20 / 04 / 2024

Gemlik'in yüzde 85'i deprem riski altında!

Gemlik'in yüzde 85'i deprem riski altında!

AK Parti milletvekilleri İbrahim Yiğit, İsmet Su, Önder Matlı, Bedrettin Yıldırım ve MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Gemlik'in deprem riski ve yapılaşma ile alakalı incelemelerde bulundu.



Milletvekilleri, incelemelerin ardından Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda, Gemlik'in kanaat önderleri ile bir araya geldi. Kumla Jandarma'dan Cihatlı önüne kadar bölgenin imara açılması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "200 hektarlık alanda, 5 bin liralık planlar yapılacağı için kurum görüşü almak gerekiyordu. 

Gemlik'teki yapıların sadece yüzde 7'si deprem yönetmeliğine uygun. 

Fay hatları üzerinde 4 bin 500 kişi yaşıyor. Gemlik nüfusunun yüzde 85'i deprem riski altında. 600 hektar alana ihtiyacımız olacak" diye konuştu. 


'VATANDAŞ RİSK ALTINDA' 

Yeni imar alanlarının açılmasının deprem meselesini çözmeyeceğini, sadece rant alanlan oluşturacağını ifade eden CHP Gemlik İlçe Başkanı Uğur Sertaslanur ise, "Anayasa Mahkemesi'ne götürmek ile alakalı vatandaş yanlış yönlendiriliyor. Biz Anayasa Mahkemesi'ne Gemlik'i götürmedik. 1/1000'lik planın iptal sebebi, belediye başkanının planları kuzey planına yapıştırmasıdır. 

Tarım görüşü alamazdı diyor. Kesilecek zeytin ağacı sayısınca ağaç dikilse kabul edilecekti. Akademik odalardan yer belirlemesini istiyor. 


Akademik odaların bütçesi mi var? 

Bu bütçe konusunda belediye ve devletimiz yardımcı olursa gereken zaten yapılır" dedi. 

Gemport A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve GTSO Başkan Vekili Mehmet Yıldırım ise, "Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'a okul sözü vermiştim. Güzel bir arsa gösterdiler. Zemine ise 16 metreye kadar fora kazık çakmak gerekiyordu. Sadece temel maliyeti, okul maliyeti kadar olacaktı. Farklı bir arsa istedik. Ama Gemlik'te okul yapılacak yer bulunamıyor. Sanayicilerin de sıkıntısı var. Yanıcı, patlayıcı, parlayıcı maddeler imar planlarında yasaklanmış. Boya da kimyasal maddedir, benzin istasyonu da patlayıcıdır" diye konuştu. 

Gemlikli 'fay' üstünde Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçede fay hatları üzerinde 4 bin 500 kişinin yaşadığına işaret ederek, ilçenin nüfusunun yüzde 85'inin de deprem riski altında olduğunu söyledi. 

Bursa Sokak


Geri Dön