17 / 04 / 2024

Bina cephelerinde değişiklikler, arsa payı çoğunluğunun kararına göre yapılacak!

 Bina cephelerinde değişiklikler, arsa payı çoğunluğunun kararına göre yapılacak!

TBMM Genel Kurulu, Bina cephelerinde değişiklik ve yenileme kararları kat maliklerinin nitelikli çoğunluğunun oyuyla değil, arsa payı çoğunluğuyla verecekleri karara göre yapılacak



TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin tasarının 17. maddesi üzerinde AK Parti önerge verdi. 

Kabul edilen önergeyle, ''bina cephelerinde yenileme yapmak için kat maliklerinin nitelikli çoğunluğunun oyu gerektiğinden yenileme yapılmasının imkansız olması nedeniyle'' değişiklik yapıldı. Buna göre, bina cephelerinde değişiklik ve yenileme kararları ile özel aydınlatma ve çevre tanzimi çalışmaları kat maliklerinin nitelikli çoğunluğunun oyuyla değil, arsa payı çoğunluğuyla verecekleri karara göre yapılacak. 

Belediye meclislerinin salt çoğunluk ile alacağı kararla, masrafların tamamı veya bir kısmı belediye bütçesinden karşılanmak kaydıyla, kentin uygun görülen alanlarında bina cephelerinde değişiklik, yenileme, özel aydınlatma ve çevre tanzimi çalışmaları yapılabilecek. Cephe değişikliği yapılacak binalarda telif hakkı sahibine, talep etmesi halinde telif hakkı ödenecek. 


Tasarıda, kentsel dönüşüm alanlarında yıkılan ibadethane ve yurtların yerine yenilerinin yapılmasında hukuki sorunlar yaşanması nedeniyle de değişikliğe gidildi. Buna göre, büyükşehir belediyeleri kentsel dönüşüm alanı ilan edilen yerler ile yenileme alanı ilan edilen alanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarıyla protokol yaparak, yıkılan ibadethane ve yurtların yerine veya ihtiyaç duyulan yerlerde ibadethane ve yurt yapabilecek. 

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tasarının 2. bölümü üzerinde 3 grubun konuşma yapmasının ardından çalışma süresinin dolması nedeniyle, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı. 


A.A.


Geri Dön