19 / 04 / 2024

Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı; taşınmaz malın malikinin bir kişiye malını satması durumunda ondan geri alabilme hakkını tanıyan bir hak olarak tanımlanıyor. Peki, geri alım hakkı nasıl kullanılır?



Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı, sahibine satıcının sattığı gayrimenkulün müşteriden geri alma hakkını veriyor. Geri alım hakkı; taşınmaz malın malikinin bir kişiye malını satması durumunda ondan geri alabilme hakkını tanıyan bir hak olarak tanımlanıyor.


Bu hak sayesinde eğer bir kişi paraya ihtiyacı olduğu için taşınmazını başkasına satarsa, durumu iyileşince taşınmazın bedelini ödeyerek geri alabilme imkanına kavuşabiliyor. Peki, geri alım hakkı nasıl kullanılır?


Geri alım hakkını kullanmak..

Alım ve geri alım sözleşmeleri resmi şekle tabi sözleşmelerdendir.


Geri alım hakkı kullanılınca karşı taraf taşınmazın mülkiyetini devretme borcu altına girer. Geri alım hakkı sahibi ise geri alım sözleşmesindeki kararlaştırdıkları bedeli kendisinden bir zamanlar taşınmazı alan taşınmaz malikine ödeme borcu altına girer.


Şerh edilmesi

Eğer geri alım hakkı tapu kütüğüne şerh edilirse, bu şerhin etkisi ile taşınmaz başka kişilere satılmış bile olsa onlara karşı bu hak kullanılabilir ve taşınmaz geri alınabiliyor.


Geri alım hakkı da tapu kütüğüne şerh verilebiliyor. Şerh şerhte gösterilen süre içerisinde kullanılması gerekiyor. Ancak her halde şerh kurulduktan itibaren 10 yıl geçmekle etkisini kaybediyor.


Geri alım hakkı sözleşmesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön