25 / 04 / 2024

Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli: Kanal İstanbul için Panama'yı inceleyin!

Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli: Kanal İstanbul için Panama'yı inceleyin!

Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli, tüm kanal projelerini yakından takip ettiğini ancak Kanal İstanbul projesini ilk kez duyduğunu belirterek, “Çok şaşırdım. Başbakan Erdoğan gelsin kanalımızı görsün” dedi



Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı “2012 Yılında Dünya Ekonomisi ve Maliyesinin Durumu’’ konulu toplantıya katılmak için New York’ta bulunan Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli (60), BM kafetaryasında Hürriyet ile yaptığı sohbette “Kanal İstanbul projesini ilk defa sizden duyuyorum. Çok şaşırdım. Tüm kanal projelerini yakından takip ederiz. Başbakan Erdoğan gelsin kanalımızı gezdirelim” diye konuştu.


Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli: Kanal İstanbul için Panama yı inceleyin!


Ticaretin yüzde 6’sı


2009’da yapılan genel seçimlerde Panama halkının yüzde 60 oyunu alarak devlet başkanlığına seçilen Ricardo Martinelli, şimdiye kadar hiç Türk siyasetçi ile tanışmadığını, ama bunu çok istediğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan’ın Panama kanalı benzeri “Kanal İstanbul” projesinden hiç haberi olmadığını, ilk defa duyduğunu söyledi. Panama kanalının 100 yaşını geçtiğini ve ülkeleri için en büyük gelir kaynağı ve gurur abidesi olduğunu belirten Martinelli, şöyle konuştu: “Bizim kanalımızdan yılda 14 bin gemi geçiyor. Dünya ticaretinin yüzde 6’sı buradan geçiyor. Kanal büyütme çalışmalarımız devam ediyor. 2014’de tamamladığında bu oran yüzde 12’ye çıkacak. Başbakan Erdoğan gelsin, görsün. Onu gezdireyim. Genişleme tamamlandığında Türkler gelip incelesin.”


Boğaz’ı hiç görmedim


Panama Kanalı’nın hiç bir güvenlik riski bulunmadığını söyleyen Martinelli, İstanbul Boğazı’nı hiç görmediğini, sadece fotoğraflarını gördüğünü söyleyerek, şöyle devam etti: “Boğaza paralel nasıl bir kanal yapacaklar bilmiyorum. 2 türlü kanal yapılabilir. En kolayı coğrafya izin veriyorsa deniz seviyesinde olanıdır.  Bir de gemilerin havuzlar içinde taşınmasıyla işleyen kanallar var. Oraya hangisi olur bilemem.”


Kanalın yönetim kurulu başkanıydı


ABD’de önce askeri okul, ardından ekonomi mastırı okuyan Ricardo Martinelli, devlet başkanı seçilmeden önce Panama Kanalı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunuyordu. Seçim öncesinde, hapishaneleri suçlulara okul olmaktan çıkarıp islah evine dönüştüreceğine söz veren Martinelli, Meksika ve Kolombiya ile uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadele edeceğini, Panama’yı dış dünyaya ve uluslararası yatırımcılara açacağı vaatlerinde de bulunmuştu.


Türkiye’de büyükelçilik ve konsolosluk açıyor


Panama'da dev bir süpermarket zincirin sahibi ve İtalyan göçmen bir babanın oğlu olan Ricardo Martinelli, Türkiye’nin Panama vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasından dolayı çok memnun olduklarını hatırlatarak, karşı jest yapıp, hem Türklere vizeleri kaldıracaklarını hem de Ankara’ya Büyükelçilik, İstanbul’a da konsolosluk açacakları açıkladı. Türk işadamlarını Panama’da görmek istediklerini söyleyen Maretinelli, “Ülkemizi yabancı yatırımcılara açıyoruz. Geçen yıl 2 milyon kişi ülkemizi ziyaret etti. Bu yıl 3 milyona çıkarmak istiyoruz. Türklere tüm vizeleri kaldırdık. Herkes gelsin görsün. Türkler de bize 90 gün vizesiz giriş izni veriler. Biz daha fazlasını yapacağız. Ankara’da büyükelçilik, İstanbul’da konsolosluk açacağız” diye konuştu.


Razi Canikligil / HÜRRİYET


Geri Dön