıyor. Türkiye´de İngilizler de icralık olabiliyor" örneğini verdi.
        
Son 1-2 ay içinde 2010 model Bentley, Ferrari 599 ve Masseratti satıldığını, icra ihalelerindeki en eski aracın 2008 model olduğunu belirten Özoral, icra ihalelerinde satılanlardan bazılarını, "lüks jip", "bakkal", "okul", "birinci sınıf tatil köyü", "hastane", "su arıtma tesisinde 80 ton temiz, 40 ton da çamurlu su", "bina enkazı" ve "cumhuriyet altını" şeklinde sıraladı.
        
Özoral, icra ihalelerine düşün gayrimenkullerin daire bazında gelişmekte olan bölgelerde ağırlıklı olduğuna işaret ederek, "2008´den bu yana 650 fabrika satıldı. 20 bin işçi kapasiteli fabrika da var bunların içinde. 2009´da olan krizin yansımaları 2010´u buluyor. Bir müşterim 3 milyon 700 bin liraya aldığı fabrikayı, 10 milyon dolara satıyor şu anda. Tekstil ve gıda sektöründe fabrika sayısı fazla" dedi.
        
-FETVA ÇIKARTAN MÜŞTERİ-
        
Can Emrah Özoral, yıllık cirolarının 2,5 milyon-3 milyon lira civarında bulunduğunu kaydederek, 6-7 ay önce büyük bir gruptan yapılan satınalma teklifini değerlendirmediğini söyledi.
        
Yıl sonunda Ankara,  İzmir  veya Gaziantep illerinin birinde şube açma planları bulunduğunu bildiren Özoral,  Ocak-Ağustos 2010 döneminde gayrimenkul dosya sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artışla 37 bin 630´a ulaştığını kaydetti.
        
Özoral, "icradan mal edinmenin caiz olduğuna dair" fetva çıkartmak isteyen müşterileri olduğunu ve Diyanet´in "caizdir" dediğini aktardı.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`İcralık mal caiz´ fetvası aldı, 2 yılda 650 fabrika satıldı

İCRA ihalelerinden mal edinmek isteyenlere danışmanlık hizmeti veren İcralık.com´un kurucusu Can Emrah Özoral, "Müşterilerimiz adına haftada 80-100 ihaleye iştirak ediyoruz. Gayrimenkulün ekspertizi, imar durumu, piyasada orta-uzun vadedeki fiyatlamasına kadar araştırma yapan bir danışmanlık firması olduk" dedi. "İcradan mal edinmenin caiz olduğuna dair fetva" çıkartmak isteyen müşterileri olduğunu bildiren Özoral, Diyanet´tan `caizdir´ fetvası alındığını söyledi.

5´te 1 fiyata arsa
İcra ihalelerinin listesini yayımladıklarını bildiren Can Emrah Özoral "İcradan mal edinmelere danışmanlık desteği veriyoruz. Toplam 87 bin üyemiz var. Girdiğimiz ihalelerden yüzde 60 oranında olumlu sonuç aldık. Doğru fiyatı yakaladığımız zaman, doğru kâr marjını hesaplayabildiğimiz zaman onu gerçekleştirmek gayrimenkulde çok kolay. Menkulde kâr marjı biraz daha düşük, yüzde 20´lerde kalıyor. Ama, icra ihalelerinde bir arsayı 5´te 1 fiyatına almak işten bile değil" diye konuştu.

2 yılda 650 fabrika
Can Emrah Özoral, icra ihalelerine düşen gayrimenkullerin daha çok gelişmekte olan bölgelerde olduğuna işaret ederek, "2008´den bu yana ayrıca, 650 fabrika satıldı. Bunların içinde 20 bin işçi kapasiteli fabrika da var. Küresel krizin yansımaları 2010´u buldu. Bir müşterim 3 milyon 700 bin liraya aldığı fabrikayı, 10 milyon dolara satıyor. Tekstil ve gıdada fabrika sayısı fazla" dedi.
Hürriyet


Geri Dön