20 / 04 / 2024

Geri alım hakkı nedir?

Geri alım hakkı nedir?

Satıcı, sattığı malı geri alım hakkı ile belirlenen süre zarfı içinde alıcısından geri alabiliyor. Bu durumu niteleyen geri alım hakkı nedir, detayları haberimizde...



Geri alım hakkı nedir?

Geri alım hakkı, gayrimenkul sektöründe vefa hakkı olarak da biliniyor. Bu hak, satıcının sattığı gayrimenkulün müşteriden geri alma hakkı olduğunu ifade ediyor. Malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı talebi ile tapu kütüğüne şerh edilebiliyor. 


Geri alım hakkı, satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok 10 yıl için tesis edilebiliyor. Böylece, satan kimse sattığı taşınmaz malı 10 yıl içerisinde geri alabiliyor. Geri alım hakkı nedir sorusunu yanıtladıktan sonra bu işlem için istenen belgeleri, işlemin mali yönünü ve vefa hakkı terkini konularına değinelim.


Geri alım hakkı için istenen belgeler..

- Noter tasdikli sözleşme

- Talepte bulunan veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

- Taşınmaz malı niteliği bina ise Deprem Sigortası aranır.


Geri alım hakkı mali yönü..

- Satış anında resmi senet düzenlenmek üzere tesis ediliyorsa işlem için harç tahsil edileceğinden ayrıca bu hakkın tesisi için harç alınmıyor.

- Geri alım hakkının tapu siciline şerhi için düzenlenecek resmi senet nedeniyle, geri alım hakkının kullanılmasında ödenecek bedel üzerinden bu hakları edinenlerden Binde 7.5 oranında damga resmi tahsil ediliyor.

- Ayrıca noterden düzenlenmişse, hakkı iktisap edenden binde 5.94 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Geri alım hakkı terkini..

- Sürenin dolması halinde veya sicile şerhinden itibaren 10 yıl geçmesi halinde malikin talebi ile ya da hak sahibin zaman söz konusu olmaksızın her durumdaki talebi ile, maktu terkin harcı tahsil ediliyor.

- Geri alım hakkının kullanılmasıyla malik adına tescilde ve kamulaştırma veya mahkeme kararı gereği terkinde ayrıca terkin harcı alınmıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön