08 / 05 / 2024

Global Holding Antalya Limanı’ndan Karayipler’e uzandı

Global Holding Antalya Limanı’ndan Karayipler’e uzandı

Global Holding Antalya Limanı’nın tümünü devraldıktan sonra Karayipler'de de 2 liman almak üzere girişimlerde bulundu



Türkiye’de bir çok yatırım projesine sahip olan Global Holding, yüzde 40’ına sahip olduğu  Antalya Limanı’nın geriye kalan yüzde 60’lık hissesini de devralmak üzere harekete geçti. Holding, Karaib Denizi’nde kıyısı olan Honduras’ın Roatan adasındaki Belize ve Roatan Limanları’nı da satın almak üzere görüşmelerini sürdürüyor.

Yüzde 40’na sahip olduğu Antalya Limanı’nın kalan yüzde 60’lık hissesini de satın almak üzere harekete geçen Global Holding, tüm ön şartları yerine getirerek 29 Temmuz gününden itibaren Antalya Limanı’nda tek söz sahibi olacak.

Antalya Limanı'nın (Port Akdeniz) işletme haklarını Ekim 2006 tarihinde 22 yıllık bir süre için devralan Global Yatırım Holding, Türkiye'de özel sektöre ait en büyük yer hizmetleri operatörü olan Çelebi Holding ile bir Türk liman hizmetleri sağlayıcısı olan AntMarin Grubu ile ortak olarak limanı işletiyor.

Türkiye’de Antalya, Kuşadası ve Bodrum Limanları ile yetinmeyen Global Holding’in yurtdışında da farklı girişimleri bulunuyor. Holding şirketlerinden olan Global Liman İşletmeleri AŞ, Karaib Denizi'ne kıyısı olan Belize'in Belize Limanı ve yine Karaib Denizi'nde yer alan Honduras'ın Roatan Adası'ndaki Roatan Limanı olmak üzere iki limanı bünyesine katmak için görüşmeleri sürdürüyor. Ayrıca Global Yatırım Holding'in tamamına sahip olduğu, Cayman Adaları'nda yönetim şirketi olarak kurulan Global Euro-Asia Cayman da ticari faaliyete başlamadı. Holding, bu şirket vasıtası ile gelecekte yeni offshore fon ürünleri geliştirme, sunma ve yönetme hazırlıkları yapıyor.

Antalya Limanı
Geleneksel bir ticaret limanı olarak işletilmesine rağmen Antalya Limanı yaklaşık olarak 136 bin metrekarelik bir alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Çok fonksiyonlu bir tesis olan limanda 10 rıhtımın yanı sıra 250 yatın demirleyebildiği ve 150 yat için kuru havuzlama kapasitesine sahip bir yat limanı da bulunuyor.

Kuşadası Limanı
Ege Liman İşletmeleri A.Ş. (Ege Ports), Kuşadası kruvaziyer limanının işletme haklarını Temmuz 2003'te 30 yıl için aldı. Türkiye'nin en yoğun kruvaziyer limanı olan Kuşadası’nda Kuşadası kruvaziyer limanının yeni yolcu terminali ve bağlantılı tesisleri Nisan 2005'te, tamamlandı. Limanda ayrıca Scala Nuova adında birde alışveriş merkezi bulunuyor.
 
Bodrum Limanı
Bodrum Yolcu Limanı'nın yüzde 60 hissesine sahip olan Ege Liman İşletmeleri 2003 yılında alındı. Toplam 22 bin metrekare alana sahip liman, aynı anda 2 büyük ya da 4 küçük kruvaziyer gemisine hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Limanda ayrıca 3 feribot rampası ve küçük botları barındırmak için de iskeleler bulunuyor. Limanın terminal binasında duty-free mağazası, döviz bürosu, restoranlar, seyahat acentesi, araç kiralama ofisi, banka ve bekleme salonu yer alıyor.
Hüseyin BELİBAĞLI/emlakkulisi.com


 


Geri Dön