29 / 03 / 2024

Riyo'ya 100 milyon TL değerinde yolculuk var!

 Riyo'ya 100 milyon TL değerinde yolculuk var!

Anadolu'da yürütülen en iyi 25 proje Brezilya'daki Rio+20 Zirvesi'ne gidecek. Özel sektör, kamu ve STK'ların imza attığı projelerin değeri 100 milyon TL



Sürdürülebi lir kalkınmada dünyanın geleceğini belirleyecek kararlar 20-22 Haziran arasında Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde alınacak. Türkiye adına Kalkınma Bakanlığı bu oluşumda Türkiye'nin de aktif rol alması amacıyla uzun süredir Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteğiyle çalışmalarını yürütüyor. Devlet başkanları düzeyinde katılımın olacağı Rio+20 Zirvesi'nde sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi konusunda üye ülkelerce benimsenecek yeni kararlar alınması hedefleniyor. Zirveye Türkiye'yi temsilen katılacak 25 proje arasında bulunduğu çevrenin geleceğini kalıcı olarak değiştirecek çalışmalar var. Sadece özel sektörün yürüttüğü projelerin yatırım değeri 55 milyon lirayı aşıyor. Toplama bakıldığında ise 100 milyon TL'nin üstünde rakamlara ulaşılıyor. Rio'ya gidecek projeler arasında yer alan İÇDAŞ'ın Çanakkale'deki Değirmencik'teki fabrikasında yürüttüğü çalışma dikkat çekiyor. 2007'de başlayan proje kapsamında tesiste denizden tatlı su elde etmek için 6.5 milyon lira harcanmış. Günde 12 bin metreküp temiz su üretilmesinin yanında 19.9 milyon kilowatsaatlik enerji elde de ediliyor. Değirmencik'te ayrıca 150 bin dolarlık ek yatırım yılda 100 bin adetlik balık üretimi yapılıyor. 


KÖY EVLERİ PANSİYON OLDU

Kamu sektöründen gelen projeler de en az özel sektör kadar ekonomik büyümenin sürdürülmesini hedef alan çalışmalar. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 2008'den bu yana Kastamonu ve Bartın'da yürüttüğü proje özellikle bölgedeki kadınlara gelir getirmesi açısından öne çıkıyor. Küre Dağları Milli Parkı'nda uygulanan proje aslında diğer orman bölgeleri için bir pilot çalışma niteliğinde. 134 bin 366 hektarlık ve yüzde 80'i orman olan alanda sürdürülebilir orman yönetimini içeren proje kapsamında, bölgeyi turizm açısından aktif hale getirecek uygulamalar yapılmış. Köylülere ekoturizm alanında ev pansiyonculuğu eğitimleri verilmiş. Yedi köyden 38 kadına verilen kurslar sonrasında köy evlerinin bir odası pansiyon haline getirilmiş. Kadınlar bölgenin girişimcileri olarak hâlâ evlerinden para kazanıyor. Ayrıca yerel halkın ormandan odun tüketimini azaltmak için de güneş enerjisi gibi alternatif ısınma sistemlerine geçiş amacıyla 300'e yakın aileye kredi desteği sağlanmış. Sonuçta toplam 14.6 hektarlık baltalık meşe ormanı korunmuş. 


Sabah



Geri Dön