19 / 04 / 2024

Mütekabiliyet yasası ile Arap yatırımcının oturma izni sorunu da çözülecek!

Mütekabiliyet yasası ile Arap yatırımcının oturma izni sorunu da çözülecek!

Mütekabiliyet'te Arap yatırımcının oturma izni sorunu da çözülüyor. Şehircilik Bakanı Bayraktar çalışma başlattıklarını açıkladı. Sektör "Vize, alım kararını etkiler" diyor



Hükümet Türkiye'den ev ve arazi almaya başlayan Arap yatırımcıların önünü açacak yeni bir düzenleme yapacak. Yabancıya konut satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası'yla birlikte Türkiye'ye gelmek isteyen yatırımcıların oturma izin süreleri uzatılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ile ortak çalışma yaptıklarını belirterek, "Oturmak için izin var ama bunun süresini uzatmak için çalışma yapıyoruz. ABD'de olduğu gibi belli bir rakamın üzerinde gayrimenkul alanlar, belli miktarın üzerinde yatırım yapanlar sadece 3 ay değil, biraz daha fazla ülkemizde kalsınlar. Bu imkanı verelim ki 3 aydan çok daha uzun süre kalabilsinler. Bunları biraz daha esnetelim" dedi. Düzenlemeye destek veren inşaat sektörü temsilcileri oturma izninin uzatılması durumunda hem gayrimenkul satışlarının daha da artacağını hem de turizmden sağlanan gelirin yükseleceğini dile getiriyor. 


VİZE ALIM KARARINI ETKİLER 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yabancıların güvenlik soruşturmasından geçtikten sonra konut alabildiğini belirterek, "Bu satışların ve mütekabiliyetin başarıya ulaşması için çok önemli bir adım. Bu adım atılmazsa mütekabiliyetin bir ayağı eksik kalır. Biz konut alana oturma izninin verilmesinin ya da uzun sürelerle vize verilmesinin konut alım kararını etkileyeceğini düşünüyoruz. Özellikle de Ortadoğulu turistler Türkiye'yi seviyor ve uzun bir zaman geçirmek için burada kalıyor" dedi. 

'Oturma izni çıkarsa satışlar artar'

Oturma izni olmadan mütekabiliyeti yırtdışında pazarlamanın anlamı olmadığını söyleyen Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya "Bakanlığın çalışması çok olumlu bir adım. Bu konuda da aşama kaydedilmesiyle satışlar ciddi oranda artar ve yasa başarıya ulaşır. Çünkü bu insanlar bu evleri alıp kendi memleketlerine getirmeyecekler. Yasa geçtikten sonra da yurtdışından ilgi arttı. Şu anda bize gelip konutumuz görüştüğümüz burada konut almak isteyenler, kendi memleketlerinde ofis açmak isteyenler bize taleplerini iletiyorlar. En yoğun talep Azerbaycan, İran, Ortadoğu ülkelerinden geliyor. Satış kampanyalarımızı oradaki ofislerle de birleştirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. 


Avrupalı'dan 4 kat fazla harcıyorlar

Yeni düzenlemenin turizm gelirlerini de artırması bekleniyor. Alışverişi ve gezmeyi seven Arap turistler oturma izinleri uzarsa Türkiye'de daha fazla kalacak. Normalde Arap turistler seyahatlerinde Avrupalı turistlerin üç katı kadar gelir bırakıyor. Ortalama bir Avrupalı turist 600 dolar civarında harcama yaparken Ortadoğu turistlerde bu harcama 2 bin - 3 bin doları buluyor. Ortadoğu'dan en çok turist getiren Heysem Turizm'in sahibi Ayman Maslamani, "Orta gelir grubundaki Arapların bile harcaması Avrupalı'nın 2-3 katını buluyor. Daha zenginlerse en az 10 bin dolar harcıyor. Markalı ve lüks alışverişi seviyorlar" dedi. 

Milliyet


Geri Dön