26 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan: Yıkılan mescidleri restore edeceğiz!

 Başbakan Erdoğan: Yıkılan mescidleri restore edeceğiz!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Fatih Camii’nde bakanların ve milletvekillerininde katıldığı ikindi namazını kıldı



Yıkılan mescidleri restore edeceğiz


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Fatih Camii’nde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile birlikte ikindi namazını kıldı. 


Erdoğan, caminin açılış töreninde şöyle konuştu:


Fethi mübinin 559. yıldönümünde Fatih Camii ni bu haliyle kazanmış olmak tüm milletimize İslam dünyasına kazandırmış olmak bizleri memnun ediyor mutlu ediyor. Zira bu medreselerde yattık kalktık arkadaşlarımızla beraber üniversite yıllarımızı geçirdik onun için anlamlı onun için duyguluyuz. Bunu şimdi yeni nesillere taşıyacağız. Süleymaniye’nin restorasyonunu yaptık halkımıza açtık. Restorasyonu devam eden bir sürü camilerimiz var. Önümüzdeki günlerde de onları açacak ibadete hazır hale getireceğiz.


4 bin eser hizmette


Peygamber Efendimiz (SAS)’ın müjdesi yerde kalmadı gerçekleşti, İstanbul fetholundu. Fatih Camii ve 1. Mahmud Kütüphanesi’nin onarımı bize 24 milyon TL’ye mal oldu. Biz sizin verdiklerinizi sizlere bu şekilde döndürüyoruz. Yatırımlarla herşeyle döndürüyoruz. Döndürmeye devam edeceğiz.


Şuana kadar Türkiye genelinde 4 bin civarında tarihi eserimizi restore ettik yeniden milletimizin hizmetine sunduk. Geleceğe şuanda onları hizmet eder hale döndürdük. Hala devam ediyoruz. Aslında şu bölge, şu gördüğünüz bölge yüzlerce mescidin yıkıldığı bir bölgedir. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz. Onları da buldukça restore edeceğiz, imar edeceğiz ve yeni kuşaklara kazandıracağız.


Fethin 559. yıl dönümü


İstanbul’un fethinin 559. yıldönümü Kutlamalar kapsamında Vali Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın tarafından Fatih Camii avlusundaki Fatih Sultan Mehmet Türbesi ziyaret edilerek, dua edildi ve türbeye çiçek bırakıldı. Türbe ziyaretinden sonra Fatih Camii Başimamı Osman Şahin tarafından Fetih Suresi okunarak, lokum, irmik helvası ve şerbet dağıtıldı. Kutlamalarda ikinci durak Beyazıt oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, Beyazıt’tan Sultanahmet Meydanı’na “Fetih Yürüyüşü” gerçekleştirerek, burada mini bir konser verdi. Mehteran Takımı’nınkonserine yoğun ilgi gösterildi.


5 yıl sürdü


Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmed tarafından, Saint Apotres (Havariun) adındaki Bizans kilisesinin bulunduğu alanda 1462-1470 tarihleri arasında Atik Sinan’a yaptırıldı.1509 yılında meydana gelen depremde hasara uğrayan Fatih Camii esas zararı 22 Mayıs 1766’da gerçekleşen depremde gördü. Depremin ardından 3. Mustafa camiyi tekrar yaptırdı. 2007 yılında Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alındı. Dış cephe temizlendi, 5 binden fazla taşı aslına uygun olarak değiştirildi, tüm mermer merpenleri bakıma alındı.


Milliyet



Geri Dön