28 / 03 / 2024

Göçmen Konutları'nda park yıkımına başlandı!

Göçmen Konutları'nda park yıkımına başlandı!

Başakşehir’de Göçmen Konutları'nda bulunan tek yeşil alan olan parkı yıkıp yerine İmam Hatip Kız Meslek Lisesi yapılmasına karşı mahalle sakinlerinin günlerdir polis saldırılarına karşı verdiği mücadeleye rağmen parkta yıkıma başlandı.



Başakşehir’de Göçmen Konutları'nda bulunan tek yeşil alan olan parkı yıkıp yerine İmam Hatip Kız Meslek Lisesi yapılmasına karşı mahalle sakinlerinin günlerdir polis saldırılarına karşı verdiği mücadeleye rağmen parkta yıkıma başlandı. Mahalle sakinlerinin ‘nefes alabileceğimiz son yer’ dediği parkta bulunan oyun alanları ve çardaklar yıkıldı.


Göçmen Konutları Sakinleri sosyal paylaşım sitesi Facebook hesaplarından “Hukuksuz bir şekilde süren inşaat alanına kepçeler geldi! Tüm komşularımızı parklarına sahip çıkmak için aşağıya bekliyoruz” çağrısı yapıldı.



Geçen hafta kazıların başlamasının ardından mahallede yurttaşlar park çevresinde toplanarak inşaat çalışmalarına engel olmuştu.


Firmanın inşaata başlamak için herhangi bir yasal izne sahip olmamasına rağmen, mahalleye sevk edilen polis, parkları için direnen yurttaşlara saldırmıştı.


Ardından da park saç levhalarla çevrelenmişti. Polis saldırılarının ardından İstanbul Kent Savunması ve Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı mahalleye giderek direnen yurttaşlar destek vermişti. Yapıcı, proje alanının altından metro geçtiğini vurgulayarak, "440 öğrenci kapasiteli bir kız imam hatip anadolu lisesi olması planlanan okulun yapılması durumunda alanın altındaki metronun da öğrencilerin de can güvenliği kalmayacaktır. Arazide yapılan zemin inceleme raporları parselin sadece bir kısmı için yapılmış” demişti.


DOĞAL AFET ALANI

İstanbul Kent Savunması, yaptığı açıklamada, süreci şöyle anlatmıştı: "Üzerinde 523 adet ağacın bulunduğu, site sakinlerinin nefes alabildikleri ve doğal afet durumunda sığınabilecekleri tek alan olan park alanı, geçtiğimiz günlerde hukuksuz biçimde halka kapatıldı. Ağırlıkla 1989 Bulgaristan göçmenlerinin yaşadığı ve Türkiye’nin en büyük imam hatip lisesine on dakika mesafede olan sitenin tek yeşil alanı, yürütmeyi durdurma talebiyle açılmış dava sürerken, imam hatip kız lisesi inşaatı başlatılması için polis tarafından ablukaya alındı. Yaşam alanlarını savundukları için polis şiddetine maruz kalan site sakinleri, “imam hatip gönüllüleri” ile karşı karşıya getirilmeye çalışıldığı belirtilmişti.


Göçmen Konutları Sakinleri, yeni bir sürgün istemiyor; tek yeşil alanlarının; deprem toplanma alanlarının “eğitim yatırımı” gerekçesiyle gasp edilmesini istemiyor; öğrencinin, metro yolcusunun can güvenliğinin rant uğruna hiçe sayılmasını istemiyor; Göçmen Konutları sakinleri çocuklarıyla birlikte nefes aldıkları parklarını istiyor."


EYLEM ÇAĞRISI

İstanbul Kent Savunması,yurttaşları bugün saat 16.00’da site sakinleriyle dayanışmak için Başakşehir’de, Vatankent Parkı’nda buluşmaya çağırdı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başakşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında oybirliği ile eğitim tesis alanına çevrilen alan, park alanı, kadastral boşluk ve parselin hemen bitişiğinde bulunan ilköğretim okulunun bahçesini kapsıyor. Maliye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait 15 bin 800 metrekarelik arazi, 13 Mart 2013 tarihinde Belediye Encümen kararı ile 25 yıl süreliğine bedelsiz olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edildi. İstanbul Ticaret Odası tarafından finanse edilen okulun 20 milyon 140 bin TL’ye ihale edildiği iddia edildi. Ancak inşaat karşı çıkan mahalleliler, projeyle ilgili dava açmıştı. Mahalle sakinleri, halen sonuçlanması beklenen iki dava olduğunu söylüyor.



Birgün


Geri Dön