25 / 04 / 2024

Gevele Kalesi'nde gizli geçit bulundu!

Gevele Kalesi'nde gizli geçit bulundu!

Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Hititler, Helenistik Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğullan ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki Gevele Kalesi'nde, gizli geçit ortaya çıkarıldı.



Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Hititler, Helenistik Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğullan ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki Gevele Kalesi'nde, gizli geçit ortaya çıkarıldı. Kazı başkanlığım yürüten, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı yaptığı açıklamada Ortaçağ kalelerinde dışarıyla bağlantının sağlanacağı gizli geçit türü mimari yapıların bulunduğuna dikkati çekerek, Gevele Kalesi'nde ise kazının ilk yılında gizli geçit emarelerine rastlandığını belirtti.  


GİZLİ GEÇİT BULUNDU 

Kazı sunasında kendilerini heyecanlandıran gelişmelerle karşılaştıklarını anlatan Çaycı, şöyle konuştu: "Kalede içeriyle dışarının bağlantısını sağlayan 'dehliz' adını da verdiğimiz gizli geçit tespit ettik. Orada büyük oranda temizlik çalışması yaptık, içeriden dışarıya yaklaşık 300 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ettiğimiz dehlizin 100-150 metrelik bölümü ortaya çıktı. Burası nihai anlamda sarnıçla bütünleşiyor. Van'daki Urartu kalelerinde de bu yapıya rastlandı. Buradaki dehliz, gizli yolla sarnıca bağlamyor, buradan da dışarıya tahliye ediliyor. İlk etapta bir su yapısı görüntüsü verip kamufle etme düşünülmüş."



Anadolu'da Bugün


Geri Dön