24 / 04 / 2024

Geri alım hakkı devredilebilir mi?

Geri alım hakkı devredilebilir mi?

Geri alım hakkı ile eğer bir kimse paraya ihtiyacı olduğu için taşınmazını başkasına satarsa, durumu iyileşince taşınmazın bedelini ödeyerek geri alabilme imkanına kavuşabiliyor. Peki, geri alım hakkı devredilebilir mi?



Geri alım hakkı devredilebilir mi?

Geri alım hakkı; taşınmaz malın malikinin bir kişiye malını satması durumunda ondan geri alabilme hakkını tanıyan bir hak olarak tanımlanıyor.


Geri alım hakkı sayesinde eğer bir kişi paraya ihtiyacı olduğu için taşınmazını başkasına satarsa, durumu iyileşince taşınmazın bedelini ödeyerek geri alabilme imkanına kavuşabiliyor.


Medeni Kanun gereğince, tapu kütüğüne şerh verilen alım ve geri alım hakları, şerhde belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabiliyor.


Şerhin etkisi, her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona eriyor. Peki, geri alım hakkı devredilebilir mi?


Geri alım hakkının devredilmesi ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında madde 239'da yer alıyor. Burada yer alan bilgilere göre geri alım hakkı devredilemiyor.


II. Devredilmesi ve miras yoluyla geçmesi

MADDE 239- Aksine anlaşma olmadıkça, sözleşmeden doğan önalım, alım ve geri alım hakları devredilemez, ancak miras yoluyla geçer.


Bu hakların devredilebileceği sözleşmeyle kararlaştırılmışsa, devir işlemi hakkın kurulması için öngörülen şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.


Geri alım hakkı sözleşmesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön