19 / 04 / 2024

Girne halkı yeni imar planı için sokakta!

Girne halkı yeni imar planı için sokakta!

Kıbrıs Girne’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Girne İnisiyatifi, Girne 2. Bölge Emirnamesi’nde değişiklik yapılması için idarenin “ısrarcı” olduğu gerekçesiyle eylem düzenledi. Girne halkı yeni imar planı uygulanana kadar eylem yapmaya devam edeceklerini belirtti.



Girne 2. Bölge Emirnamesi’nde yapılmak istenen değişikliklere karşı girişimlerini sürdüren Girne İnisiyatifi, ilk eylemini, dün, gerçekleştirdi. Eylemciler, “Şimdi Girne’ye sahip çıkmanın tam zamanı”, “Halka oyun oynuyorlar”, “Fikri, fikrini beğenmedik. Bırakmayık Girne’yi!”, “Dağlıyız, Girne’ye sevdalıyız”, “Yağma yok”, “Planlı yaşanabilir bir kent, Girne istiyoruz” şeklinde pankartlar açtı. Bazı eylemciler “Girne’nin Çin Seddi’ne ihtiyacı yok. Girne rant kapısı değildir” ifadelerini kullanarak tepkilerini dile getirdi. Eyleme, çok sayıda vatandaşın yanı sıra eski Başbakan Ömer Kalyoncu, bazı milletvekilleri ve siyasi parti başkanları da destek verdi.



Eylemciler, Ramadan Cemil Meydan’ından Akpınar Çemberi’ne kadar yürüyüş düzenledi. Eylem, basın açıklamasının okunmasıyla son buldu. Nesminoğlu: 3 Ağustos’tan bu yana sokaklardayız Basın bildirisini inisiyatif adına Burcu Nesimoğlu okudu. Girne İnisiyatifi olarak 3 Ağustos’ta düzenlenen danışma toplantısından bu yana sokaklarda olduklarını ifade eden Nesimoğlu, ülkeyi yönetenlerin ısrarla ve inatla değiştirmeye çalıştıkları Girne 2. Bölge Emirnamesi’ne karşı mücadelelerinin sürdüğünü kaydetti.


Nesimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;


“3 Ağustos’ta ‘emirname değil, imar planı’ diyen onlarca insan bugün yüzleri buldu. Sesimiz Girne dağlarını aştı, toplumun büyük bir kesime ulaştı ama öyle görünüyor ki; bir tek ülkeyi idare edenlere ulaşmadı. Başından beridir söylüyoruz. Biz, ‘ülkeye tek bir çivi dahi çakılmasın’ noktasında değiliz. Elbette yaşam var oldukça gelişme de kaçınılmazdır. Biz adalet ve demokrasi istiyoruz. Her hükümet döneminde değiştirilen ve bir şekilde birilerine haksız kazanç sağlayan emirname değişikliklerini reddediyoruz.”


Bugün imza kampanyası var


Şehir Planlama Dairesi’nin ilan ettiği 1 Eylül 2016 tarihli danışma toplantısına kadar Girne’yi; “eylemlerin başkenti” yapmak istediğini belirten Girne İnisiyatifi, bugün de “dağdan denize, bakanlar” etkinliği eşliğinde imza kampanyası düzenleyecek. İnisiyatif, 31 Ağustos’ta ise Girne Sulu Çember’de eylem gerçekleştireceklerini duyurdu.



Kıbrıs Gazetesi


Geri Dön