26 / 04 / 2024

Giresun'daki HES'ler Keban Barajı'ndan fazla elektrik üretecek!

Giresun'daki HES'ler Keban Barajı'ndan fazla elektrik üretecek!

Türkiye'de en fazla HES yatırımının yapıldığı ikinci kent olan Giresun'da faaliyetteki 11 santral ile yapımı devam eden 86 santralin hizmete geçmesiyle üretilecek elektrik enerjisi, Keban Barajı'ndan elde edilen enerjiden fazla olacak....





Giresun Valisi Dursun Ali Şahin,  yaptığı açıklamada, meteoroloji uzmanlarının ifadelerine göre Rize'den sonra en yağışlı bölgenin Giresun ili olduğunu söyledi. 


Bu doğrultuda düşünüldüğünde fazla yağışın olduğu bir yerde daha fazla derenin olmasının yadsınamayacağını dile getiren Şahin, "17 dere ve ırmak Giresun'da bulunması ve bu ırmaklardan yararlanması bakımından HES'lerin önemini bir kat daha artmaktadır. 


Günümüzde enerji ülkelerin neredeyse gelişmişliğinin göstergesidir. Kendi enerjisini yaparak yol alması o ülkenin menfaatleridir" dedi. Şahin, Giresun'da faaliyette ve inşaat halinde olmak üzere toplam 97 HES'in bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "İlimizde 97 HES bulunmakta ve bu bunlardan 11 ianesi faaliyete geçmiştir. 


Faaliyetler dolayısıyla da 700 megavat gücünde bir enerji üretimi bulunmakta. 


HES'lerin tamamının faaliyete geçmesiyle bin 700 megavatlık elektrik enerji gücüne sahip olacağız. Bir Keban Barajı'nın ürettiği enerjiden Giresun'da elde edilen enerji daha fazla olacak. 


Faaliyette olan HES'lerden elde edilen enerji Giresun, Ordu ve Gümüşhane'nin enerji ihtiyacını sağlayacak durumda." HES'lerin inşa edilmesi sırasında çevreyle ilgili bazı sorunların olduğunu ve yapılan çalışmalar neticesinde bu sorunların çözüldüğünü belirten Vali Şahin, şunları kaydetti: "Çevresel kirlilik üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Kontrollerimizi zamanında yapıyoruz, onlar da zaten bu durumu bildikleri için dikkatli davranıyorlar. Ben HES işini yapan buradaki bu işverenlere hep diyorum ki siz tesisinizi operatörün, bir dozer operatörünün inisiyatifine bırakıp çevreyi kirletmeyin, onların başında mutlaka çevreyle ilgilenen bir mühendisin bulunması gerekir ve bu şekilde olursa çevre kirliliğinin asgariye indirilmesi sağlanır. Hakikaten bu talebimize HES yatırımcıları uydular, hızla yatırımları devam etmekte, biz de onlara yardımcı olmaktayız."


AA


Geri Dön