18 / 04 / 2024

İplik kralı Remzi Pensoy iflas etti yalısı icradan satışa çıkarıldı!

 İplik kralı Remzi Pensoy iflas etti yalısı icradan satışa çıkarıldı!

Remzi Pensoy tekstil sanayisinin en önemli isimlerinin arasında yer alırken 2000 yılındaki krize yenildi ve iflas etti. İşçileri ise paralarını alamayınca dava açtı ve yalısı icradan satışa çıkarıldı



Yalova Elyaf Fabrikasını 1974 yılında kuran Pensoy Ailesi tekstil sektöründe hatırı sayılır, en köklü ailelerindendi fakat 1999 depremi sırasında Yalova Elyaf krize girdi ve 2000 yılında kapandı. Fabrika işçileri uzun süre alacaklarını tahsil etmek için beklemelerine rağmen ve fabrika satıldığı halde paralarını hala alamayınca Yeniköy'de bulunan yalısını icraya çıkardılar. 


Yalı değeri: 12 milyon lira 


Yalı, geniş ağaçlık bir alanda yer alıyor ve 16 temmuz'da icradan satışı yapılacak. Yalı için belirlenen değer 12 milyon lira ve Remzi Pensoy'a ait hisse bu değerin yüzde 50'sini oluşturuyor. Şimdi işçiler yalının satılmasını ve satıştan alınan para ile maaşlarının ödenmesini bekliyor. Pensoy ailesinin alacaklıları sadece işçileri değil. İsviçre merkezli Lendmark Kimya da alacaklılar arasında yer alıyor. Lendmark Kimya'nın da uzun bir süreden beri alacağını tahsil etmeye çalıştığı öğrenildi. 


 bin 411 işçi alacaklı 


Teksif Yalova eski Şube Başkanı Muhammet Özgürbüz, işçilerin alacakları için 10 yıla yakın bir süreden beri uğraş verdiklerini söyledi. Özgürbüz “Yalova Elyaf’ın satışında biz bir para elde edemedik. Bu süreçte kimi işçi arkadaşımız sağlığını kaybetti, kimi hayatını kaybetti. Toplam alacağımız 2007 hesaplamalarında 40-50 milyon TL dolayındaydı. Yalının satışında elde edilecek para işçilere dağıtılacak” dedi.  


Remzi Pensoy'un icradan satışa çıkarılan yalıda yüzde 50 hissesi var fakat Pensoy Ailesi şuan yalıda yaşamıyorlar. Remzi Pensoy'un çocuklarının ise yurtdışında olduğu iddiları arasında yer alıyor. 


 Hürriyet


Geri Dön