24 / 04 / 2024

Gemlik Körfezi proje çalışmaları başladı!

Gemlik Körfezi proje çalışmaları başladı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iki yıl içinde tamamlanması hedeflenen proje ile Gemlik Körfezi'ne arıtılmadan bir damla bile su bırakılmayacağını belirtti.



Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Körfezi'ni kirlilikten arındıracak olan ve bünyesinde Mudanya, Güzelyalı, Altıntaş, Kurşunlu, Gemsaz, Küçükkumla, Büyükkumla ve Karacaali'de terfi istasyonları, 81.2 kilometre yağmursuyu ve kanalizasyon hattı, Küçükkumla, Gemlik Karsak, Kurşunlu ve Mudanya'ya 4 adet arıtma tesisi ve 2 adet derin deniz deşarj sistemi bulunan yaklaşık 140 milyon TL'lik yatırımı Gemlik, Mudanya, Güzelyalı ve Gemsaz'da eş zamanlı olarak başlattı. 



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iki yıl içinde tamamlanması hedeflenen proje ile Gemlik Körfezi'ne arıtılmadan bir damla bile su bırakılmayacağını belirterek, "Çevre için taviz dönemi bitti. Kimsenin kimseyi hasta etmeye hakkı yok" dedi. 



Bursa'nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması hedefiyle kentin altyapısı da sil baştan yenileyen Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Körfezi'ni kirlilikten arındıracak dev projenin de startını verdi. Yaklaşık 140 milyon TL'lik bütçesi BUSKİ tarihinin en büyük bütçeli yatırımlarından biri olan ve Gemlik'ten Mudanya ve Karacabey'e kadar yaklaşık 115 kilometrelik sahil şeridini içine alan projede çalışmalara aynı anda Gemlik, Mudanya, Güzelyalı ve Gemzas'da başlandı. 



Bütünşehir yasası ile birlikte görev sınırlarının yaklaşık 4 kat arttığını, yeni bağlanan ilçelerin ise altyapı fakiri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, içme ve yağmur suyu hatlarından kanalizasyona, su depolarından sulama göletlerine kadar her alanda önemli bir yatırım hamlesi başlattıklarına değindi. Özellikle yeni bağlanan ilçelerde halkın büyük beklentisi olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, "Başlattığımız projelerin hepsi bir bir yürüyor. Hizmet bizim işimiz. Onlarca yıldır yapılamayanları yapmak, eserler bırakmak bize düştü. Bazılarına ise hizmeti engellemek düşüyor. Biz yol açarız, onlar mahkemeye gidip engellemeye çalışır. Teleferik yaparız, engellemeye çalışılırken ancak protesto etmek için Uludağ'a teleferikle çıkarak, yine teleferiği ilk kullanan onlar olur. Yerli tramvay yaparız, 'yürümez, çalışmaz' derler. Yerli tramvay üretimi, nasıl bir vizyona sahip olduğumuzu son yapılan ihalede gösterdi. Eğer eski vagonlarda olduğu şekilde vagon alsaydık, 622 milyon TL ödeyecektik. Şimdi 320 milyon TL ödeyeceğiz. 302 milyon Bursa'nın kasasında kaldı. Bunu dünyada sadece Bursa yaptı. Artık paralarımız dışarı gitmiyoruz. Gerçek milliyetçilik budur, vatanseverlik budur" diye konuştu.


 

KÖRFEZ PIRIL PIRIL OLACAK 

Startı verilen ve 2 yıl içinde tamamlanması hedeflenen Gemlik Körfezi Kanalizasyon ve Yağmursuyu Kollektörleri inşa projesinin BUSKİ tarihinin en büyük bütçeli yatırımlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, proje kapsamında Mudanya. Güzelyalı. Altıntaş, Kurşunlu, Gemsaz, Küçükkumla, Büyükkumla ve Karacaali'de terfi istasyonları inşa edileceğini, bu bölgelerde inşa edilecek terfi ve deşarj hatları toplamının da 21,6 kilometre olduğunu kaydetti. Toplamda 82 kilometrelik kanalizasyon ve yağmursuyu hattı imalatı yapılacağını vurgulayan Başkan Altepe, "Kirlilik artışını durduracak ve Gemlik Körfezi nin kurtuluşu anlamına gelen projenin bu bölümü yaklaşık 65 milyon TUye mal olacak. Bunun dışında Küçükkumla, Gemlik Karsak, Kurşunlu ve Mudanya'ya 4 adet arıtma tesisi ve iki adet derin deniz deşarj sisteminin ihalesini Mayıs ayında yapacağız. Bu da 60 milyon TLlik bir yatırım olacak. Daha önce başlattığımız 10 milyon TLlik Orhangazi arıtma tesisi de Mayıs ayında tamamlanacak ve artık Orhangazi'nin suları körfeze arıtılarak bırakılacak. Tüm bu yatırımlarla Gemlik Körfezi'ni kurtarmak için yaklaşık 140 milyon TLlik bir yatırım gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunun yanında DSİ tarafından yapılan ve yaklaşık 100 milyon TL harcanan Büyükkumla Barajı da tamamlandığında Büyükşehir'e devredilecek. Gemlik'e, Bursa'ya ne yapsak azdır" dedi. 


Bursa Haber


Geri Dön