29 / 03 / 2024

Geriye dönük sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından nasıl yararlanılır!

Geriye dönük sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından nasıl yararlanılır!

Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesinde belirtilen şartları taşıdığını ve emekli olduğunu belirterek, geriye dönük indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını soruyor



 

Halk arasında, “emlak vergisi muafiyeti” ya da “indirimli emlak vergisi” şeklinde ifade edilen, “sıfır oranlı emlak vergisi” uygulaması var. Özellikle emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelliler bu uygulamadan yaygın bir şekilde yararlanıyorlar.

GERİYE DÖNÜK UYGULAMA
Bir okurumuz;
Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesinde belirtilen şartları taşıdığını ve emekli olduğunu belirterek, geriye dönük indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını soruyor.

Bunun için öncelikle ilgili yasa hükmüne göz atalım.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin ikinci fıkrasında, “Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmü yer alıyor.

Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak muhtelif tarihlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların ve kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oranı sıfır olarak belirlendi.

38 NO.LU TEBLİĞ
38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde, gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunan emeklilerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için verecekleri bildirim nedeniyle bir süre belirlenmemiştir. O nedenle, söz konusu uygulamadan yukarıda yer verilen şartların gerçekleştiği tarihten itibaren düzeltme zamanaşımı süresi göz önünde bulundurulmak suretiyle geçmişe yönelik olarak yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

Nitekim Maliye Bakanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11 Nisan 2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-258 sayılı özelge ile yaptığı açıklama da bu yöndedir.

Şükrü Kızılot/Hürriyet
 


Geri Dön