28 / 03 / 2024

2B öncesi Hazine'den rekor arazi satışı!

 2B öncesi Hazine'den rekor arazi satışı!

Yasal süreci tamamlanan orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerine ilişkin hazırlık yapan Maliye Bakanlığı, Hazine arazisi satış ve kiralama gelirlerini önemli oranda artırdı.



Hazine arazilerinin satış, kira, ecrimisil ve irtifak hakkı işlemlerinden geçen yıl 1,5 milyar lira gelir elde eden Maliye'nin toplam kazancı taşınmaz satışı, liman ve iskele gibi yerlerin kullanımından elde edilen hak ile birlikte 1,7 milyar lirayı buldu. 2B arazilerinde ise hedef 26 milyar lira.


Yasal süreci tamamlanan orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerine ilişkin hazırlık yapan Maliye Bakanlığı, Hazine arazisi satış ve kiralama gelirlerini önemli oranda artırdı. Geçen yıl Milli Emlak Genel Müdürlüğü satış, kira, ecrimisil ve irtifak hakkı işlemlerinden 1,5 milyar lira gelir elde etti. Taşınmaz satışı, liman ve iskele gibi yerlerin kullanımından elde edilen hak ile birlikte toplam gelir 1 milyar 741 milyon liraya çıktı. Rakamları değerlendiren Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili 2B arazilerinin satışına ilişkin ciddi hazırlık yaptıklarını belirterek, "Hazine arazilerinin satış ve kiralanması konularında yeterli tecrübeye sahibiz. Geçen yılki hasılatımz 1,5 milyar lirayı buldu. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında da 26 milyar liralık rayiç bedel hedefini yakalamak istiyoruz." dedi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2002-2011 yılları arasında satış, kira, ecrimisil, irtifak hakkı gibi işlemler sonucunda elde edilen toplam hasılat ise 8,6 milyar Türk Lirası oldu.


Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Milli Emlak Genel Müdürlüğü satış, kira ve Hazine arazisi işgal parası tahsilatının yanı sıra diğer kalemdeki gelirlerini de artırdı. Taşınmazların satışı neticesinde elde edilen gelirlerden 179,1 milyon TL'si belediyelere ve il özel idarelerine aktarıldı. Sit alanında kalan taşınmazlar için verilen sertifikalardan 41,4 milyon lira mahsup yapılırken iskele, liman gibi yerlere tesis edilen ayni hakların kullanımı nedeniyle 21,1 milyon lira Hazine payı tahsil edildi. Hazine taşınmazlarının farklı ekonomik ve sosyal amaçlarla gerçek veya tüzel kişilere devrine yönelik mevzuat çerçevesinde geçen yıl 83 milyon TL bedel takdir edilen 7,4 milyon metrekare yüzölçümlü 569 adet taşınmaz devredildi. Kamu hizmetlerinin sürekliliği ilkesi çerçevesinde, önceki yıl kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere toplam 62 bin 812 adet ve 14 bin 928 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz, kamu idarelerine bedelsiz olarak tahsis edilerek kamu yararına sunuldu.


Yatırım ve istihdama teşvik


Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunan üst düzey bir bakanlık yetkilisi satış, kiralama ve devir işlemleri ile hem yatırım ve istihdamın teşvik edildiğini hem de vatandaşa kolaylık sağlandığını aktardı. Aynı yetkili, "Hazine taşınmazlarının, yatırım ve istihdamın teşvikinden bölgeler arası ekonomik ve sosyal farklılıkların giderilmesine, bütçe açıklarının kapatılmasından sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına, çarpık kentleşmenin önlenmesinden konut sorununun çözümlenmesine, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasından erozyonla mücadeleye kadar çok geniş bir yelpazede kullanımı ile ilgili olarak bakanlığımız tarafından birçok faaliyet yürütülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.


HAZİNE ARAZİLERİNİN YILLIK GELİRİ 1,5 MİLYAR TL'Yİ BULDU


Yıl Miktar (Milyon TL)


2002 367


2003 502


2004 534


2005 654


2006 935


2007 912


2008 944


2009 1.024


2010 1.266


2011 1.499


Ercan Baysal / ZAMAN


Geri Dön