19 / 04 / 2024

Çekmeköy Belediyesi' ne Prag'dan kardeş belediye teklifi geldi!

Çekmeköy Belediyesi' ne Prag'dan kardeş belediye teklifi geldi!

Marmara Belediyeler Birliği’nin organizasyonunda Budapeşte’de şehir planlaması ve turizm yönetimi, Prag’da ise kültürel mirasın korunması ve ulaşım sistemleri konusunda teknik inceleme yapıldı



Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen teknik temas programlarına Macaristan-Çek Cumhuriyeti incelemesiyle devam edildi. Çekmeköy Belediyesi heyetinin katıldığı program kapsamında ilk olarak Budapeşte BelediyesiKültür ve Turizm Müdürü MelindaVarga ile Konut Yerleşim Müdürü AkosCapdebo’dan, “Kültürel ve Tarihi Mirasın Korunması” konusunda brifing alan Türk Heyet, iki ülke arasında yerel yönetimlerin işleyişindeki farklılıkları, uygulamadaki boyutuyla birlikte inceledi. Sunumun ardından Budapeşte Belediyesi yetkililerine hediye takdim eden Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Lâtif Coşar,“İstanbul’da UNESCO kayıtlarına girmiş tarihi bölgelerimiz var. Türkiye’de son yıllarda artan bilinçlenme çalışmalarıyla gerek merkezi hükümet, gerekse yerel düzeyde önemli restorasyon çalışmaları yapılıyor. Biz de Çekmeköy Belediyesi olarak, Av Köşkü ve Alemdağ Vakıf Camii’ni restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. Ahmet Poyraz başkanlığında vizyon kazanan genç ilçemizde,yarınların Çekmeköy’üne yönelik çalışmalarımızı her alanda olduğu gibi, kültürel mirasın korunması konusunda da sürdüreceğiz” diye konuştu.


Macaristan Belediyeler Birliği'yle teknik temas


Budapeşte Belediyesi’nin ardından Macaristan Belediyeler Birliği’ni ziyaret eden Türk Heyet, burada Birlik Genel Sekreteri Dr. GaborZongor ile görüştü. Macaristan’da da, Türkiye’deki gibi küçük nüfusaaz ödenek düştüğünü ve bunun ciddi bir sıkıntı olduğu belirten Zongor,“Birlik olarak buna bir çözüm arıyoruz. Şu anda hükümet de bu yönde çalışma yapıyor. Macaristan’daeğitim ve sağlık hizmetleri tamamıyla belediyelerde. Bunu merkezi hükümete devrederek belediyeleri rahatlatacağız” dedi. Çekmeköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, Türkiye’deki yerel yönetim sistemleri hakkında bilgi verdikten sonra, sunumundan ötürü Dr. Zongor’a teşekkür etti.


Galiçya cephesi şehitliği ve Gül Baba ziyaret edildi


Kanuni Sultan Süleyman döneminde Budapeşte’de yaşayaraksevginin sembolü olan ve türbesi Budapeşte’de bulunan Gül Baba Türbesini ziyaret eden Türk Heyet, son olarak 1. Dünya Savaşı’nda Budapeşte Galiçya Cephesi Şehitliği’ni de ziyaret etti. Budapeşte programı, Tuna Nehri kıyılarında yapılan turistik çalışmaların incelenmesiyle son buldu.


Prag'ın Jilove Belediyesi'nden kardeşlik adımı


Budapeşte’nin ardından Çek Cumhuriyeti’ne geçen heyet, Prag’da ulaşım sistemleri hakkında inceleme gezisi ile tarihi kentlerin bütüncül bir politika çerçevesinde korunması ve yenilenmesine yönelik teknik çalışma yaptı. Metro ve tramvay sistemlerinin şehir dokusuyla uyumunu inceleyen heyet, Prag’ın turistik içlerinden Jilove Belediyesi’yle resmi temasta bulundu. Çekmeköy Belediyesi heyetiyle yakından ilgilenen Jilove Belediye Başkanı Bayan KvetaHalanovasosyal, kültürel ve ekonomik alanda yaptığı çalışmaları anlattı. KvetaHalanova açıklamalarının sonunda, “Jilove Belediyesi olarak Stuttgart ve Roma’da kardeş belediyelerimiz var. İstanbul Çekmeköy Belediyesi’yle de kardeş şehir protokolüne sıcak bakabiliriz” diye konuştu.Halanova’ya teşekkür eden Çekmeköy heyeti, konunun belediye meclisine sunulacağını söyledi.


Büyükelçi Erginay'dan yakın ilgi


Çek Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Cihad Erginay’ın yakından ilgilendiği Marmara Belediyeler Birliği heyeti, Türk Büyükelçi'nin resmi konutuna da misafir oldu. Eşi Tomurcuk Erginay’ın da yakından ilgilendiği heyet adına konuşma yapan Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, “Belediyecilikte vizyoner çalışmaların sürmesi ve geliştirilmesi açısından teknik inceleme programlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Hiçbir siyasi ayırım gözetmeksizin Çekmeköy’deki meclis üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz program çerçevesinde, Budapeşte ve Prag’daki kentsel mimarinin korunmasının yanında, şehir aydınlatması ile araç ve yaya trafiği düzenleme sistemlerini hepimiz oldukça başarılı bulduk. Nazik davetinden ötürü Büyükelçimize ve değerli eşlerine de teşekkür eder, kendilerini Çekmeköy’de ağırlamaktan gurur duyacağımızı hatırlatmak isteriz” diye konuştu. Büyükelçi Erginay ise, Çekmeköy Heyeti’ni resmi konutunda ağırlamaktan gurur duyduğunu, Marmara Belediyeler Birliği’nin Doğu Avrupa’daki çalışmalarını da yakinen takip ettiğini ve bir Büyükelçi olarak Marmara Belediyeler Birliği’nin çalışmalarından gurur duyduğunu belirtti.



Geri Dön