29 / 03 / 2024

Global Liman İşletmeleri, Yenikapı’ya kruvaziyer limanı yapmak istiyor!

Global Liman İşletmeleri, Yenikapı’ya kruvaziyer limanı yapmak istiyor!

Global Liman İşletmeleri (GLİ), Avrupa’nın en büyük kruvaziyer limanını Barselona’da portföyüne katarak, kendi alanında Türk şirketleri açısından dünyada bir ilki gerçekleştirdi. GLİ’nin sıradaki hedefi Yenikapı’ya kruvaziyer limanı yapmak...



Global Liman İşletmeleri (GLİ), Avrupa’nın en büyük kruvaziyer limanını Barselona’da portföyüne katarak, kendi alanında Türk şirketleri açısından dünyada bir ilki gerçekleştirdi. GLİ’nin sıradaki hedefi Yenikapı’ya kruvaziyer limanı yapmak.


Dünyanın en büyük beşinci kruvaziyer limanı olan Barselona Limanı’nın (Creuers del Port de Barselona)yüzde 62’si Türk yatırımcı Mehmet Kutman’ın. İspanya’nın gözde şehri Barselona, Avrupa’nın ve Akdeniz’in en çok turist alan şehirlerinden biri. Tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra, sosyal açıdan birçok farklılığı bir arada barındırması, Barselona’yı kruvaziyer turizmi açısından üst sıralara taşıyor.

Tüm terminalleriyle günlük 21.000 yolcu ağırlayan Barselona Limanı’ndan aylık ortalama 630 bin yolcu geçiş yapıyor. Barselona limanının 2013 yılı cirosu 20.5 milyon euro oldu. Her gün binlerce turistin dev kruvaziyerlere inip bindiği limanda hareket hiç kesilmiyor. Sadece Akdeniz Bölgesi’nde değil, dünya limanları arasında da büyük bir öneme sahip olan Barselona Limanı, GP Wild şirketinin yaptığı araştırmaya göre, 2013 yılında 1.5 milyon homeport, 1 milyon transit olmak üzere toplam 2.5 milyon yolcu ağırladı.

Bu rakamlar Barselona Limanı’nın dünyanın en büyük beşinci kruvaziyer limanı haline gelmesini sağladı.


Kruvaziyerde 1 numara oldu

GLİ, dünyada da lider konumuna yükselmek için Karadağ’daki Bar Limanı’nın işletmesini üstlenerek ilk adımı atmıştı. Bar Limanı’nın ardından Barselona Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini üstlenmesi, GLİ’yi kruvaziyer liman işletmeciliğinde 1 numaraya taşıdı. Yönetimin GLi’ye geçmesinden sonra ilk etapta C terminali ile B terminalini birleştiren yolcu köprüsü yapılacak. Bu yatırımın devamında terminal gemi bağlantı köprüleri (passenger boarding bridge) yenilenecek.

İlgili yatırımın tamamlanmasının ardından, şu anda dünyanın en büyük gemileri arasında sayılan “Oasis Class” gemilerinin karşılanması ve yolcu iniş-biniş operasyonunun yürütülmesi adına 3 adet terminal de (Terminal A, B ve C) hazır olacak. Ayrıca Eylül 2014’de “Oasis of the Seas” Avrupa seferleri yolcu alımı Barselona Limanı’ndan başlayacak.


 


Free shop için Türk yatırımcı bekliyor

Global Liman İşletmeleri Genel Müdürü Saygın Narin, liman için İspanya rekabet kurumu sürecini beklediklerini, ancak süreçte bir pürüz olmayacağını söyledi.

Narin, aldıkları limanların free shop bölümleri için Türk yatırımcıları beklediklerini söyledi. Türklerin halen cruise turizmine aşina olmadığını, cruise gemilerinin sanıldığı kadar pahalı olmadığını anlatan Narin, kruvaziyer turizmine

İstanbul Yenikapı’da girmek istediklerini, buraya bir teklifle gittiklerini söyledi.


 


‘Normal tatilden ucuza gelebilir’

Şirketin bir diğer stratejisi de yerel yöneticilerle çalışması. GLİ’nin İspanyol ortağı Cruers’in genel müdürü Carlos Pages de uzun süredir görevini sürdürüyor. Pages’in verdiği bilgiye göre Türkiye’nin aksine İspanya’da kamunun limanlarda kesin bir kontrol yetkisi var. Özelleştirmeye rağmen İspanyol liman işletmeleri limanlarda söz sahibi. Pages’e göre kruvaziyer turları için Türkiye’de de potansiyel var. Pages, “Bazı turlarda günlük 100 euro’ya yatacak yere sahip olup yemek yiyip aynı zamanda gezebilirsiniz. Biz de içtiğiniz içeceklerden kazanırız. Bu turlar normal bir tatilden daha ucuza gelebilir” yorumunu yaptı.



Mithat Yurdakul/ Milliyet 


Geri Dön