28 / 03 / 2024

İETT, doğalgazlı 200 otobüs alımı için ihaleye çıkıyor!

 İETT, doğalgazlı 200 otobüs alımı için ihaleye çıkıyor!

Araç yaş ortalaması 14'ü bulan, filosunda emisyon değerleri yönünden AB kriterlerini sağlayamayan bin 259 otobüs barındıran İETT, doğalgazlı otobüs atılımı yapmaya hazırlanıyor. Kurum, 200 adet doğalgazla çalışan otobüs için 24 Mayıs tarihinde ihaleye çık



Araç filosunu yenileyerek yaş ortalamasını küçültmek, ve çevreye duyarlı otobüslerin kullanımını yaygınlaştırmak isteyen İETT, 200 adet doğalgazlı (CNG) otobüs alacak. Kurum, ayrıca 100 adet Mercedes 0-345 model otobüsün de doğalgaz dönüşümünü sağlayacak. Böylece İETT ilk etapta 300 adet doğalgazlı otobüsü filosuna kazandırmış olacak. 200 araçlık CNG'li otobüs alımı ihalesi kapsamında bu araçların yakıt ihtiyaçları için de doğalgaz dolum istasyonlarının inşası gerçekleştirilecek. Doğalgaz dolum istasyonlarının kuruma ait garajlarda yapılması hedefleniyor. İETT önümüzdeki haziran ayında da 250 adet dizel yakıtlı solo tip otobüs alımı yapacak. Dizel otobüsler en az 90 yolcu taşıyacak kapasitede ve alçak tabanlı basamaksız tipte olacak.


İETT Genel Müdürlüğü Satınalma Daire Başkanlığı, 24 Mayıs'ta kurumun Beyoğlu'nda bulunan merkez binasında "200 Adet Doğalgaz Yakıtlı Solo Tip Otobüs ve 75 Kalem Yedek Parça" alımı ihalesi yapacak. Kurumun 2012 performans hedefleri arasında "Emisyon değerleri yönünden AB standartlarını sağlayamayan yaklaşık bin 259 otobüsün servis dışına ayrılarak yerlerine yeni ve emisyon değerleri yönünden AB normlarında araç alımının gerçekleştirilmesi var. Otobüsler; alçak tabanlı, klimalı, özürlü yolcuların erişimine uygun ve emisyon değerleri yönünden çevreye duyarlı özellikte olacak. Türkiye'de üretilecek araçların İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında tam donanımlı yetkili teknik servisi bulunacak. Servisler 7 gün 24 saat süreyle hizmet verecek. CNG oto doğalgazın 100 yılı aşan bir geçmişi olmasına rağmen Türkiye'de ilk CNG istasyonu Anadolu yakasında İGDAŞ'ın desteği ile faaliyete geçti. Doğalgazlı otobüs kullanımında ilk sırada  Ankara  geliyor.

Zaman


Geri Dön