19 / 04 / 2024

Gereksinim nedeniyle tahliye davası!

Gereksinim nedeniyle tahliye davası!

Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi Borçlar Kanunu kapsamında yer alan gerekçelerin doğması halinde feshedilerek, kiracıdan tahliyesi istenebiliyor. Peki, gereksinim nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?



Gereksinim nedeniyle tahliye davası!

Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi Borçlar Kanunu kapsamında yer alan gerekçelerin doğması halinde feshedilerek, kiracıdan tahliyesi istenebiliyor.


Ancak kanundaki tahliye gerekçelerin doğmaması halinde mal sahibi kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Peki, gereksinim nedeniyle tahliye davası açılır mı? Gereksinim nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?


Kiraya veren, kira sözleşmesini; kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.


Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Kiracıya gönderilecek ihtarname örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön